Dobre stvari

Znaci upozorenja da pametni telefon odnesete na servis

Iako cene pametnih telefona pokazuju blagi pad poslednjih godina, to ipak ne znači da je njihova zamena jeftina. Osim toga, korisnici su sve više vezani za svoje mobilne uređaje i uglavnom dobro paze da ih ne oštete kako bi im produžili vek trajanja. Međutim, pre ili kasnije, moraćete da kupite novi telefon.

A kad već dođe vreme za to, treba reagovati brzo i promeniti stari telefon pre nego što potpuno prestane sa radom. Stoga, ako primetite neke sumnjive signale koji ukazuju na nepravilan rad vašeg Android ili iPhone uređaja, najbolje je da ispitate ispravnost telefona i uradite dijagnostiku u nekom od pouzdanih servisa.  

Mada ne postoji nijedan 100% siguran način da se predvidi kada će stari uređaj prestati sa radom, neki znakovi upozorenja mogu nagovestiti da je vreme da vaš pametni telefon odnesete na servis.

Vertikalne linije ili druge nepravilnosti na ekranu

Svi znamo da je displej jedan od najosetljivijih delova pametnih telefona i da ga je lako oštetiti. Ako na ekranu počnu da se prikazuju vertikalne linije ili trake ili druge anomalije poput treperenja, to je jedan od znakova upozorenja da se vašem starom telefonu završava vek trajanja.

Dobra je ideja da odnesete telefon u servis da ga neko stručno lice detaljno pregleda – ili da počnete da razmišljate o tome koji drugi model želite da kupite.

Ekran reaguje sporo na dodir

Verovatno je svaki korisnik imao bar jednu situaciju kada njegov mobilni telefon nije odgovorio na komandu ili je pogrešno odreagovao na dodir ili prevlačenje. Ali ako vaš telefon uopšte ne reaguje vaše kuckanje i prevlačenje ili je izuzetno spor kada treba da registruje vašu komandu dodirom, onda je to znak da nešto nije u redu i da je potrebno što pre utvrditi o čemu je reč.

Odnesite uređaj na servis, ali imajte na umu da u nekim slučajevima, na žalost, jedino rešenje može da bude zamena telefona.

Fizička oštećenja telefona

Ispadanje telefona iz ruku se dogodi svima nama, pre ili kasnije, a nije retkost ni da se telefon pokvasi. Na sreću, ovakve situacije često prođu bez posledica, naročito ako telefon ima adekvatnu zaštitu, ali ukoliko vam se više puta desilo da vam je uređaj ispao, čak i u slučaju da nisu nastala spoljna oštećenja, postoji verovatnoća da je telefon oštećen iznutra.

I dok je polomljen ekran jasno vidiljiv, teško je ustanoviti da li su oštećene unutrašnje komponente, pa ukoliko primetite bilo kakvu nepravilnost u radu, odnesite telefon na servis. Imajte na umu da je u slučaju pucanja ekrana nekada bolje odmah kupiti nov uređaj nego menjati ekran na starom, jer ovakva investicija može da bude prilično skupa.

Power dugme za uključivanje telefona ne radi kako treba

Dugme za uključivanje vašeg telefona koje polako prestaje da funkcioniše na ispravan način nije siguran znak da će telefon uskoro prestati sa radom, ali ako ne možete da uključite i isključite telefon, onda to svakako komplikuje stvari, pogotovo u slučaju se telefon isključi pa ga ne možete ponovo uključiti.

Za rešavanje ovog problema možete koristiti i odgovarajuću aplikaciju, ali servis će najbolje rešiti problem. Ipak, budite spremni i na kupovinu novog uređaja.

Telefon se pregreva čak i kada ga ne koristite puno

Pregrevanje telefona može ukazivasti na različite probleme, a u slučaju da se uređaj greje čak i kada ga ne koristite, onda je to veliki problem. Svi znamo da telefon čak može i da eksplodira ako se previše zagreje. A to je opasno ne samo za vas, nego i za ljude koji se nalaze u vašoj blizini. Dakle, ukoliko se javi problem sa pregrevanjem, nikako ga ne smete zanemarivati, već se hitno obratite serviserima.

Podula (naduvena) baterija

Ako se baterija vašeg pametnog telefona nadula, morate je odmah zameniti (ili zameniti telefon)! Fizičke promene na bateriji koje se vremenom dešavaju mogu biti opasne i jasan su znak da se unutar baterije dešavaju procesi koji nisu predviđeni i da se baterija raspada. Osim ako ne želite da dođe do kratkog spoja ili da se baterija vašeg telefona zapali, dobro bi bilo da odmah prestanete da koristite telefon.  

Baterija se troši za svega nekoliko sati

Baterije mobilnih telefona su izrađene tako da izdrže 300-500 ciklusa punjenja pre nego što njihov kapacitet padne na 70%. Ali ako vaš telefon može da izdrži bez punjenja baterije samo nekoliko sati, to znači da je baterija na izmaku snaga i da je vreme da zamenite ili nju ili telefon.

Telefon se restartuje sam

Mnogim korisnicima se desilo da se telefon odjednom neočekivano isključi i ponovo uključi sam. Međutim, ako se restartovanje ponavlja, telefon treba što pre odneti kod servisera i proveriti njegovu ispravnost.  

U najvećem broju slučajeva reč je o dotrajalosti baterije telefona, pa ćete imati dve opcije – ili da zamenite bateriju ili da zamenite telefon. Koja opcija je isplativija i bolja, zavisi od konkretnog modela, s obzirom da je na nekim telefonima zamena baterije jednostavna i jeftina, dok je na drugim komplikovana, skupa i neisplativa.

Aplikacije se same gase ili se čini da operativni sistem nije održiv

Ažuriranja operativnog sistema koji je predviđen za novije telefone može imati nepredviđene posledice ako se instaliraju na starijim telefonima. Osim toga, ponekad i aplikacije koje su predviđene i optimizovane za rad na novijim telefonima neće dobro funkcionisati na telefonima starijeg datuma proizvodnje.

Međutim, u slučaju da niste uradili ažuriranje a čini vam se da je operativni sistem nestabilan ili se više aplikacija neprestano ruši, to je svakako razlog više za brigu. U tom slučaju prvo šta treba da uradite jeste da napravite rezervnu kopiju podataka. Zatim resetujte telefon i vratite ga na fabrička podešavanja. Ako ni ovo ne pomogne, možda je vreme da nabavite nov telefon, a svakako da stari odnesete na servis.

Telefon je izuzetno spor i ne može da se ubrza

Postoji nekoliko jednostavnih načina da rad vašeg telefona, iako ga koristite već više godina, poboljšate i optimizujete.  Razmislite o ažuriranju softvera, izbrišite nepotrebne fajlove, deinstalirajte nekoliko aplikacija i rasteretite memoriju, ponovo pogledajte podešavanja uređaja ili čak resetujte vaš telefon na fabrička podešavanja.

Ukoliko se telefon nakon ovih radnji i dalje muči i radi sporo i nijedan od ovih koraka ga ne ubrzava, velike su šanse da ga je potrebno zameniti, a servis je obavezan.

Kameri je potrebno puno vremena da napravi fotografiju

Ako koristite pametni telefon starije proizvodnje, imajte na umu da njegova kamera ne može da parira kamerama u novim modelima. Ali ono što ne biste smeli da ignorišete jeste sporo reagovanje blende. Ukoliko je potrebno puno vremena od trenutka kada pritisnete taster za fotografisanje do trenutka kada telefon sačini snimak, to može da bude veoma frustrirajuće, jer omete korisničko iskustvo, a istovremeno ukazuje da je telefonu možda potrebna popravka.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke