Dobre stvari

Za ovih pet zanimanja u turizmu raste potreba na tržištu

Rurističnki vodič

Uz lagani povratak u normalu, lepše vreme i manji broj zaraženih od korone i turizam se ponovo vraća svojim najboljim danima. Sve više radnih mesta se otvara u ovoj industriji, sudeći prema podacima jednog od najboljih sajtova za zapošljavanje u Srbiji, Klik do posla.

U Novom Sadu, ali i drugim gradovima i turističkim centrima potreba za novim zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu stalno raste, sa otvaranjem novih kapaciteta. Bilo da se otvaraju novi restorani, hoteli ili wellness centri, novo osoblje je potrebno pronaći, a među nekim od najtraženijih zanimanja su ona koja ćemo pobrojati u nastavku.

Kuvar

Posao kuvara je veoma kreativan i sastoji se od odabira namirnica, koje će činiti budući specijalitet, zatim kombinovanja tih namirnica i njihove pripreme. Većina restorana koji žele da se predstave gostima kao novi, moderni koncepti u potrazi su za kuvarima koji donose iste takve ideje. Njihov posao je često i da osmisle dnevne, nedeljne, mesečne i sezonske jelovnike, što takođe podrazumeva dobro poznavanje namirnica i trendova u kuvanju na svetskom tržištu. U Novom Sadu se uvek dobro jelo, a posebno poslednjih nekoliko godina kada se otvorio veći broj modernih restorana sa ukusnom internacionalnom kuhinjom. Ako ste u potrazi za posao u turizmu, onda obavezno pročitajte koji su to najtraženiji poslovi.

Somelijer

Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji vina i tako je stotinama godina već. No, sa otvaranjem novih vinarija i organizovanjem turističkih poseta ovakvim mestima, interesovanja domaćih i stranih turista dodatno raste. Ljubitelji vina uživaju na brojnim vinskim turama, probaju domaću hranu i uživaju u odličnom vinu. A Novi Sad i njegova okolina se posebno ističu kao kraj koji treba posetiti i probati brojne vinske sorte.

Zbog toga su i vinski znalci sve traženiji. Somelijeri su ti koji znaju sve o vinima; koje vrste postoje, kako se poslužuju i sa čime se slažu. Restorani sa 5 zvezdica često zapošljavaju somelijere, kako bi u saradnji sa njima razvili kvalitetnu vinsku kartu i pomogli gostima da pronađu najbolje vino u kome će uživati. Ukoliko tražite na guglu posao Novi Sad obavezno posetite sajt Klik do posla, jer se možda baš među njihovim oglasima krije i jedan koji se odnosi na somelijere.

Somelijer

Barista

Baš kao što somelijeri znaju sve o vinima, bariste znaju sve o kafi. Način na koji oni uživaju u pripremi ovog napitka u najrazličitijim varijantama, jasno pokazuje da vole svoj posao i uživaju u njemu. Osim što će vam detaljno objasniti sve o vrstama kafa, koje služe u određenoj kafeteriji, kako se vaš omiljeni napitak priprema, predložiće vam i šta novo možete probati. Deo njihovog posla je i da ulepšaju dodatno kafu koje će poslužiti, pa tako ih često možete videti kako vežbaju „latte art“ i ukrašavaju napitak od kafe raznoraznim šarenim oblicima.

Turistički vodič

Sa ponovnim otvaranjem sve više evropskih i drugih zemalja za turistička putovanja, potreba za turističkim vodičima je sve veća. Ako pretražujete oglase za posao, verovatno ste i sami primetili da turističke agencije pred letnju sezonu oglašavaju nova radna mesta za vodiče.

Njihov zadatak je da na putovanjima pripreme turu i odrede koje su to znamenitosti, kulturno-istorijski spomenici, prirodne lepote, hrana i druge atraktivne pojedinosti najzanimljivije za pokazivanje turistima. No, oni nisu samo aktuelni u toku sezone, već za vodiče ima posla i tokom zime, i u predsezoni i postsezoni. Za sve koji uživaju u putovanjima i organizaciji istih, ovo je idealan posao. A kako je Novi Sad ove godine evropska prestonica kulture, vodički posao je moguće pronaći i u glavnom gradu Vojvodine.

Recepcioner

Još jedno vrlo traženo zanimanje pred početak letnje sezone. Posao recepcionera je da komunicira sa gostima hotela ili većeg smeštajnog kapaciteta, kako telefonom, tako i mejlom, ali i uživo. On ili ona su prva lica koja gosti ugledaju kada uđu u hotel i zbog toga se od zaposlenih očekuje ljubazna komunikacija, brzina u radu i posvećenost svakom gostu. Prednost naravno imaju oni koji govore nekoliko jezika, radi lakšeg sporazumevanja sa gostima, a u hotelima visoke kategorije, poželjno je da rade oni koji su se školovali u turističko-hotelijerskim školama. U srpskoj Atini je poslednjih godina otvoreno nekoliko novih hotela, pa je potražnja za recepcionerima povećana. Proverite da li je baš ovaj posao u Novom Sadu stvoren za vas.

Pročitajte još: Medicinski turizam

Recepcioner

Na sajtu Klik do posla pronađite posao u ugostiteljstvu ili turizmu

Sajt Klik do posla nudi bogatu ponudu poslova u ovim oblastima, kako za kandidate sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem, tako i sa onima koji imaju više i visoko. Činjenica je da su ove dve industrije ponovo u procvatu i da će svi oni koji budu dovoljno uporni u pretrazi oglasa, sasvim sigurno, brzo i lako doći do idealnog oglasa za posao po svojim kriterijumima.

Najnoviji tekstovi

Posao

Načini da unapredite bezbednost na radnom mestu

Sigurno radno okruženje treba da bude jedan od prioriteta svake kompanije. Kada je zaštita na radnom mestu na visokom nivou, …

Dobre stvariLifestyle

Kako zaštititi nameštaj prilikom selidbe i transporta?

Selidbe su sastavni deo života, to znaju oni koji nemaju još uvek svoj sopstveni dom. U takvim situacijama selidba uopšte …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke