Dobre stvari

Zašto se radi ultrazvuk srca i kako se izvodi

Ultrazvuk srca

Dijagnostika koja je potpuno bezbolna za pacijenta, ultrazvučno snimanje srca, omogućava pregled velikih krvnih sudova srca kao i sam pregled srca, a za tridesetak minuta koliko traje pregled vaš lekar može otkriti različita oštećenja srca i srčanog mišića.

U kojim situacijama se koristi ultrazvuk srca?

Ehokardiografija ili ultrazvuk srca se koristi prilikom dijagnostifikovanja stepena oštećenja srčanog mišića, nepokretljivosti dela srčanog mišića odnosno smanjene pokretljivosti, ali i otkrivanju bolesti srčanog zaliska.

Ultrazvuk srca se primenjuje i prilikom bolesti velikih krvnih sudova srca, zapaljenja srčanih zalistaka i mišića ali i ukoliko pacijent ima bol u grudima i otežano disanje – i u tim slučajevima se radi ultrazvuk srca kako bi se otkrio uzrok ovih tegoba.

Kome se preporučuje ultrazvuk srca?

Pacijentima koji imaju simptome angine pektoris, ili imaju neku hirušku intervenciju na krvnim sudovima, ili imali akutni infarkt ultrazvuk treba uraditi. Takođe, svima onima koji se zamaraju u kratkom intervalu ili im je lekar dijagnostifikovao aritmiju srca.

Kod pacijenata koji imaju dijagnostifikovanu hipertenziju takođe se radi ovo snimanje, dok je obavezno uraditi ultrazvuk srca ukoliko je po prvi put otkriven šum na srcu ili kod pacijenata kod kojih se šum pogoršava.

Pregled srca

Da li je potrebna priprema?

Odgovor na ovo pitanje je NE.

Možete slobodno jesti, piti i koristiti vašu terapiju.

Kako se izvodi i da li zrači?

Pregled kod lekara specijaliste je potpuno bezbolan, a tokom samog ultrazvuka pacijent leži na leđima (ili u drugoj situaciji okrenuće se na levi bok i stavlja svoju levu ruku ispod glave). Nakon zauzimanja određenog položaja koji lekar odredi, nanosi se poseban gel na površinu malog plastičnog uređaja koji šalje i prima ultrazvučne talase (sonda).

Gel je prilikom pregleda potreban kako bi se poboljšala vidljivost ultrazvučnog talasa, a sondu će specijalista prisloniti na grudni koš kako bi dobio jasnu sliku vašeg srca. Ukoliko osetite blagu nelagodnost prilikom prislanjanja sonde na vaš grudni koš, ne brinite to je normalno, a ovaj pregled ne nosi nikakav rizik po zdravlje pacijenata.

Šta lekar utvrđuje ultrazvukom srca?

Tokom samog ultrazvuka vaš lekar će odrediti kakva vam je pokretljivost određenih segmenata srčanog mišića, a upravo na osnovu tog rezultata saznaće se više o ishrani srčanog mišića, dok će vaš izabrani lekar proceniti snagu srčanog mišića. Ovim pregledom se takođe gleda i veličina srčanih šupljina, a biće primećeno i prisustvo stranih masa u njima.

Na koliko se radi ultrazvuk srca?

Nema zračenja tako da nema ni razloga da se ne javljate na redovne kontrole koje su najčešće na četiri meseca, jer se upravo ultrazvuk srca radi na ovaj vremenski period, a redovna kontrola je bitna kako bi se otkrile novonastale promene.

Ne treba odlagati preporučeni pregled

Lekar vam sigurno nije bez razloga preporučio ultrazvuk srca te je potrebno i sprovesti u delo samo snimanje. Ovo je jako bitno ukoliko su se javili simptomi na probleme sa srcem, ukoliko ste kao pacijent sa faktorima rizika, imate bolove u grudima ili se zamarate.

Ultrazvuk srca je jednostavan pregled koji je bezbolan, radi se bez posebne pripreme i što je jako bitno nema neželjenih, odnosno štetnih dejstava. Ovaj pregled ne zahteva nikakav oporavak i može se raditi u bilo kojim godinama.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.