Dobre stvari

Zanzibar i Tanzanija sve primamljiviji našim turistima

Jesen je došla, a uskoro će i zima sa svim svojim čarolijama. Oni koji vole da putuju na daleke destinacije, a nisu ljubitelji snega i hladnoće, već bi radije tokom jeseni i zime da uživaju na tropskim plažama, sve češće se odlučuju za put na vrlo egzotične i lepe destinacije – Zanzibar i Tanzaniju.

Prosečna temperatura januara i februara u ovom delu Afrike je 28-29 stepeni celzijusa, pa oni koji se odluče za ovo putovanje zimi zapravo odlaze na letovanje. Naravno, topla temperatura nije sve što Tanzanija  i Zanzibar imaju da ponude, a u nastavku teksta navedene su samo neke od glavnih karakteristika ovih destinacija koje sve više privlače naše turiste.

Tanzanija – prirodna lepota Afrike

Glavni grad Tanzanije je Dodoma, mada je najveći Darm es Salam, koji je prestonica Tanzanije bio sve do 1973. godine, a i danas broji najveći broj stanovnika Tanzanije, a predstavlja i ekonomski centar ove države. Zvanični jezik je Svahili jezik, ali osim njega je još 100 različitih jezika u upotrebi stanovništva Tanzanije koje broji preko 55 miliona ljudi.

Ujedinjena republika Tanzanija, čija je Zanzibar autonomna pokrajina, mesto je gde se nalaze najviša i najniža tačka Afrike – planina Kilimandžaro (5, 895m) i jezero Tanganjika (352m ispod nivoa mora). Takođe, Tanzanija može da se pohvali sa ukupno 16 nacionalnih parkova. Ovi podaci već puno govore o šarnolikostima i lepoti geografskog reljef

Najpoznatiji i najposećeniji nacionalni park Tanzanije je Ngorongoro, poznat po najvećem krateru na svetu sa prečnikom od preko 20km. Sem kratera, ovo mesto je i mesto na kom ćete često videti slona, bizona, lava, leoparda i nosoroga, pa svakako ne treba propustiti ovaj izlet.  

Tanzanija slonovi priroda

Zanzibar – arhipelag kontrasta

Zanzibar je arhipelag koji se sastoji od dva ostrva i jedan je od najpoznatijih egzotičnih destinacija na svetu. Zanzibar je podeljen na 3 regije: Sever, Jug i glavni grad – Zanzibar city. Grad Zanzibar podeljen je na dva dela koja prave pravi kontrast: istorijski centar Kameni grad koji je vrlo autentičan i sačinjen od kamenih kuća i moderni deo grada, Ngambo gde većina stanovnika živi i radi.

Ne samo da je kontrast obeležje prestonice, već je i sam život koji se odvija na Zanzibaru pun kontrasta  – od najluksuznijih hotela na obalama Zanzibara, pa do starih kuća njenih stanovnika, od najprefijenijih obroka, pa do egzotičnih koje se prodaju po gradskim pijacama – Zanzibar je pun raznolikosti i nudi najrazličitije stilove života, kako njegovih stanovnika, tako i turista.

Tropski raj tokom cele godine

Ono po čemu je Zanzibar najpoznatiji svakako su neverovatno lepi pejzaži trikiznoplavog mora i dugačih, belih, peščanih plaža, a odmor na njima predstavlja pravi egzotični beg od civilizacije, pa ako je  Zanzibar putovanje 2019. vaš izbor za letovanje, ili možda zimsko putovanje, sigurno nećete pogrešiti.

Glavni prihodi Zanzibara dolaze od uzgoja najrazličitijih začina, kao što su cimet, karanfilić, crni biber i mnogi drugi. Plantaže i farme začina nalaze se na ogromnim površinama ostrva, a ukoliko odete na Zanzibar, idite na izlet pa obiđete ove plantaže – saznaćete puno o samim začinima, ali i o načinu života stanovnika Zanzibara. Kokosove palme takođe su jedan od glavnih prirodnih atributa Zanzibara, kokosovo ulje koje se na ovom tropskom ostrvu proizvodi u izobilju, ima najrazličitije zdrastvene benefite i brojne načine primene.

Netaknuto, prirodno tlo Zanzibara daje i mogućnost za uzgoj atraktivnog i ukusnog tropskog voća i povrća, koje je sastavni deo autentičnih obroka stanovnika ovog ostrva, pa ćete tokom boravka probati najrazličitija, autentična jela Zanzibara. Ukoliko ste ljubitelj klasične kuhinje i ne volite da ekperimenišete sa hranom, ni to nije problem – lako ćete naći restorane klasične hrane na koju ste navikli.

Pored svih stvari koje Tanzanija i njen arhipelag Zanzibar nude, ne čudi što se sve veći broj naših turista odlučuje da poseti ovu daleku destinaciju. Ne samo da ovaj put pruža pravi tropski raj sa svojim neverovatno lepim plažama i savršenim vremenskim uslovima, već omogućava i upoznavanje sa nama potpuno drugačijom, autentičnom afričkom kulturom, kao i načinom života njenih stanovnika.

Ne zaboravite da se u agenciji raspitate oko svih putnih troškova, kao što je viza koja je obavezna za Tanzaniju. Naravno, za ovako daleku destinaciju obavezno uzmite i putno osiguranje, a ponesite i probiotike koje možete preventivno koristiti.

A kada stignete tamo – opustite se, smejte i uživajte u egzotici, uz glavni moto stanovnika Tanzanije: hakuna matata (bez briga).

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.