Dobre stvari

Vožnja bicikla i samopouzdanje – prve lekcije detinjstva

dete-otac-bicikl-bez-pedala

Vožnja bicikla je jedna od retkih stvari koje nam pružaju osećaj apsolutne slobode od najranijeg detinjstva. Otkad savladamo pedalanje na dva točka postajemo privilegovani – ne samo što vežbamo, već postajemo hrabriji, snažniji i sigurniji u sebe. Zbog toga želimo da i naše dete zavoli bicikl.

Bicikl je mnogo više od prevoznog sredstva. Podstiče maštu i kreativnost kod deteta, pomaže mu da stekne prijateljstva, istražuje okolinu i postane samopouzdanije u svemu što radi. Kako da podstaknemo mališana da savlada vožnju bicikla s lakoćom? Pročitajte.

Počnite učenje na balans biciklu

Ispostavilo se da klasičan način učenja dece da voze bicikl nije i najefikasniji način. Pomoćni točkići ne pomažu u izgradnji samopouzdanja. Naprotiv, mogu da izazovu još više straha i uspore čitav proces. Najbolji način da naučite dete da samouvereno vozi bicikl jeste da potpuno preskočite pomoćne točkove i tricikle i počnete sa balans biciklom.

Bicikle bez pedala su popularan izbor kod roditelja, pre svega iz praktičnih razloga. Na njima dete savladava najvažniji i najizazovniji korak – kako da održi ravnotežu. Ako vaše dete može da nauči da balansira, vrlo brzo će početi da pedalira kada bude spremno. Dovoljno je da zna da ima snagu i da je savaldalo koordinaciju, pa da bude sigurno i da bez problema počne da vozi po parku. Postoje razni modeli i dezeni bicikla bez pedala za najmlađe, sa podesivim upravljačem i sedištem, tako da ćete lako pronaći balanser za prve lekcije na točkovima.

Izaberite dobar model dečjeg bicikla

Kada je vaše dete sigurno na balans biciklu, bez problema održava ravnotežu kako na ravnom, tako i na neravnom terenu, pravi je trenutak da kupite bicikl s pedalama. Veoma je važno da napravite pravi izbor i da ne kupite bilo koji model, samo zato što ima nalepnicu detetovog omiljenog crtanog junaka. Bitna je veličina bicikla, kao i komponente koje sadrže. Detetu je potreban bicikl koji mu odgovara, nije pretežak i ima sve delove koji funkcionišu i omogućavaju bezbednu vožnju.

devojčica-bicikl-kaciga
Pexels.com

Sa aspekta izgradnje samopouzdanja na dva točka, upravo je sigurnost važan element. Kada je mališan svestan da ima dobru opremu i pouzdan bicikl, biće samouvereniji i lakše će voziti.

Objasnite detetu sve delove bicikla

Nije dovoljno da dete sedne na novi bicikl i da mu samo kažete “Srećno!” Pre nego što se upusti u uzbudljivu vožnju, izdvojite malo vremena da popričate o tome kako zapravo ova “mašina” radi. Bitno je da dete razume kako kako svi delovi bicikla funkcionišu. Biće sigurnije, imaće više poverenja u sebe i svoje sposobnosti ako mu pokažete šta delovi rade, kako da uhvati upravljač, a kako da koristi kočnice i pedale.

Potom, podesite sedište tako da odgovara detetovoj visini i osigurava mu maksimalnu udobnost. Uradite zajedno poslednju proveru ispravnosti pre prve vožnje. Tako će dete biti uvereno da sve radi perfektno i moći će bez straha da uživa u svom biciklu.

Za rast detetovog samopouzdanja održite pozitivan stav

Možete biti sigurni da će dete brže i sa mnogo više sigurnosti naučiti da vozi bicikl, ako zauzmete pozitivan stav. Reči podrške i osmeh roditelja veći su vetar u leđa od konstantne kritike i opomena kako nešto ne radi pravilno. Nemojte ga grditi kada pogreši. Umesto toga ga pohvalite kad uradi kako treba. Veći podsticaj imaju reči “bravo, vidiš kako ti lepo ide kad gledaš kuda voziš i upravljaš” od “prestani da gledaš u pogrešnom smeru, pašćeš!”

Ako se dete nađe u neprilici ili se jednostavno ne ponaša bezbedno na biciklu, pomognite mu da se zaustavi i tada, dok miruje, ohrabrujuće objasnite u čemu je problem. Primera radi, ako se mališan stalno okreće da vidi da li ga pratite, recite mu da ste tu i da je najbolji način da ostane bezbedan na svom biciklu da gleda u pravcu u kom se kreće.

“Pokušajmo to ponovo! Sjajno ti ide!“ – Reči mogu da ohrabre i podstaknu dete da bude sigurnije. Kao roditelj, usredsredite se na izgradnju detetovog samopouzdanja, nemojte rušiti njegov osećaj samopoštovanja tako što ćete biti nestrpljivi ili negativni. Nikada ne prisiljavajte svoje dete da vozi bicikl kada se oseća nesigurno ili ako se umori. Čim osetite da ste “skliznuli” iz pozitivnog u negativan stav, setite se da je to trenutak da prestanete sa vežbanjem i učenjem, jer gubite priliku da izgradite samopouzdanje kod svog mališana.

Neka učenje nove veštine bude zabavno

Na kraju, možda i najvažniji aspekt učenja vožnje bicikla – zabava. Jednom kad savladaju koordinaciju, ravnotežu i budu sigurni na točkovima, mališani se vrhunski zabavljaju pedalirajući. Međutim, zašto ne bi i samo učenje bilo zabavno?

dečak-vozi-bicikl
Pexels.com

Budite kreativni kada motivišete svog mališana da vežba novu veštinu. Smislite uzbudljive igre kao što je, na primer, semafor da biste savladali lako zaustavljanje u vožnji. Recite detetu “crveno svetlo” – da bi stalo, a potom “zeleno svetlo” da bi nastavilo da vozi.

Možete napraviti i stazu sa preprekama koristeći male narandžaste čunjeve, tako da radi na suptilnoj veštini upravljanja. Ukoliko ste i sami biciklista, onda idite korak napred, pa zajedno vozite, tako da dete od početka zna kako da se ponaša dok se vozi biciklističkom stazom zajedno sa drugim vozačima i pešacima okolo. Osmislite zabavne načine da ojačate biciklističke veštine mališana, ali tako da ne izgleda kao da ga trenirate ili mu održavate neko predavanje.

Sa odgovarajućim biciklom, pravim startom na balanseru, ali i korisnim ohrabrenjem i kreativnošću, vaše dete će graditi samopouzdanje na dva točka brže nego što ste zamislili. Samopouzdani biciklisti se zabavljaju i odgovorno voze, tako da je rizik od povreda i nesreća sveden na minimum. Budite sigurni da dete ima kvalitetnu kacigu koja mu odgovara i da nosi odeću i obuću koja neće ometati pravilnu vožnju biciklom.

Kada vaš mališan krstari na svom biciklu, možete mu se pridružiti i učiniti to porodičnom aktivnošću. Setite se da ovom veštinom dajete detetu mnogo više od jurnjave po kraju – slobodu i pustolovinu i prve lekcije o samopouzdanju.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.