Dobre stvari

Zašto deca vole da skaču i zašto ne treba da ih sprečite u tome?

Većina dece voli da se vrti i skakuće dok se igra. Prirodno je da roditelji, uplašeni da će se njihovo dete slučajno povrediti, budu posebno obazrivi pri takvoj dečijoj igri. Međutim, koliko god pokušavali, često ne mogu da smire razigrane mališane. Neku decu će u njihovoj igri skakanja zaustaviti jedino umor koji im ne dozvoljava da nastave. 

Ovde nije reč o samo besmislenom trošenju energije – iako je i to jedan od benefita ove igre, već deca kroz skakanje razvijaju svoje motorne kontrole i stimulišu razvoj senzornih sistema. Deca skakanjem uče da održavaju ravnotežu, to jest da bolje razumeju svoje telo i njegov položaj u prostoru.

Zato kada sledeći put “uhvatite” dete kako skače na svom krevetu, nemojte ga zaustavljati, već ga odvedite napolje i ohrabrite ga da nastavi svoju igru na bezbedan način. Bilo da je podloga trambolina ili samo meki travnjak, vaše dete će kroz zabavu razvijati svoju kondiciju.

Skakanje je veština koja se uči

Dete određenog uzrasta, kako napreduje u stepenu koordinacije pokreta, počinje da skakuće. Ponavljajući ovu aktivnost, dete stimuliše svoj psihomotorni razvoj. Važno je da dete u razvojnom periodu između druge i osme godine praktikuje ovaj vid vežbanja. Skakanje je vežba koju dete može da izvodi tokom celog svog dana i bilo gde, a uz to je neiscrpni vid zabave, što je za dete jednako važno.

Koji su benefiti skakanja po zdravlje dece?

Skakanje je aktivna igra i kao takva predstavlja odličnu fizičku aktivnost za decu. Deca bi u ranom detinjstvu trebalo da budu fizički aktivna najmanje tri sata tokom dana. Fizička aktivnost, kao i za odrasle, mališanima poboljšavanja njihovo zdravlje – i to ne samo kratkoročno.

Fizički aktivnija deca imaju jače kosti i mišiće, te pravilnije držanje tela. Skakanje, na primer, uključuje gotovo sve glavne mišiće tema. Organizam je otporniji kada je reč o prehladama i gripu, a smanjen je rizik od mnogih hroničnih zdravstvenih problema – poput bolesti srca i dijabetesa.

Gojaznost je kod dece nažalost čest problem, ali on ne nastaje preko noći. Nezdrave navike u ishrani i fizička neaktivnost su jedni od čestih uzroka gojaznosti. Prevencija protiv gojaznosti počinje u random uzrastu dece. Zato je važno motivisati dete na aktivnu igru od najranijeg uzrasta.

Takođe, ne manje važan benefit fizičke aktivnosti je pozitivan uticaj na opšte mentalno zdravlje. Rano detinjstvo je period u kojem se formira karakter deteta. Fizički aktivna deca imaju bolji kvalitet sna, što doprinosi emocionalnom zdravlju deteta. 

Deca, isprobavajući nove pokrete, takođe stimulišu svoj kognitivni razvod. Veštine kretanja, kao što je skakanje, uče decu da održe pažnju tokom radnje koju izvršavaju, to jest kontrolisanje kretanja tela od njih zahteva i vežbu koncentracije.

Kako da obezbedite da se dete ne povredi tokom skakanja?

Dete zaneseno zabavom može biti nepažljivo. Kako smo naveli razloge zbog kojih ne treba da zaustavljate vaše dete u vežbanju novih veština ovom fizičkom aktivnošću, važno je pronađete način kako da vaše dete u svojoj igri uživa bezbedno. Takvim pristupom ćete doprineti razvoju sposobnosti vašeg deteta.

Kada dete tokom igre u svojoj sobi počne da skakuće po krevetu ili ostalom nameštaju – lako može doći do povrede usled samo trenutka nepažnje. Zato, umesto da dete igru pronalazi samo, osmislite put sa preprekama koje možete napraviti sami od predmeta koje već posedujete. Takva igra može da bude vaša zajednička aktivnost, a daće vam priliku da dečija igra bude kontrolisana.

Kako je važno da dete što više vremena provodi na otvorenom, slične igre možete pokrenuti i napolju. Pokušajte da se setite igara koje ste i sami voleli kao deca, kao što je “Školica” za koju vam je potrebno samo parče krede.

Ako se odlučite za kompleksnije igre za koju vam je potrebna oprema poput obruča ili vijače za preskaknje, ili pak atraktivnije poput tramboline – kupovina istih ne mora biti veliki trošak. Preporučujemo da pretražite trenutno aktuelnu ponudu igračaka i sportske opreme za decu putem Interneta, a na sajtu http://www.idealno.ba i uporedite ponuđene cene željenih proizvoda.

Razvoj deteta je veoma dinamičan proces. Kako su rane godine ključne za dečiji psihofizički razvoj, zadatak roditelja je da obezbedi deci dovoljno fizičke aktivnosti kroz igru, pri čemu ta igra mora biti nadgledana i sigurna. Ne dozvolite da zbog straha sputavate svoje dete.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke