Dobre stvari

Znate li u kakvoj ambalaži se prenosi hrana koju svakodnevno jedete?

Unapređenje tehnologije i industrijalizacija proizvodnih procesa u prehrambenoj industriji u poslednjih nekoliko decenija dovele su do povećane potražnje za prvoklasnim namirnicama i njihovim produženim životnim vekom.
Potrošači na policama marketa očekuju kvalitetne proizvode koji ostaju dugo sveži i zadržavaju sva kvalitetna svojstva do trenutka konzumiranja. U kompleksnim procesima proizvodnje prehrambenih proizvoda, ambalaža za transport hrane igra najznačajniju ulogu.

Funkcije i svojstva ambalaže za hranu

Ambalaza za hranu služi očuvanju kvaliteta namirnica tokom rukovanja, skadištenja i transporta, kao i tokom roka trajanja proizvoda. Drugim rečima, ova ambalaža štiti hranu od kontaminacije i pruža barijeru od mikroba, vlage i UV svetlosti, omogućavajući prehrambenim proizvodima bezbedno putovanje na velike udaljenosti i istovremeno zadržavajući visok nivo kvaliteta i svežine.

Osnovna uloga ove ambalaže je maksimalno zadržavanje nutritivnih vrednosti kao i zaštita hrane od spoljašnjih faktora i oštećenja, što omogućava duži životni vek svežih, prerađenih ili zamrznutih namirnica.

Plastična ambalaža za prevoz i skladištenje hrane

Proizvodnja i distribucija plastične ambalaže za prevoz i skladištenje hrane danas je jedan od najrazvijenijih sektora privrede. Sa sigurnošću možemo reći da skoro svaki prehrambeni proizvod u nekom segmentu svog  proizvodnog procesa direktno zavisi od plastične ambalaže.
Ova vrsta pakovanja koristi se u prehrambenoj industriji u svim postupcima rukovanja, skladištenja i transporta prehrambenih proizvoda sve do potrošača kao krajnjeg korisnika.
U skladu sa rastućim potrebama prehrambene industrije, na tržištu plastike uporedo su razvijena sistemska i logistička rešenja koja su u potpunosti kompatibilna sa brzim transportom i automatizovanim mehanizmima skladištenja i koja poseduju setifikate za stopostotni kontakt sa hranom.

Širok asortiman obuhvata kutije, palete, velike sklopive kontejnere i kolica koji povećavaju efikasnost procesa i logistike za skladištenje i prevoz voća i povrća, mesa, živine, ribe, mleka i mlečnih proizvoda, proizvoda pekarske industrije ili konditorski proizvoda.  Ova vrsta ambalaže kompatibilna je sa visoko-automatizovanim pogonima prehrambene industrije i omogućava velika opterećenja na policama sistema za skladištenje robe. Plastična ambalaža poslednje generacije poseduje i univerzalan oblik zaštite i praćenja u vidu integrisanih bar kodova i RFID oznaka.

Veliki sklopivi kontejneri

Dizajnirani da zadovolje najviše standarde prehrambene industrije, veliki sklopivi kontejneri predstavljaju revoluciju u automatizovanim sistemima manipulacije. Jedinstvene zapremine i do 900L, ovi kontejneri poseduju veliki unutrašnji volumen što omogućava veću nosivost pri transportu ili skladištenju robe.

Napravljeni od lagane i izdržive plastike, omogućavaju transport prehrambenih proizvoda na velikim razdaljinama i pogodni su za transport vazdušnim samobraćajem. Opremljeni poklopcem, ovi kontejneri omogućavaju lak pristup proizvodu dok mogućnost sklopivosti pri povratnom transport omogućava veliku uštedu prostora i do 30% više preklopljenih jedinica po transportnom vozilu.

Potpuno glatke unutrašnje i spoljne površine čine ove kontejnere jednostavnim i lakim za čišćenje.

Kruti paletni kontejneri

Svojom stabilnom konstrukcijom i mogućnošću visokog opterećenja pružaju maksimalnu sigurnost i zaštitu prehrambenih proizvoda tokom perioda dugog transporta. Jedistveno sertifikovani za stopostotni kontakt sa hranom, izrađeni su od čvrste plastike, jakih i stabilnih baza i ojačanih ivica.

Zahvaljujući čvrstoj bazi nosača, idealni su saveznici automatizovanih skladišta. Određeni modeli poseduju klizna vrata na bočnim stranama, kao i ventilacione baze ili stranice kontejnera, koji pogoduju transportu svežeg voća i povrća, od koga možete napraviti odlične šejkove za imunitet.
Ravne površine i zaobljeni uglovi omogućavaju lako održavanje ovog tipa kontejnera.

Plastične palete

Dizajnirane da zadovolje najviše standarde manipulacije u prehrambenoj industriji, plastične palete nalaze široku upotrebu u svim segmentima rukovanja hranom. Raznovrsna idejna rešenja svestrano ispunjavaju kompleksne logističke zahteve čime plastične palete predstavljaju nezaobilaznu komponentu proizvodnih procesa.

Visoku operativnu efikasnost kao i jednostavnu mogućnost skladištenja omogućava konzistentnost oblika i veličine pojedinačnih logističkih jedinica. Odlikuje ih visoka izdrživost i maksimalna iskorišćenost nosivosti po površini palete. Određeni modeli poseduju graničnik visine 7mm koju pruža sigurnost tovara i sprečava klizanje tereta. Na tržištu postoje i specijalno dizajnirani modeli sa ventilacionim otvorima koji podstiču brz protok vazduha i omogućavaju brzo hlađenje palete pri visokim temperaturama.

Lako se održavaju i čiste i nisu podložne insektima i buđi što smanjuje troškove amortizacije i održavanja.

Plastične sklopive kutije

U poslednjih nekoliko decenija, svojim fantastičnim karakteristikama plastične sklopive kutije gotovo da su potpuno sa tržišta potisnule kutije od drveta ili kartona. Jednostavnog dizajna i minimalne težine, omogućavaju lako manuelno i automatizovano rukovanje.

Jedinstvena mogućnost rasklapanja pruža ogromnu uštedu prostora u povratnom transportu. Određeni modeli omogućavaju slobodni protok vazduha čime se postiže maksimalno očuvanje svežine proizvoda. Ojačane ivice i čvrsta konstrukcija omogućavaju stabilno slaganje u procesima skladištenja i transporta.

Takođe, mogućnost izrade u više boja omogućava lake procese identifikacije u velikim skladištima.
Plastične sklopive kutije su otporne na ekstremne temperature, hemikalije ili kiseline, što ih na tržištu čini najadekvatnijom ambalažom u svim segmentima rukovanja, transporta ili skladištenja hrane.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke