Dobre stvari

Zanzibar putovanje: zašto je Zanzibar tako tražena destinacija

Mnogo toga Zanzibar ima za ponuditi. Ovaj veliki arhipelag koji čini grupa fenomenalnih ostrva u Indijskom okeanu, udaljenih oko 50 km od kopnene Republike Tanzanije, ima najbolje plaže, veoma dugu istoriju, zdravu prirodu i prelepe ljude.

Evo šta bi trebalo da znate pre nego što otputujete na Zanzibar

Samo ostrvo Zanzibar (poznato i kao Unguja) dugačko je oko 90 kilometara i široko 30 kilometara. Pored toga, evo još činjenica koje vredi znati, ako se odlučite za ovu egzotičnu destinaciju:

 1. Velika posećenost i prave turističke ture su na Zanzibaru počele tek od 1995. godine.
 2. Ovo ostrvo na istočnoj obali Afrike vekovima je bilo mesto trgovine između Afrike, Indije i Bliskog istoka. Nekada je bilo ključna destinacija za visoko profitabilnu trgovinu robljem. Arapski trgovci koristili su Zanzibar kao svoju bazu odakle su kretali u ekspedicije i dovoženje robova iz unutrašnjost istočne Afrike.
 3. Zbog blizine Ekvatora, Zanzibar je topao tokom cele godine, kao i većina zemalja istočne Afrike.
 4. Najkraći rat ikada zabeležen je rat između Zanzibara i Engleske (avgusta 1896.) u kojem su Britanci bombardovali harem sultana Beit al Hukum, a nakon 40 minuta došlo je do prekida vatre.
 5. Zanzibar je širom sveta postao poznat kao ostrvo začina.
 6. Zanzibar ima najveći broj izrezbarenih vrata u Africi.
 7. Ime jezika swahili dolazi od arapske reči „Sawahil“, što znači „obala“.
 8. Zanzibar je arhipelag od kojih su dva veća ostrva Unguja i Pemba. Pemba i druga, manja ostrva, nude neverovatne mogućnosti za ronjenje s maskom i disalicom, dok istočna obala Unguje ima najbolje plaže.
 9. Zanzibar je prva zemlja u Africi koja je uvela televiziju u boji. Međutim, prvi servisi i provajderi TV signala i sistema na kopnu Tanzanije organizovane su i počele sa radom tek 1994. 
 10. Kameni grad je UNESCO 2000. godine proglasio svetskom kulturnom baštinom. To je jedinstven grad, miks maorske, bliskoistočne, indijske i afričke tradicije i arhitekture u kome možete provesti dane i dane lutajući kroz lavirint ulica. Procenjuje se da je 85% istorijski važnog materijala od koga je zidan grad (koralni kamen) nepovratno izgubljen.
 11. Arapi su kolonizovali ova ostrva u kasnom 18. veku i tamo posadili velike plantaže začina – počevši od karanfilića – i ostrva pretvorili u pravi svetski centar trgovine začinima kao što su vanila, karanfilić, muskatni oraščić, cimet. Krenite u obilazak sela koja ih uzgajaju i upoznajte farmere koji stružu koru sa stabla cimeta koju kasnije suše i tako dobiju ukusan začin odličan za kafu, čajeve, kolače, za lekove, kreme. Odličan za probavu i veoma jak antiseptik. Tamo ga koriste za lečenje prehlade i gripa tako što žvaću koru ovog drveta.
 12. Freddie Mercury, pevač grupe Queen, rođen je u Zanzibaru 1946. godine. Pravo ime mu je  bilo Farouk Bulsara.

Pored ovih činjenica sugerišemo još nekoliko atrakcija, o čemu možete pročitati u nastavku teksta.

Centar morskih algi – razvojni projekt industrije algi

Na istočnoj obali, u mestu Paje, vredni starosedeoci zarađuju za život tako što gaje morske alge i prave sapune i kreme. Odavde se dobije 3% od ukupne svetske komercijalne berbe algi. Industrija upošljava 15.000 žena iz okolnih sela. 

„Centar morskih algi“ postalo je društveno odgovorno preduzeće koje pruža ženama, seljankama sa ostrva na Zanzibaru, mogućnost da poboljšaju kvalitet životnog standarda i da razviju privrednu delatnost od koristi celoj zajednici. 

Projekat obuhvata malu fabriku gde se prave sapuni i kreme od algi koje se prodaju u lokalnim radnjama, ali se distribuiraju i širom istočne Afrike. Turistima je omogućeno da obiđu selo i saznaju kakav je život ovih žena koje po ceo dan sakupljaju i prerađuju morske alge kako bi prehranile svoje porodice.

Dhow – brodovi za prevoz

Sigurno ćete na Zanzibaru primetiti elegantne, tradicionalne jedrilice koje jedre pučinom, pa ne čudi što je Zanzibar sve primamljiviji turistima. To su brodovi koje su nekada davno napravili Arapi, u vreme kada su vladali morima i kada im je trebalo da brzo oplove ostrva radi trgovine. Tako su napravili divne jedrilice sa dugim, tankim drvenim trupovima. 

Budući da je 98% stanovništva Zanzibara muslimansko, „dhowe“ se ovde već dugo koriste za prevoz i teret. Kažu da je u Dubaiju nedavno izgrađena najveća ovakva  jedrilica od skoro 300 stopa, visoka 33 metra! Većina plovila koje ćete videti u Zanzibaru su mali, privatni brodovi, idealni za romantično krstarenje u zalaske sunca.

Darajani pijaca – mirisi začina, sušene ribe i tekstila

Velike atrakcije u Zanzibaru nisu samo plaže svetske klase, to su sigurno i centri urbane kulture poput UNESCO-ovog „Kamenog grada“. Stari deo grada je nezaobilazno mesto, posebno pijaca Darajani u sredini gradskog jezgra. 

Bukvalno ćete biti zapljusnuti mirisima svih mogućih začina, sušenom ribom i tekstilom. Trgovci iz Zanzibara su veoma ljubazni i uvek vam rado izaći u susret, pa očekujte da uvek budete nagrađeni nekom sitnicom.

Mnemba – malo magično ostrvo

Zanzibar danas ne bi bio važno turističko odredište bez kristalnog Indijskog okeana koji ga okružuje, i svega što živi ispod njegove površine. Preko 500 vrsta morskih životinja nastanjuje priobalne vode Zanzibara.

Na atolu Mnemba otkrićete plave tačkaste raže, delfine, grbave kitove, skuše, morske pse i stotine drugih bića koje možete videti dok ronite. Zanimljiva je činjenica da se ovde gnezde ugrožene zelene morske kornjače

Ovo je malo ostrvo, ali na njemu postoji toliko toga za raditi i videti: gosti mogu roniti, leteti zmajem, plivati do mile volje, voziti kajak, ležati u velikoj visećoj mreži ili jednostavno jesti ukusnu, neobičnu hranu i piće koje poslužuje ljubazno osoblje. 

Nungwi plaža – najlepša plaža na Zanzibaru

U svim mogućim turističkim portalima, magazinima i sajtovima, među deset najlepših plaža na svetu se nalaze i one iz Zanzibara. Gde god boravili na ostrvima pronaći ćete deo raja. Često se preporučuje Nungwi Beach (nedavno proglašena za jednu od sto najlepših i jednu od najplavljih plaža na ostrvu).  

Do pre par decenija ovo mesto je bilo tako mirno, jednostavno ribarsko selo. Sada je to jedna od najslikovitijih pejzaža Afrike, gde se boje smenjuju od nežno plave do tamno tirkizne boje vode. 

Koje vize su potrebne za Zanzibar?

Gotovo svi oni koji žele da putuju turistički moraju podneti zahtev za „običnu“ vizu za jednokratni ulaz. Međutim, ako nameravate ostvariti više ulazaka u zemlju (ili putujete u bilo koju drugu svrhu osim turistički) ili ako nameravate boraviti u Tanzaniji duže od 90 dana, trebalo bi pažljivo pročitati smernice na web stranici kako biste bili sigurni da se prijavljujete za ispravnu vrstu vize.

Koliko košta viza?

Obična (turistička) viza za jednokratan boravak i prijava košta 50 USD, a višekratna viza košta 100 USD. Osim ako ne živite u zemljama koje su na listi zvaničnog sajta imigracionog odeljenja Tanzanije (na kojoj su Bocvana, Mauricijus, Madagaskar, Singapur, Južni Sudan, Ruanda, itd), za sve ostale putnike viza je obavezna.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke