Dobre stvari

Zemun – šta raditi u gradu „kraj“ Beograda

Na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save nalazi se teritorijalno, istorijski, politički, kulturno, ekonomski i saobraćajni grad u gradu – Zemun. Zemun pripada Beogradu od davne 1934. godine, ali njegova fizička i kulturološka odvojenost, razlika u arhitekturi i celokupnom izgledu ljude deli na one koji veruju da je Zemun grad za sebe i one koji se ne slažu sa tim.

Pored specifičnog kulturološkog značaja i prirode koja mu je bila blagonaklona, Zemun nudi različite vrste zabave. Zemun apartmani su baš iz tog razloga sve posećeniji, a gosti su kako Srbi, tako i strani turisti.

Može se pohvaliti predivnim kejom koji je obasut splavovima na kojima možete popiti dobro vino i pojesti riblje specijalite, Zavičajnim muzejem, pozorištem Madlenijanum, uzvišenjem koje postoji još od vinčanske kulture – Gardoš, kao i parkovima i i velelepnim zgradama. A o tome šta raditi u Zemunu pročitajte u nastavku teksta.

Najstarija kuća u Beogradu

U naselju Ćukovac u Zemunu se nalazi nastarija kuća prestonice, spomenik kulture koji datira još od 1658. godine. Tokom tri i po veka su se smenjivali vlasnici. Od XVIII veka se tu nalazila kafana Beli medved koja je 1848. nacionalizovana, a zatvorena tek šezdesetih godina prošlog veka. Poznato je da je u njoj boravio Eugen Savojski prilikom osvajanja Beograda. Stil kuće se može svrstati u orijentalnu balkansku arhitekturu.

U prizemlju, ispod kuće nalazi se podzemni hodnik koji je dugačak preko 20 metara, a sa njegove bočne strane se nalazi vinski podrum u kome su nekadašnji birtaši čuvali vino. Svakako je interesantna da se vidi, a nekada je bila i prostor izdavan eminentnim umetnicima. Ipak poslednjih godina, ova kuća trpi posledice starosti zbog vekova postojanja, te zahteva obnovu za koju je neophodna dozvola Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pored toga što je baš u Zemunu locirana najstarija kuća u Beogradu, treba istaći da je Zemun pravi kutak kontrasta. Naime, upravo u ovom delu grada se zidaju i najveći i najvažniji građevinski poduhvati 21. veka, pa tako na primer građevinarstvo u Srbiji, a pre svega u Zemunu postaje bogatije za novo i prvo ekološko naselje pod imenom Zelena Avenija.

Klub FEST

Klub FEST je sada već kultno mesto za ljubitelje r’n’r -a i kvalitetnih svirki. Klub postoji od 1991. godine, a danas je poznat kao retki bastion roka koji predstavlja pravo utočište publici željnoj dobrog zvuka.

Na sceni Festa su započeli mnogi danas renomirani bendovi. I danas FEST ugošćava vrhunske izvođače u intimnom okruženju koje posetioci posebno cene. Preporuka je za sve one koji cene muziku i pravu alternativnu scenu. Uz razumne cene pića i dugo đuskanje, osetićete duh ne samo grada već i njihovih stanovnika. Sebe vole da nazivaju beskompromisnim borcima dobrog zvuka, a mi vam ga toplo preporučujemo.

Veliko ratno ostrvo

Šetnja pored dunava - labudovi iz zemuna

Veliko ratno ostrvo predstavlja jednu od retkih sačuvanih oaza netaknute prirode. Nalazi se na ušću Save u Dunav. Prvi zabeleženi naslov mu je bio Dunavsko ostrvo, a današnje dobija 1717. godine od momenta kada je postala važna raskrsnica trgovačkih puteva. Na ovom ostrvu živi mnogo ptica močvarica koje su zaštićene. Takođe, zastupljene su ostale životinjske vrste poput lisice i ježa, a brojne ribe zalaze u bare.

Od vegetacije se mogu videti četinari i listopadi. Zapadni deo obale čini peskovita plaža Lido koja je posebno popularna među Zemuncima. Južnije od Velikog ratnog ostrva, nalazi se Malo ratno ostrvo koje se proteže na 700m.

Teatar Madlenianum

Nastala je 1997. godine kao prva privatna opera na Balkanu. Osnivač i donator je Madlena Cepter koja je poznata po svojim ulaganjima u kulturu i umetnost, ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi. Madlenianum je pravi centar kulturnih dešavanja. Negovanje opere kao pozorišne umetnosti u kojoj se preklapaju muzički i dramski momenti su novina na našim prostorima. Najistaknutija predstava do sada koja je i dalje aktuelna je delo Viktora Igoa, Jadnici.

Tvrđava Gardoš

Za kraj ove liste, morao se naći i čuveni Gardoš. Tvrđava predstavlja najstariji objekat u Zemunu, a spominje se još u IX i XI veku. U sredini objekta se nalazi kula koja je podignuta 1896. godine. Ovo utvrđenje je prvo stradanje pretrpelo čak u XI veku pod naletom Prvog krstaškog pohoda. Ova tvrđava se spominje i u vizantijsko-mađarskim ratovima. Ponovno razaranje je bilo od strane Osmanlija 1397. godine.

Ovo utvrđenje je dato 1441. Đurađu Brankoviću, a u njemu je od posledica rana dobijenih tokom odbrane Beograda preminuo Janoš Hunjadi. Danas je opstala kvadratna citadela koja se nalazi na kraju velike lesne zaravni iznad reke Dunav. Dužina stranica citadele sa kulama iznosi 45m. U njoj se nalazi i atelje i galerija Čubrilo.

Zemun kao jedno od najstarijih naselja u Evropi, a zbog svog šarma i uređene infrastrukture definitivno zaslužuje da ga posetite i uživate u svim čarima. Savet je da počnete od  ove liste, a onda da sami otkrijete koje sve to tajne Taurunum skriva.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke