Znate li u kakvoj ambalaži se prenosi hrana koju svakodnevno jedete?

Unapređenje tehnologije i industrijalizacija proizvodnih procesa u prehrambenoj industriji u poslednjih nekoliko decenija dovele su do povećane potražnje za prvoklasnim namirnicama i njihovim produženim životnim vekom.
Potrošači na policama marketa očekuju kvalitetne proizvode koji ostaju dugo sveži i zadržavaju sva kvalitetna svojstva do trenutka konzumiranja. U kompleksnim procesima proizvodnje prehrambenih proizvoda, ambalaža za transport hrane igra najznačajniju ulogu.

Funkcije i svojstva ambalaže za hranu

Ambalaza za hranu služi očuvanju kvaliteta namirnica tokom rukovanja, skadištenja i transporta, kao i tokom roka trajanja proizvoda. Drugim rečima, ova ambalaža štiti hranu od kontaminacije i pruža barijeru od mikroba, vlage i UV svetlosti, omogućavajući prehrambenim proizvodima bezbedno putovanje na velike udaljenosti i istovremeno zadržavajući visok nivo kvaliteta i svežine.

Osnovna uloga ove ambalaže je maksimalno zadržavanje nutritivnih vrednosti kao i zaštita hrane od spoljašnjih faktora i oštećenja, što omogućava duži životni vek svežih, prerađenih ili zamrznutih namirnica.

Plastična ambalaža za prevoz i skladištenje hrane

Proizvodnja i distribucija plastične ambalaže za prevoz i skladištenje hrane danas je jedan od najrazvijenijih sektora privrede. Sa sigurnošću možemo reći da skoro svaki prehrambeni proizvod u nekom segmentu svog  proizvodnog procesa direktno zavisi od plastične ambalaže.
Ova vrsta pakovanja koristi se u prehrambenoj industriji u svim postupcima rukovanja, skladištenja i transporta prehrambenih proizvoda sve do potrošača kao krajnjeg korisnika.
U skladu sa rastućim potrebama prehrambene industrije, na tržištu plastike uporedo su razvijena sistemska i logistička rešenja koja su u potpunosti kompatibilna sa brzim transportom i automatizovanim mehanizmima skladištenja i koja poseduju setifikate za stopostotni kontakt sa hranom.

Širok asortiman obuhvata kutije, palete, velike sklopive kontejnere i kolica koji povećavaju efikasnost procesa i logistike za skladištenje i prevoz voća i povrća, mesa, živine, ribe, mleka i mlečnih proizvoda, proizvoda pekarske industrije ili konditorski proizvoda.  Ova vrsta ambalaže kompatibilna je sa visoko-automatizovanim pogonima prehrambene industrije i omogućava velika opterećenja na policama sistema za skladištenje robe. Plastična ambalaža poslednje generacije poseduje i univerzalan oblik zaštite i praćenja u vidu integrisanih bar kodova i RFID oznaka.

Veliki sklopivi kontejneri

Dizajnirani da zadovolje najviše standarde prehrambene industrije, veliki sklopivi kontejneri predstavljaju revoluciju u automatizovanim sistemima manipulacije. Jedinstvene zapremine i do 900L, ovi kontejneri poseduju veliki unutrašnji volumen što omogućava veću nosivost pri transportu ili skladištenju robe.

Napravljeni od lagane i izdržive plastike, omogućavaju transport prehrambenih proizvoda na velikim razdaljinama i pogodni su za transport vazdušnim samobraćajem. Opremljeni poklopcem, ovi kontejneri omogućavaju lak pristup proizvodu dok mogućnost sklopivosti pri povratnom transport omogućava veliku uštedu prostora i do 30% više preklopljenih jedinica po transportnom vozilu.

Potpuno glatke unutrašnje i spoljne površine čine ove kontejnere jednostavnim i lakim za čišćenje.

Kruti paletni kontejneri

Svojom stabilnom konstrukcijom i mogućnošću visokog opterećenja pružaju maksimalnu sigurnost i zaštitu prehrambenih proizvoda tokom perioda dugog transporta. Jedistveno sertifikovani za stopostotni kontakt sa hranom, izrađeni su od čvrste plastike, jakih i stabilnih baza i ojačanih ivica.

Zahvaljujući čvrstoj bazi nosača, idealni su saveznici automatizovanih skladišta. Određeni modeli poseduju klizna vrata na bočnim stranama, kao i ventilacione baze ili stranice kontejnera, koji pogoduju transportu svežeg voća i povrća, od koga možete napraviti odlične šejkove za imunitet.
Ravne površine i zaobljeni uglovi omogućavaju lako održavanje ovog tipa kontejnera.

Plastične palete

Dizajnirane da zadovolje najviše standarde manipulacije u prehrambenoj industriji, plastične palete nalaze široku upotrebu u svim segmentima rukovanja hranom. Raznovrsna idejna rešenja svestrano ispunjavaju kompleksne logističke zahteve čime plastične palete predstavljaju nezaobilaznu komponentu proizvodnih procesa.

Visoku operativnu efikasnost kao i jednostavnu mogućnost skladištenja omogućava konzistentnost oblika i veličine pojedinačnih logističkih jedinica. Odlikuje ih visoka izdrživost i maksimalna iskorišćenost nosivosti po površini palete. Određeni modeli poseduju graničnik visine 7mm koju pruža sigurnost tovara i sprečava klizanje tereta. Na tržištu postoje i specijalno dizajnirani modeli sa ventilacionim otvorima koji podstiču brz protok vazduha i omogućavaju brzo hlađenje palete pri visokim temperaturama.

Lako se održavaju i čiste i nisu podložne insektima i buđi što smanjuje troškove amortizacije i održavanja.

Plastične sklopive kutije

U poslednjih nekoliko decenija, svojim fantastičnim karakteristikama plastične sklopive kutije gotovo da su potpuno sa tržišta potisnule kutije od drveta ili kartona. Jednostavnog dizajna i minimalne težine, omogućavaju lako manuelno i automatizovano rukovanje.

Jedinstvena mogućnost rasklapanja pruža ogromnu uštedu prostora u povratnom transportu. Određeni modeli omogućavaju slobodni protok vazduha čime se postiže maksimalno očuvanje svežine proizvoda. Ojačane ivice i čvrsta konstrukcija omogućavaju stabilno slaganje u procesima skladištenja i transporta.

Takođe, mogućnost izrade u više boja omogućava lake procese identifikacije u velikim skladištima.
Plastične sklopive kutije su otporne na ekstremne temperature, hemikalije ili kiseline, što ih na tržištu čini najadekvatnijom ambalažom u svim segmentima rukovanja, transporta ili skladištenja hrane.