Dobre stvari

Za ovih pet zanimanja u turizmu raste potreba na tržištu

Rurističnki vodič

Uz lagani povratak u normalu, lepše vreme i manji broj zaraženih od korone i turizam se ponovo vraća svojim najboljim danima. Sve više radnih mesta se otvara u ovoj industriji, sudeći prema podacima jednog od najboljih sajtova za zapošljavanje u Srbiji, Klik do posla.

U Novom Sadu, ali i drugim gradovima i turističkim centrima potreba za novim zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu stalno raste, sa otvaranjem novih kapaciteta. Bilo da se otvaraju novi restorani, hoteli ili wellness centri, novo osoblje je potrebno pronaći, a među nekim od najtraženijih zanimanja su ona koja ćemo pobrojati u nastavku.

Kuvar

Posao kuvara je veoma kreativan i sastoji se od odabira namirnica, koje će činiti budući specijalitet, zatim kombinovanja tih namirnica i njihove pripreme. Većina restorana koji žele da se predstave gostima kao novi, moderni koncepti u potrazi su za kuvarima koji donose iste takve ideje. Njihov posao je često i da osmisle dnevne, nedeljne, mesečne i sezonske jelovnike, što takođe podrazumeva dobro poznavanje namirnica i trendova u kuvanju na svetskom tržištu. U Novom Sadu se uvek dobro jelo, a posebno poslednjih nekoliko godina kada se otvorio veći broj modernih restorana sa ukusnom internacionalnom kuhinjom. Ako ste u potrazi za posao u turizmu, onda obavezno pročitajte koji su to najtraženiji poslovi.

Somelijer

Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji vina i tako je stotinama godina već. No, sa otvaranjem novih vinarija i organizovanjem turističkih poseta ovakvim mestima, interesovanja domaćih i stranih turista dodatno raste. Ljubitelji vina uživaju na brojnim vinskim turama, probaju domaću hranu i uživaju u odličnom vinu. A Novi Sad i njegova okolina se posebno ističu kao kraj koji treba posetiti i probati brojne vinske sorte.

Zbog toga su i vinski znalci sve traženiji. Somelijeri su ti koji znaju sve o vinima; koje vrste postoje, kako se poslužuju i sa čime se slažu. Restorani sa 5 zvezdica često zapošljavaju somelijere, kako bi u saradnji sa njima razvili kvalitetnu vinsku kartu i pomogli gostima da pronađu najbolje vino u kome će uživati. Ukoliko tražite na guglu posao Novi Sad obavezno posetite sajt Klik do posla, jer se možda baš među njihovim oglasima krije i jedan koji se odnosi na somelijere.

Somelijer

Barista

Baš kao što somelijeri znaju sve o vinima, bariste znaju sve o kafi. Način na koji oni uživaju u pripremi ovog napitka u najrazličitijim varijantama, jasno pokazuje da vole svoj posao i uživaju u njemu. Osim što će vam detaljno objasniti sve o vrstama kafa, koje služe u određenoj kafeteriji, kako se vaš omiljeni napitak priprema, predložiće vam i šta novo možete probati. Deo njihovog posla je i da ulepšaju dodatno kafu koje će poslužiti, pa tako ih često možete videti kako vežbaju „latte art“ i ukrašavaju napitak od kafe raznoraznim šarenim oblicima.

Turistički vodič

Sa ponovnim otvaranjem sve više evropskih i drugih zemalja za turistička putovanja, potreba za turističkim vodičima je sve veća. Ako pretražujete oglase za posao, verovatno ste i sami primetili da turističke agencije pred letnju sezonu oglašavaju nova radna mesta za vodiče.

Njihov zadatak je da na putovanjima pripreme turu i odrede koje su to znamenitosti, kulturno-istorijski spomenici, prirodne lepote, hrana i druge atraktivne pojedinosti najzanimljivije za pokazivanje turistima. No, oni nisu samo aktuelni u toku sezone, već za vodiče ima posla i tokom zime, i u predsezoni i postsezoni. Za sve koji uživaju u putovanjima i organizaciji istih, ovo je idealan posao. A kako je Novi Sad ove godine evropska prestonica kulture, vodički posao je moguće pronaći i u glavnom gradu Vojvodine.

Recepcioner

Još jedno vrlo traženo zanimanje pred početak letnje sezone. Posao recepcionera je da komunicira sa gostima hotela ili većeg smeštajnog kapaciteta, kako telefonom, tako i mejlom, ali i uživo. On ili ona su prva lica koja gosti ugledaju kada uđu u hotel i zbog toga se od zaposlenih očekuje ljubazna komunikacija, brzina u radu i posvećenost svakom gostu. Prednost naravno imaju oni koji govore nekoliko jezika, radi lakšeg sporazumevanja sa gostima, a u hotelima visoke kategorije, poželjno je da rade oni koji su se školovali u turističko-hotelijerskim školama. U srpskoj Atini je poslednjih godina otvoreno nekoliko novih hotela, pa je potražnja za recepcionerima povećana. Proverite da li je baš ovaj posao u Novom Sadu stvoren za vas.

Pročitajte još: Medicinski turizam

Recepcioner

Na sajtu Klik do posla pronađite posao u ugostiteljstvu ili turizmu

Sajt Klik do posla nudi bogatu ponudu poslova u ovim oblastima, kako za kandidate sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem, tako i sa onima koji imaju više i visoko. Činjenica je da su ove dve industrije ponovo u procvatu i da će svi oni koji budu dovoljno uporni u pretrazi oglasa, sasvim sigurno, brzo i lako doći do idealnog oglasa za posao po svojim kriterijumima.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke