Dobre stvari

Zapušene cevi: kako najefikasnije odgušiti kanalizaciju

Zapušene cevi u kući ili stanu svakako nisu prijatna okolnosti ni za koga. U zavisnosti od stepena zagušenja i objekta, kao i mesta koje gde je zapušenje kanalizacije nastalo, možemo da pretpostavimo i koliki je stepen zagađenja okoline.

Laki tip zapušenih odvoda možete rešiti uz pomoć sredstava koja već imate u svom domu ili poslovnom prostoru. Za srednja i teška zagušenja, potrebno je da pozovete majstora, kako ne biste napravili veću štetu od trenutne.

Svakako da nije isto ukoliko se zapuši sudopera u kuhinji koja se može otpušiti brzo uz pomoć sajle, ili ako dođe do zagušenja kanalizacije na nivou cele zgrade. U tom slučaju treba da interveniše iskusna ekipa vodoinstalatera kao što je odgušenje kanalizacije Beograd. Uz profesionalnu opremu i njihovu stručnost, problem će se brzo rešiti.

Najefikasnije odgušenje kanalizacije je moguće kada se koriste različite tehnike i alati.

Različite tehnike za odgušenje kanalizacije

Odgušenje kanalizacije podrazumeva čišćenje odvodnih cevi i odvoda, cevi kupatila ili kuhinje. Ponekad se može desiti da je zagušenje duboko u cevi i da je za rešavanje problema potrebno više vremena i specijalan alat. Kako zapušenost ne bi napravila popriličan nered u vašem domu ili u poslovnom prostoru, treba je sanirati na ispravan način.

Neke od najpoznatijih tehnika za odgušenje kanalizacije koje primenjuju profesionalni vodoinstalateri su: odgušenje sajlom, mašinsko odgušenje kanalizacije, odgušenje kanalizacije pod pritiskom i odgušenje woma vozilima.

Najčešće je samo sajla dovoljna da odvod ponovo bude prohodan. Zato se odgušenje sajlom najčešće koristi za manje objekte i zagušenja WC šolje, slivnika ili sudopere.

Mašinsko odgušenje predstavlja jednu od najefikasnijih metoda za odgušenje cevi, a koristi se za veće objekte gde je potrebno naći tačnu lokaciju zagušenja. Budući da nije praktično raskopavati celu ulicu, uz pomoć snimanja kamerom i mašinskog odgušenja, ovo je najbolji način da kanalizacija vrlo brzo bude ponovo prohodna. Mašinsko odgušenje kanalizacije je efikasno jer mašine brzo i detaljno čiste kanalizacioni odvod, bez ostavljanja nereda.

Podjednako efikasno jeste i odgušenje kanalizacije pod pritiskom, koje mora izvoditi profesionalna vodoinstalaterska ekipa za otpušavanje kanalizacije.

Odgušenje woma vozilima koristi se isključivo na većim objektima i na uličnoj kanalizaciji. Sva domaćinstva koja su povezana na istu kanalizacionu mrežu mogu imati problema od jednog zagušenja cevi. 

Ne morate da razmišljate koji je metod najbolji za vas. Umesto vas o tome odlučuje profesionalni vodoinstalaterski servis.

Kako nastaju zagušenja kanalizacije?

foto: pixabay

Zagušenja kanalizacije nastaju pre svega usled nemarnosti i odlaganja rešavanja problema. Kada se pojave prvi simptomi da nešto nije u redu sa cevima, treba se obratiti majstoru. To mogu da budu sporije oticanje vode, klokotanje i drugi čudni zvuci koji dopiru iz cevi. Ako ih zanemarite, problem može postati veći nego što je trenutno.

Odlaganje odgušenja sudopere, na primer, može da ima za posledicu izlivanje sadržaja kroz sudoperu i tada nastaje velika materijalna šteta. Zagušenja u sudoperi nastaju najviše zbog taloga od kafe, masnoće i drugih sitnih ostataka hrane.

Kafa je masna i lepi se za zidove odvodnih cevi. Vremenom se lepi sve više i više, tako da sužava deo cevi i slabi protok vode. Na kraju, toliko suzi cev da će bilo šta što je krupnije začepiti preostali deo cevi i tada nastaje potpuno zagušenje.

Što se zagušenja u kupatilu tiče, najveći neprijatelj je kosa. Dlake kose često zagušuju kadu, slivnik, lavabo, pa čak i WC šolju. Ako dlake, ostatke hrane ili neku masnoću bacate u WC šolju, nemojte se čuditi kada se stvori “čep”. Ako ste bar jednom bili u Grčkoj, znate da je strogo zabranjeno bacanje toalet-papira u WC šolju. Zato se uvek setite da postoji kanta.  Zagušenja lokalnog tipa mogu se rešiti i ručno, dok je za teže tipove potrebna mašina.

Veliki problem u kupatilu može da bude slivnik. Sva prljavština sa pločica koja završi u slivniku može ga zapušiti. U tom slučaju koristi se mašinsko odgušavanje odvoda.

Najveći problem u stanovima i kućama su zagušenja vertikale. Sve ono što prospemo ili bacimo u sudoperu, lavabo, kadu, tuš kabinu, slivnik ili WC šolju na kraju završi u vertikali zgrade ili vertikali kuće. Vertikala kuće se ređe zagušuje iz razloga što u kući žive jedna, dve ili tri porodice.

U zgradama osim zagušenja vertikale lako može doći i do poplave, naročito u stanovima koji se nalaze iznad mesta zagušenja vertikale. Poplava se dešava iz razloga što je vertikala zgrade zagušena i sav odvod iz stana bio iz sudopere ili WC šolje ne može da ode dalje.

Ukoliko primetite sporo oticanje vode u kupatilu, reagujte na vreme i pozovite majstora. Profesionalna ekipa vodoinstalatera će najbolje rešiti vaš problem sa zapušenim cevima.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.