Dobre stvari

Zašto je Srbija idealno mesto za ruske firme

Po oceni mnogih Rusa, Srbija važi za zemlju odličnih uslova za rad i prijatnih uslova za život. Među Rusima u Srbiji najbrojniji su IT stručnjaci koji su nastavili da rade svoj posao online, ali ima i onih koji su zaposlenje našli u domaćim ili inostranim kompanijama. Pojedinci su pokrenuli sopstveni biznis, pa je u toku 2022. godine zabeležen rekordni broj privrednih subjekata čiji su vlasnici ruski državljani.

 Koliko je ruskih firmi otvoreno u Srbiji i čime se bave?

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, u vlasništvu stranih državljana osnovano je blizu 17.000 privrednih društava i 8.350 preduzetnika, samo u toku 2022. godine. Od navedenog broja, u ruskom vlasništvu našla su se ukupno 1.034 novoosnovana privredna društava, dok je ova brojka samo godinu dana ranije iznosila svega 82.

Broj novoosnovanih ruskih preduzetnika u Srbiji – ИП в Сербии, dostigao je 3.244 u toku prethodne godine, dok je ovaj broj u toku čitave 2021. godine iznosio svega 76. Trend je nastavljen i u toku ove godine, pa su od početka godine do 13. februara već registrovana 94 privredna društva i 522 preduzetnika u ruskom vlasništvu.

Najveći broj ruskih privrednih društava i preduzetnika opredelilo se za IT sektor, pre svega računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, kao i konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije. Na četvrtom mestu našle su se specijalizovane dizajnerske delatnosti, a prate ih reklamne agencije, trgovina na veliko i ostale usluge informacione tehnologije.

Ne izostaju ni velike kompanije koje su svoje poslovanje preselile u Srbiju. Među njima je i najveća ruska IT kompanija Jandeks (Yandex), koja predstavlja ruski pandan Guglu, a koja je odmah zakupila poslovni prostor za 700 ljudi. Tu je i softverska kompanija „Luksoft“ koja pravi AI softver za BMW, kao i Wargaming  koji se bavi dizajniranjem igrica.

Zašto Rusi otvaraju firme u Srbiji? 

Osim izuzetno povoljnog geografskog položaja koji je često predstavlja sponu Istoka i Zapada, Srbija spada u retke zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji. Ujedno, registracija firme je jedan od načina na koji strani državljani mogu doći do boravišne dozvole, koja im je neophodna ukoliko planiraju da u Srbiji provedu duže od 90 dana.

Iz agencije Creative Finance koja dugi niz godina pruža usluge računovodstva i poreskog konsaltinga, ističu da je tržište Srbije interesantno stranim investitorima i pravnim licima iz više razloga.   

– U pružanju računovodstvenih usluga ili što bi Rusi rekli „Бухгалтер в Сербии” primetili smo da veliko olakšanje predstavlja što za strane državljane nema dodatnih ograničenja prilikom otvaranja firme. Sam proces registracije se rešava brzo, poreski sistem je relativno povoljan, a dodatno su tu i državne subvencije koje nisu zanemarljive, navode stručnjaci iz Creative Finance.

Samo neke od aktuelnih povlastica za poslodavce su pravo na olakšicu u slučaju kada je zarada zaposlenog veća od 300.000 dinara i radni odnos sklopljen do kraja 2023. godine. Takođe, ukinuti su doprinosi i 70% poreza na zaradu za pridošla lica, koje poslodavac zaposli na poslovima za koje je teško pronaći stručna lica na domaćem tržištu.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke