Dobre stvari

Značaj dezinfekcije radnog prostora

Mravi na podu

Ukoliko vodite firmu jasno vam je koliko je bitno da se poštuju svi propisi kako ne biste svoje poslovanje doveli pred zatvaranje. Kao što svakodnevno pravite obračune, radite sve po zakonu kako biste se zaštitili od inspektora koji su tu i posmatraju vas – tako je potrebno i da poslovni prostor zaštitite od virusa – jer oni svakog trenutka ulaze i mogu da stvore pandemiju.

Neko bi rekao čist račun duga ljubav, a mi kažemo u ovom trenutku – čist prostor zdravi zaposleni i klijenti. Ukoliko se odlučite za dezinfekciju vaše firme budite sigurni da ćete biti zaštićeni od raznih pandemija koje mogu virusi da izazovu.

Šta označava dezinfekcija poslovnog prostora?

To je proces odnosno postupak koji je usmeren na uništenje najvećeg broja patogenih mikroorganizama na telima, materijalima, predmetima kao i u svamom prostoru. Dezinfekcija jeste metoda koja predstavljaradnje u kojima se koriste odgovarajuće metode i proizvodu u cillju borbe protiv mikroorganizama. Tu mislimo na razne viruse, bakterije, gljivice… a upravo ćemo dezinfekcijom sprečiti zarazu.

Cilj dezinfekcije firme jeste da se smanji broj mikroorganizama na određeni nivo koji ne predstavlja rizik od prenošenja infekcije među zaposlenima i klijentima.

Zaraza vam nije potrebna

Videli ste kakva je situacija tokom pandemije virusa korona, kako je kada jednostavno sve stane. E pa ukoliko želite da sprečite takvu situaciju u vašoj kompaniji kako ne bi bilo zaraze – potrebno je izvršiti dezinfekciju.

Na ovaj način bićete sigurni da ćete u svakom trenutku moći da odgovorite poslovnim izazovima, neće biti stanja i probijanja rokova, a neće ni vaše poslovanje biti ugroženo. Jer, ukoliko se bar jedan zaposleni razboli vrlo je verovatno da će uskoro taj broj biti povećan – a vaša proizvodnja ili pružanje usluga staje.

Sa druge strane neće biti sve jedno ni vašim klijentima i poslovnim partnerima kada čuju da zaposleni, pa onda ni oni sami kao klijeti nisu bezbedni u vašim prostorijama jer ima dosta virusa, mikroorganizama i bakterija.

Kako se vrši dezinfekcija?

Mere dezinfekcije potrebno je da se svakodnenvo sprovode i to u periodu pre pojave određene bolesti, dok ukoliko nastane bolest (epidemija) mere moraju da se intenziviraju i sprovode istim merama i tehničkim postupcima.

Takozvana mehanička metoda dezinfekcije podrazumeva uklanjanje mikroorganizama mehaničkim putem. Tu se misli na čišćenje, ribanje, krečenje, usisavanje, pranje ili neka druga metoda.

Druga metoda dezinfekcije jeste fizička koja se postiže dejstvom tople vode i ultraljubičastim zracima.

A ona koja je najzastupljenija jeste hemijska metoda dezinfekcije koja se postiže raznim antiseptičkim i dezinfekcionim sredstvima. Tu se ubrajaju hemijska jedinjenja koja imaju zadatak da deluju na mikroorganizme tako što ih ubijaju ili im oštećuju jajne ćelije.

Jako je bitno da dezinficijensi budu ispitani i regstrovani kod nadležnog ministarstva, da su ekološki prihvatljivi, da ne reaguju na zdravlje ljudi i životinja ali i da imaju dugotrajno dejstvo.

Ukoliko se ona pravilno koriste mogu smanjiti broj mikroorganizama na predmetima u svim prostorijama vaše firme. Uspeh je da se nakon izvršene dezinfekcije firme mikroorganizmi smanje do onog broja da ne izazovu infekciju.

Koja sve dezinfekcija postoji?

U zavisnosti od samog problema i prostorije vaše firme postoje tri vrste dezinfekcije koje se mogu realizovati.

Prva je preventivna koja se vrši kako se ne bi stvorili uslovi za epidemiju i neku zarazu. Takozvana preventivna dezinfekcija i uništavanje uzročnika zaraznih bolesti se sprovodi radi smanjenja broja mikroorganizama na nivo koji nije opasan po ljudsko zdravlje. Ovaj tip dezinfekcije se svakodnevno primenjuje u zdravstvenim ustanovama, školama, objektima sa hranom itd.

Tekuća dezinfekcija se sprovodi u slučaju ako se boles pojavi i ona predstavlja ciljanu dezinfekciju koja se sprovodi sve vreme tokom trajanja epidemije odnosno bolesti.

Metoda dezinfekcije koja se sprovodi nakon prestanka bolesti jeste završna, a ona podrazumeva detaljnu dezinfekciju prostora, objekta ili predmeta koje su koristili zaraženi.

Koliko je dezinfekcija bitna?

Verujemo da je zdravlje najbitnija stvarka privatno u vašem životu, ali je takođe zdrava i bezbedna sredina vaše firme presudna ne samo za opstanak biznis ideje već i zdravlje vaših zaposlenih.
Ni jedna kompanija ne može postići rezultte ukoliko nema tim na raspolaganju, a u slučaju da je tim na bolovanju – teško je da ćete moći da odgovorite nas ve zahteve klijenata i kupaca.

Zbog toga je bitno, kako ne bi poslovanje stalo i čekalo, kako ne bi bila dovedena u pitanje vaša profesionalna karaijera da vodite računa o svakodnevnim zdravstvenim uslovima.

Dezinfekcija je metoda kojom ćete omogućiti da dobijete čist i sterilan prstor, bez mikroorgnaizama koji mogu da naruše zdravlje i poslovanje vaše kompanije. Svakodnevnu dezinfekciju svakako možete vi sami da radite, ali za tekuću dezinfkeciju ili periodičnu bolje je da se obratite profesionalnoj firmi za dezinfekciju koja će vam samu metodu izvesti na, siguran, bezbedan i zdrav način.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke