Dobre stvari

Za planiranje ili izbegavanje trudnoće računanje plodnih dana je ključno

Plodni dani

Kako bi se postigla ili izbegla trudnoća, uglavnom se pribegava računanju plodnih dana i korišćenju ili nekorišćenju zaštite u seksualnim odnosima tokom njihovog trajanja. Ovakve metode mogu da urode plodom, posebno kada se trudnoća planira, jer je ona najsigurnija u periodu plodnih dana i u periodu ovulacije. Međutim, kod sprečavanja trudnoće, može da se dogodi i omaška, jer tačno, matematičko računanje i precizno određivanje njihovog trajanja, ipak nije moguće.

Da bi se odredili plodni dani računanje zahteva poznavanje mnogo faktora. A i pored toga, uvek može da se dogodi da se za dan do dva pogreši, jer organizam nije podložan principu da su dva i dva četiri. Zato hajde polako da uđemo u tu temu, šta su plodni dani, šta se tokom njih dešava, te kako ih je najlakše izračunati.

Šta su plodni dani?

Plodni dani traju pre i posle perioda ovulacije. Dok ovulacija traje najviše 24 sata, koliko se jajna ćelija zadržava u jajovodu nakon napuštanja janika, plodni dani traju tri do šest dana pre ovulacije i neka dva dana nakon njenog završetka. U celom tom periodu koji traje u proseku od šest do osam dana, postoje ogromne šanse da do začeća dođe. Zašto je to tako?

Ukoliko se dogodi nezaštićen seksualni odnos, spermatozoidi ostaju u jajovodima, budući da imaju sposobnost preživljavanja i do šest dana, onda postoji i mogućnost da do začeća dođe u toku plodnih dana. Na kraju, to i jeste razlog zašto do začeća može doći i pre i tokom i posle menstruacije.

Kako bi se odredili plodni dani računanje, najpre, zahteva poznavanje perioda ovulacije, ali uz to, ovaj period prate i brojni simptomi koji otkrivaju da su plodni dani i ovulacija u toku.

Kako se plodni dani računaju?

Najlakše se plodni dani izračunaju kada se radi o redovnom ciklusu koji traje 28 dana, što su u stvari školski primeri kada se o menstrualnom ciklusu govori. U tom okviru, ovulacija se dešava između trinaestog i petnaestog dana, dok su plodni dani, tri do šest dana pre toga i dva dana nakon toga. Što znači, najpribližnije, traju između desetog i sedamnaestog dana. U drugim slučajevima, da bi se znalo kada su plodni dani računanje predstavlja nešto komplikovaniji proces.

Ukoliko nemate redovan menstrualni ciklus, bitno je da vodite uredno, svakog meseca dnevnik koji će sadržati sve informacije, kada je ciklus krenuo, kada se završio, pišite slobodno i simptome, te aspolutno sve što je u vezi sa samim ciklusom. Potrebno je da najmanje šest meseci uredno vodite dnevnik (postoje i interesantne aplikacije za tu namenu). Na taj način se, da bi se odredili plodni dani računanje omogućava u nešto lakšoj formuli. Od najkraćeg zabeležnog ciklusa oduzima se osamnaest dana i dobija se prvi plodni dan u toku ciklusa. Od najdužeg zabeleženog ciklusa oduzima se jedanaest dana i dobija se poslednji plodni dan.

Na ovaj način plodni dani računanje omogućavaju u okvirima velikog procenta tačnosti, iako se uvek može pogrešiti za dan dva, pa se u proračune nikako ne treba s potpunim poverenjem upustiti. Međutim, uz računicu, praćenje simptoma koji ukazuju na period ovulacije, skoro bez pogreške ćete odrediti period plodnih dana.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke