Dobre stvari

Znamenitosti Praga koje ne smete propustiti

Prag je omiljeni grad mnogih turista. Ko je jednom bio u Pragu poželeće opet da se vrati, jer ovde svako može da pronađe način da oseti duh ovog grada. U bilo kom momentu da posetite Prag nećete ostati ravnodušni na njega. U zimskom periodu on odiše bajkovitošću, zbog građevina koje ga krase.

Ukoliko još niste bili u Pragu, vreme je da to uradite. Mogu se pronaći vrlo povoljni aranžmani, a ukoliko izbegnete praznike i udarne termine za putovanja, za malo utrošenog novca možete dobiti mnogo. A neke od znamenitosti Praga koje ne smete propustiti, upravo smo pripremili za vas.

Najbolje je da prvi susret sa Pragom bude, na neki način, uopšteno razgledanje grada i duža šetnja koja bi obuhvatala neke od najzačajnijih građevina i mesta glavnog grada Češke.

Praški zamak Hradčani

Hradčani je naziv za deo Praga u kom se nalazi čuveni Praški zamak nastao u IX veku. Ova gradska četvrt je smeštena na brdu, na levoj obali Vltave.

Pre ulaska u ovaj velelepni kompleks morate proći sigurnosnu kontrolu, što može biti malo naporno, naročito ako upadnete u gužvu koja uključuje nekoliko turističkih grupa. Ne zaboravite da iz torbi i rančeva izvadite sve što može naterati senzore da se oglase i obezbeđenje da vam ne dozvoli ulaz u kompleks. Ulaz u sam kompleks je besplatan, ali se ulaz u pojedine građevine u okviru njega plaća.

Kompleksi Praškog zamka su Katedrala Svetog Vida i Katedrala, kao i manastir Svetog Đorđa, koje obavezno morate posetiti.

karlov-most-prag

Karlov most – srce Praga

Karlov most, nazvan po kralju Karlu IV koji ga je podigao u XIV veku. Dug oko pola kilometra, sa tri gotska tornja, trideset baroknih statua, uličnim muzičarima, slikarima, raznoraznim prodavcima i gomilom turista, ovaj most preko Vltave neverovatno je živ i bučan.

Spremite se na dugu šetnju preko njega ukoliko želite da pažljivo osmotrite sve zanimljivosti koje se nalaze na njemu. Stari i Novi grad mogu biti dalje nego što mislite kad prvi put prelazite pešačkom zonom mosta.

Nažalost, mnoge statue na mostu koje su radili neki od najpoznatijih čeških skulptora premštene su u muzej i zamenjene replikama.

Legenda kaže. . .

Postoji mnogo legendi koje vekovima unazad prate ovaj most i prenose se kako među stanovnicima Praga tako i među turistima. Jedna od njih je sledeća: ko se poljubi ispod velikog luka mosta ostaće zauvek zajedno. Pazite onda sa kim se ljubite na ovom mestu.

astronomski-sat-prag

Astronomski sat

Između Karlovog mosta i Astronomskog sata vodi se borba oko toga šta je od ova dva zaštitni znak Praga. Astronomski sat koji se od XV veka nalazi u okviru Stare gradske većnice, odnosno Astronomske kule, mami gomile i gomile turista koji čekaju da kazaljke označe pun sat.

Iznad sata se 12 figura apostola smenjuju kad je pun sat, a sve je praćeno zvučnim efektima. Svih 12 figura mogu se videti u podne. Figura Smrti je ta koja meri vreme.

Pored toga što pokazuje sate, astronomski časovnik pokazuje i kalendar, zodijačku konsetalaciju, relativne položaje Sunca i Meseca i glavne planete.

Astronomski sat je tokom Drugog svetskog rata gotovo u potpunosti stradao, ali je velikim trudom i zalagenjm ipak očuvan.

neobična-biblioteka-u-pragu

Gradska biblioteka sa optičkom varkom

Gradska biblioteka u Pragu na Marijanskom trgu ima šta da ponudi. Reč je o „beskrajnom tunelu knjiga“ koji ovde možete videti. Zahvaljujući optičkoj varci i igri sa ogledalima, u gradskoj biblioteci je napravljen atraktivni tunel knjiga koji kad pogledate ne znate gde mu je kraj, a gde početak.

Ulaz je besplatan, pa vam svakako preporučujemo da prošetate po njihovoj biblioteci, i pronađete knjige i klasike koje se nalaze na policama ove beskrajno zanimljive biblioteke.

Kafkin muzej

Kafkin muzej nalazi se desno od Karlovog mosta, na Maloj strani i nije ga teško pronaći. Na prvi pogled vas može zbuniti što ne izgleda kao obični muzej nego više kao mala kućica koja ne deluje kao neka ozbiljna instutucija kulture.

Takođe, ispred muzeja se nalazi neobična skulptura Dejvida Černija, češkog umetnika, koji ima vrlo bizaran stil. On je autor i pokretne Kafkine glave koja je nakon što je postavljena bila pravi hit na internetu. Ukoliko želite i nju da vidite, ona se nalazi ispred tržnog centra u Novom mestu Praga.

Uspeli su da dočaraju atmosferu koja vlada u Kafkinim delima kao što su skučenost, nelagoda, mrak. Zvučni efekti koji vas prate dok se krećete po muzeju za cilj imaju upravo kreiranje ovakvog posebnog doživljaja.

U muzeju možete videti i administrativne poslove kojima se Kafka bavio, beleške koje je vodio, pisma koja je slao, itd. Tu su i prva izdanja nekih njegovih dela, ali i malo poznati crteži koje je radio.

Zanimljiv deo izložbe je onaj o Kafkinom ljubavnom životu, a svakoj ženi koja je obeležila Kafkin život posvećen je mali deo izložbe.

Muhin muzej

Muhin Muzej smešten je u Panskoj ulici gotovo u samom srcu Praga. On je već konvencionalnijeg izgleda, za razliku od Kafkinog muzeja. U njemu možete videti neke od najznačajnijih Muhinih litografija kao što su „Zodijak“, „Gizmonda“, „Medeja“, itd.

Posetioci zahvaljujući fotografijama, pismima, predmetima iz privatne zbirke, ali i likovnim delima, mogu upoznati sa onim što je ključno za Muhino stvaranje. Deo izložbe je i pola sata dug dokumenatarac o njegovom životu.

Prodavnica u okviru muzeja ima neverovatno interesantne i originalne predmete u ponudi, ali kao i u Kafkinom muzeju, vrlo su skupi. Po okolnim prodavnicama i knjižarama takođe možete pronaći slične ili iste artikle po pristupačnijim cenama.

Ako želite da doživite na pravi način i vidite znamenitosti Praga koje ne smete propustiti, onda zaboravite na šoping i jurnjavu za garderobom. Takođe, umesto toga, probajte gurmanske specijalitete po kojima je Češka poznata i uživajte u vrhunskom pivu.

Ljubitelji ovakvih putovanja, osim Praga mnogi evropski gradovi imaju atrakcije koje ne smete propusti. Kao što je Berlin, Barselona, Pariz, Madrid i mnogi drugi gradovi. Zato pravac u agenciju i brže bolje uplatite neki aranžman.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.