Dobre stvari

Vodič za kupovinu kosilice za travu: Sve što treba da znate

Bujni, lisnati zeleni travnjak je ono o čemu sanjaju mnogi baštovani. A za to vam je potrebna dobra kosilica. Travnjak je često najveća površina bašte, a sa pravom vrstom kosilice možete sa zadovoljstvom da ga kosite.

Izbor kosilice za travu može izgledati zastrašujuće, ali sve što bi zapravo trebalo da uradite je da uskladite vaše potrebe s onim što je dostupno. Ako izdvojite malo vremena da shvatite svoje potrebe, možete doneti informisanu odluku i kupiti savršenu kosilicu za travu.

Iskoristite ovaj vodič da odaberete odgovarajuću mašinu.

Hodati ili voziti?

Prvi korak je izbor između dve osnovne vrste kosilica: traktor kosilica i motorne kosilice. Ako imate više od 1/4 hektara zemlje, poželećete da se vozite, ako ni zbog čega drugog ono da biste brže pokosili travnjak.

Prvo napravite proračun površine za košenje. Pređite površinu u velikim pravougaonicima, brojeći korake dok hodate. Saberite površine pravougaonika – ovde ne morate da budete previše precizni. Prosečan korak muškarca je oko 76 cm, a žene oko 66 cm ili izmerite svoj korak za najpreciznije merenje.

Jutro zemlje ima 5.754,64 kvadratnih metara, tako da jedna četvrtina hektara iznosi oko 2.500 kvadratnih metara. Verovatno ćete želeti da nabavite kosilicu iznad tog praga.

Većina ljudi ne bi ni sanjala da će pokositi četvrtinu hektara trave sa kosilicom od 56 cm, ali od nečeg moramo da počnemo. Zato razmislite realno o tome koliko vremena imate da pokosite travnjak tokom užurbanog vikenda i izdaberite svoju opremu u skladu s tim.

Za travnjake od četvrt do dva hektara, velika je verovatnoća da će vam najviše odgovarati kosilice sa zadnjim motorom, laki traktori za travnjake i jače kućne motorne kosilice sa nultim zakretanjem. Sve više od dva hektara, i poželećete komercijalnu kosilicu sa nultim zakretanjem.

Izbor karakteristika kosilice

Prilikom kupovine kosilice uzmite u obzir svoj budžet i nivo udobnosti. Što više potrošite, to će kosilica biti izdržljivija i svestranija.

Kosačice za travu na guranje

Gurajuće kosačice dolaze s mnogo opcija koje povećavaju troškove i složenost. Zato je važno da u obzir uzmite sledeće:

  • Vrsta pogona: Uzmite u obzir da li je kosilica samohodna ili je potrebno da je gujarati, te tip pogona, prednji ili zadnji točkovi ili pogon na sva četiri točka za neravne terene.
  • Funkcije kosilice: Uzmite u obzir delove kosačice, kao što su malčiranje, bočno pražnjenje ili pakovanje pokošenog.

Konačno, obratite pažnju i na standardne karakteristike koje uključuju poluge, kontrolu brzine na terenu i tip prenosa.

Vozne kosilice

Kosilica za vožnju je namenjena košenju velikih travnjaka, ako možete to sebi da priuštite. Nude brzinu i efikasnost kojoj kosilice, koje morate da gurate, ne mogu da isprate. Postoje tri glavne vrste kosilica:

  • Traktori za travu,
  • Kosilice sa zadnjim motorom
  • Kosilice sa nultim okretanjem.

Traktori su najčešći tip kosilice. Imaju volan i prednji motor, što ih čini lakim za rukovanje. Dolaze u rasponu veličina motora, od 18-25 konjskih snaga, a većina ima jednocilindrični motor.

Neki modeli imaju i naprednu tehnologiju ubrizgavanja goriva. Opcije prenosa uključuju zupčani prenos s ručnim prenosom, hidrostatički kontrolisan pedalom ili kontinuirano varijabilni prenos kojim upravlja ručna poluga. Širina se kreće od jednog do 1,5 metra, što vam omogućava da brzo pokrijete velike površine.

Kosilice sa zadnjim motorom su manje i kompaktnije od traktora. Imaju motor smešten na zadnjem delu kosilice i obično se koriste za manje travnjake.

Kosilice sa nultim okretanjem su najmanevarniji tip kosilice. Imaju nula radijusa okretanja, što ih čini idealnim za navigaciju uskim prostorima i preprekama. Obično se koriste za komercijalnu košnju ili velike, složene travnjake.

Kada razmišljate o kosilici za vožnju, uzmite u obzir veličinu vašeg travnjaka, karakteristike koje su vam potrebne i budžet. Na primer, traktor kosačica za travnjak može da bude dobra polazna tačka za veliko kućno dvorište, dok kosilica bez okretanja može biti bolja za veliki poslovni prostor sa mnogo prepreka. A ako imate mali travnjak, kosilica sa zadnjim motorom bi mogla da bude savršena za vas.

Zaključak

Kupovina kosilice može izgledati naporna, ali ako sagledate svoje potrebe i uskladite ih s onim što je dostupno, možete doneti informisanu odluku i kupiti savršenu kosilicu za vas.

Prilikom odlučivanja uzmite u obzir faktore kao što su veličina vašeg travnjaka, da li više volite da hodate ili vozite, kao i vaš budžet i nivo udobnosti.

Ovaj vodič će vam pomoći da odaberete odgovarajuću mašinu i karakteristike kako bi vaš travnjak izgledao bujno i zeleno.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvari

Kako da uštedite vreme i novac na registraciji vozila

Postoji mnogo faktora koje vozači trebaju uzeti u obzir prilikom procesa registracije vozila. Proces može biti zamoran i složen, sa …

LepotaLifestyle

Letnji stil – Kako ostati trendi kada je napolju 35 stepeni?

Dolaskom leta, dolazi i vreme da osvežimo našu garderobu i prilagodimo je visokim temperaturama. Međutim, to ne znači da treba …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke