Dobre stvari

Zašto se pojavljuju gljivice na noktima i kako ih izlečiti

ženska stopala u kadi za pedikir

Gljivice na noktima predstavljaju jednu od najčešćih infekcija noktiju. Češće se pojavljuju na noktima nogu nego na noktima ruku. U početnoj fazi ne mogu se uočiti neke značajnije promene na ploči nokta, a napredovanje infekcije je dosta sporo pa se prve konkretne i progresivne promene uoče kasno. Pacijenti najčešće reaguju kada gljivice na noktu vidno naruše njegovu estetiku – promena teksture, oblika, boje. 

Infekcija uglavnom zahvata unutrašnju stranu nožnog palca, budući da je njegova ploča najveća i najpodložnija razvoju gljivica. Takođe, valja istaći i to da je ovaj problem prisutniji među starijom populacijom, jer nokti u petoj deceniji života dosta sporije rastu, njihovo skraćivanje je ređe pa je nokatna ploča podložnija širenju gljivica. 

O tome zašto se pojavljuje ova infekcija, koji su njeni simptomi i kako se može izlečiti detaljnije pročitajte u nastavku teksta. 

Zašto se javljaju gljivice na noktima?

Do pojave gljivične infekcije na noktima dolazi usled različitih faktora:

 1. Učestala izloženost vlazi i toploti; 
 2. Učestala izloženost ruku jakim deterdžentima;
 3. Dugotrajno nošenje zatvorene obuće;
 4. Nošenje nepamučnih čarapa;
 5. Učestalo znojenje nogu;
 6. Korišćenje zajedničkog tuša u sportskim objektima ili bazenima;
 7. Korišćenje zajedničkog pribora za uređivanje noktiju;
 8. Korišćenje zajedničkog peškira, obuće, čarapa;
 9. Druga oštećenja i povrede nokatne ploče;
 10. Slabljenje imuniteta;
 11. Urastanje noktiju.

Ovaj poslednji faktor – urastanje noktiju je jedan od glavnih i najčešćih razloga zašto se pojavljuje gljivična infekcija noktiju. S druge strane, i gljivice na noktima mogu uzrokovati urastanje nokta u okolno tkivo. To dovodi do zaključka da ove dve promene na noktima gotovo uvek nastaju zajedno, tj. prate jedna drugu, samo je pitanje kojim se redosledom pojavljuju. Ukoliko se gljivice pojave kao posledica urastanja nokta, veoma je važno rešiti prvo taj problem. Ako situacija nije toliko ozbiljna i može se rešiti u kućnim uslovima, uvek dobro i efikasno rešenje je alat za urasle nokte, ali ako postoje ozbiljne komplikacije, najbolje je potražiti stručnu pomoć. 

Kako prepoznati gljivice na noktima (najčešći simptomi)?

Kao što smo već naveli, u početnim fazama razvoja gljivične infekcije na noktima nisu vidljive značajnije promene. Međutim, onda kada bude uočena i najmanja promena valja odmah otići na lekarski pregled. Postoji nekoliko tipičnih simptoma kako prepoznati gljivice na noktima:

 1. Promena boje nokta – beličasta, žućkasta, zelenosmeđa ili braon nijasna;
 2. Nokatna ploča je krhka ili zadebljana, ispupčena;
 3. Okolno tkivo je crveno, otečeno i upaljeno;
 4. Jak i oštar bol.

Da li ova infekcija može izazvati druge kompllikacije?

Najvažnije je shvatiti da gljivice na noktima nisu samo estetski problem, već i da mogu izazvati ozbiljne probleme. Navedeno je već da podstiču i ubrzavaju urastanje noktiju. Uz sve ovo mogu se javiti jaki bolovi prilikom hoda, što dodatno otežava pokretljivost, a u pitanje se dovodi i izbor obuće. Osobe koje boluju od dijabetesa izložene su i ozbiljnijim komplikacijama kao što je superinfekcija ili upala okolnog mekog tkiva. 

Kako lečiti gljivice na noktima?

Za rešavanje ovog problema postoji niz načina, ali pitanje je koliko su oni delotvorni. Najprisutnija metoda lečenja jeste korišćenje najrazličitijih antigljivičnih krema, gelova i specijalnih lakova, ali njihov procenat efikasnosti je veoma nizak. Naime, gljivice zahvataju površinu ispod nokta uz meso, a ono što se na njegovoj površini vidi je samo rezultat napretka infekcije. Zbog toga, sva sredstva koja se nanose na nokatnu ploču ne mogu uspešno delovati ispod nje. Najsavremeniji, najefikasniji i najbezbedniji način lečenja gljivica na noktima je lasersko lečenje, jer daje najbolje i najbrže rezultate.

Prirodna rešenja

Postoje i neka prirodna rešenja za lečenje gljivične infekcije noktiju, ali valja odmah naglasiti da su svi ti narodni medikamenti više u službi prevencije nego lečenja. U pitanju su melemi i ulja na prirodnoj bazi, pravljena od svežeg bilja i u kućnim uslovima. Učinkovitim su se pokazali lavandino ulje, ulje čajevca, kantarion, đumbir, beli luk, jabukovo sirće…

Prevencija je najvažnija

Pojava gljivica na noktima se može sprečiti i to sasvim jednostavno – promenom svakodnevnih loših navika. Naime, većina ljudi nakon kupanja uopšte ne obriše noge kako treba već odmah obuje papuče. Ova loša navika stvara najveći rizik od pojave infekcije. Pored toga, jako je važno hraniti se namirnicama koje sadrže vitamine A, B i E, koji između ostalog utiču na zdravlje noktiju. Imperativ moraju biti i navike kao što su redovno menjanje čarapa, hodanje u udobnoj i kvalitetnoj obući, pravilno sečenje noktiju, odlasci u pouzdane salone na manikir i pedikir…

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvari

Kako da uštedite vreme i novac na registraciji vozila

Postoji mnogo faktora koje vozači trebaju uzeti u obzir prilikom procesa registracije vozila. Proces može biti zamoran i složen, sa …

LepotaLifestyle

Letnji stil – Kako ostati trendi kada je napolju 35 stepeni?

Dolaskom leta, dolazi i vreme da osvežimo našu garderobu i prilagodimo je visokim temperaturama. Međutim, to ne znači da treba …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke