Dobre stvari

Zubni implanti – Put do sjajnog osmeha nikada nije bio lakši!

Zubni implanti

Gubitak prirodnih zuba iskusili su milioni ljudi širom sveta, a iskustvo nije ni najmanje prijatno. Pored toga što je bolno, ono utiče na samopouzdanje, izgled, ali i na primarne životne funkcije, kao što je razgovetan govor ili konzumacija hrane. 

Bilo da ste izvadili zube zbog karijesa, paradentopatije ili nekog drugog zdravstvenog problema, bitno je da znate da rešenje postoji. Zahvaljujući napretku dentalne implementacije više ne morate da nosite uklonjive zubne proteze. Danas imate mogućnost da ugradite zubne implante, koji izgledaju i pružaju gotovo isti osećaj kao vaši prirodni zubi.

Šta su zubni implanti i kako se postavljaju?

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba i želite da ih nadomestite, zubni implanti su potencijalno rešenje vašeg problema. Zubni implanti pružaju prirodniju zamenu zuba od proteza, jer su pričvršćeni direktno za kost vilice. 

Zubni implant izgleda kao cilindar ili šraf i služi kao zamena za koren zuba koji nedostaje. Kako ne bi izazvali neželjene reakcije kada se pričvrste na kost vilice i desni, zubni implanti se prave od titanijuma ili drugih hipoalergenih materijala. Legura titanijuma koja se koristi za izradu zubnih implantata je veoma biokompatibilna. Ovaj materijal je sposoban da se veže sa okolnim koštanim tkivom u procesu poznatom kao oseointegracija. Tako je u stanju da obezbedi najjaču moguću osnovu za veštačke zube koji se nalaze na njemu.

Procedura ugradnje zubnih implantata

Ako ste zdravi i vaš stomatolog tokom redovnog stomatološkog pregleda utvrdi da ste dobar kandidat za zubne implantate, procedura će biti obavljena u stomatološkoj ordinaciji. Ugradnja implantata vrši se pod lokalnom anestezijom, prilagođenom specifičnim potrebama pacijenta.

Proces ugradnje zubnog implanta uključuje tri faze:

 • Postavljanje implantata. Zubni implant se postavlja u vilicu, gde se prekriva tkivom desni, a zatim se čeka da se integriše u kost vilice, od tri do šest meseci. 
 • Postavljanje suprastrukture (abutmenta). Vaš stomatolog pričvršćuje stub na implantat i tkivu desni je dozvoljeno da raste oko njega. U nekim slučajevima, implantat i stub se postavljaju istovremeno. Bez obzira da li su postavljeni u isto vreme ili ne, kombinovani implantat i stub služe kao sidro za zamenski zub.
 • Postavljanje krunice. Vaš stomatolog pričvršćuje prilagođenu krunu na implantat.

Dok čekate na postavljanje trajnih zuba (proces integracije u proseku traje oko četiri meseca), vaš stomatolog može fiksirati privremene zube. Privremeni zubi se ne uklanjaju iz usta, a omogućavaju konzumaciju hrane i estetski privlačan izgled.

Šta je All on 4 metoda nadoknade zuba?

Rekonstrukcija vilice metodom All on 4 je razvijena je u cilju pojednostavljenja nadoknade zuba za ljude koji pate od gubitka zuba, parodontalne bolesti i/ili atrofije i resorpcije vilične kosti. Svi nabrojani faktori mogu dovesti do lošeg oralnog zdravlja i ugroziti celokupno zdravlje pacijenta. Pritom ugrožavaju samopoštovanje i kvalitet života. Sa All on 4 metodom unapređuje se i oralno zdravlje i opšte blagostanje pacnijenta.

Tradicionalni zubni implantati zahtevaju postavljanje šest ili više implantata po luku vilice. Za razliku od tradicionalne implementacije, nadoknada zuba all on 4 metodom podrazumeva implementaciju samo četiri zubna implantata. Na njih se postavlja kompletan set novih zamenskih zuba, čime se skraćuje period oporavka pacijenta.

Metoda implementacije dentalnih implantata All on 4 štedi vreme i novac, smanjuje vreme zarastanja i ublažava emocionalni stres zbog nedostatka zuba. Idealna je za pacijente sa oštećenim zubima ili bez zuba, pacijente koji trenutno nose proteze i ljude kojima je potrebna potpuna gornja i/ili donja nadoknada zuba. 

Prednosti All on 4 metode nadoknade zuba:

 • Smanjuje ili eliminiše resorpciju kostiju
 • Značajno smanjuje vreme zarastanja
 • Ima dokazanu predvidljivost sa veoma uspešnim ishodima
 • Omogućava zamenu celokupnog seta zuba za samo jedan dan
 • Trajna je – imaćete osmeh za ceo život
 • Ima nižu ukupnu cenu od konvencionalnih procedura implantacije

Koja je cena zubnih implantata?

Zubni implantati se ugrađuju jednom i u većini slučajeva traju zauvek, ali prirodno je da pacijente zanima i njihova cena. Koja će cena ugradnje zubnih implantata biti zavisi od brojnih faktora: da li ste kandidat za tradicionalne implantate ili All on 4 metodu, pre svega. To ćete znati nakon pregleda i konsultacije sa vašim stomatologom.

Pitanje je takođe da li (i koliko) imate zube za vađenje, da li vam je potrebno rezanje mosta, imate li dovoljno koštane mase u vilici ili je potrebna njena transplantacija. Tek kada stomatolog bude imao uvid u ortopan snimak i pregleda vas, može se odrediti cena zubnih implantata i metoda nadoknade koja odgovara vašim individualnim potrebama.

Prednosti i unapređenje kvaliteta života zubnim implantatima

Zubni implantati imaju brojne prednosti i unapređuju kvalitet vašeg života. 

Nabrojaćemo neke od njih:

 • Zubni implantati se ponašaju kao prirodni zubi. Ponovo ćete moći da jedete sve što poželite, a procedura održavanja oralne higijene ista je kao sa prirodnim zubima.
 • Zubni implantati mogu trajati doživotno. Implant je napravljen od titanijuma i integriše se sa viličnom kosti. Netoksičan je i telo ga ne odbacuje. 
 • Zubni implantati sprečavaju gubitak koštane mase. Gubitak kosti se javlja u vilici kada nema korena zuba (ili implantata) koji bi stimulisali kost vilice. Ako se u prvoj godini gubitka zuba ne ugradi implantat, površina kosti gubi 25% zapremine, a gubitak se nastavlja tokom godina.
 • Zubni implantati održavaju stabilnim vaše prirodne zube. Praznina koju pravi zub koji ste izgubili može uzrokovati da se susedni zubi iskrive. Ovo povlači vaše zube iz položaja i može uticati na vaš zagriz, sposobnost žvakanja i izgled.
 • Zubni implantati mogu pomoći da se oslobodite bolesti desni. Razmak koji pravi zub koji nedostaje može biti poput zamke za hranu i bakterije i može dovesti do bolesti desni.
 • Zubni implantati mogu sprečiti opuštanje lica i prerano starenje. Opuštenost lica može biti neželjeni efekat gubitka kostiju usled nedostatka zuba. Donja trećina lica dobija upali izgled i postepeno smanjuje rastojanje između vrha nosa i brade. Osoba dobija više bora oko usana, usne izgledaju tanje, dok brada poprima oštar izgled. Posledično, osoba izgleda mnogo starije od svojih pravih godina.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.