Dobre stvari

Zašto su sulfati neprijatelji kose?

Zdrava kosa sa volumenom

Svi želimo zdravu, jaku i sjajnu kosu. Zato je važno da je pažljivo i dosledno negujemo kako bismo sprečili oštećenja i obezbedili da ona lepo izgleda.

Poznate su nam opšte smernice poput onih da biramo šampone koji odgovaraju našem tipu kose, koristimo hranljive maske, unosimo neophodne vitamine i minerale, izbegavamo prekomernu upotrebu sredstava za stilizovanje i tretiranje toplotom.

Međutim, sve više se odlučujemo da čitamo deklaracije i biramo kozmetiku za kosu na biljnoj bazi, a za to postoje dobri razlozi – da bismo izbegli štetne sastojke koji se koriste u masovnoj proizvodnji.

Zato ćemo razmotriti razloge zbog kojih veliko ne kažemo sulfatima.

Sulfati u kozmetičkim proizvodima

Sulfati se često koriste u kozmetičkim proizvodima, posebno u šamponima, sapunima i gelovima za tuširanje. Među najčešće korišćenim sulfatima u kozmetičkoj industriji su natrijum lauril sulfat (SLS)natrijum lauret sulfat (SLES). Oni imaju snažna svojstva pene i uklanjaju masnoću i nečistoće sa kože i kose.

Ovo dobro zvuči, zar ne? Ipak ne, jer sulfati mogu da imaju loše dejstvo na kožu i kosu. Oni ih isušuju, posebno kod osoba sa osetljivom kožom ili problematičnim vlasištem. Takođe, sulfati mogu ukloniti prirodna ulja sa kože i poremetiti ravnotežu prirodne hidratacije.

Zbog toga sve više brendova u kozmetičkoj industriji proizvodi sulfat-free ili low-sulfat proizvode. Ove formule su obično nežnije prema koži i kosi, a i dalje efikasno čiste i uklanjaju nečistoće.

Kako sulfati utiču na našu kosu?

Kada je tema nega kose, sulfati su, dakle, naš neprijatelj.

Oni imaju tendenciju da uklone prirodna ulja sa vlasišta i kose, što je isušuje. To može da izazove pojavu peruti.

Prekomerna upotreba sulfata može trajno da ošteti dlaku, čineći je krhkom, slabom i podložnom pucanju. To je posebno izraženo kod ljudi sa već oštećenom ili farbanom kosom. Oni čak dovode do bržeg ispiranja boje.

Ako imate ove probleme sa kosom i sumnjate da su sulfati uzrok, pokušajte da šamponi bez sulfata postanu deo vaše rutine kada je nega kose u pitanju. 

Šampon bez sulfata

Dobrobiti korišćenja balzama za kosu

Za održavanje zdravlja i lepote kose ne zaboravite da koristite balzam. Oni će učiniti vašu kosu jačom, sjajnijom, svilenkastom i otpornijom na oštećenja.

Balzam za kosu ključan je za održavanje hidratacije, čime ćete obezbediti da vaša kosa bude mekana i glatka na dodir. Oni zadržavaju vlagu unutar vlasišta i kose, što je naročito bitno kod suve, krhke i oštećene dlake.

Upotreba balzama za kosu omogućava i lakše rašćešljavanje, što je naročito važno kako se kosa ne bi mrsila i kidala, posebno ako je dugačka.

Mnogi balzami sadrže sastojke koji formiraju tanki zaštitni sloj na kosi, štiteći je od spoljnih faktora kao što su sunce ili toplota od stilizovanja.

Iako balzami za kosu pružaju brojne prednosti, važno je napomenuti da prekomerna upotreba ili loši sastojci mogu nepotrebno da otežaju kosu. To može učiniti kosu masnom i bez volumena. Zato ne preterujte s količinom balzama i pratite kako kosa na njega reaguje.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke