Dobre stvari

Vodič za devojke: sve o temi „neplanirana trudnoća”

Pojam „neželjena trudnoća” u našem društvu ima negativnu konotaciju, i to sa dobrim razlogom, a odnosi se na trudnoću koja nije planirana. To znači da je začeta u pogrešno vreme, pa je kao takva neželjena u tom trenutku. 

Kada devojka ili žena dođe u situaciju da svoju trudnoću smatra neželjenom često se može čuti: „Pa, desilo se, rešenje postoji”. Naravno da rešenje postoji, ali za koja god od dva rešenja da se opredele, devojke moraju imati svest o prednostima i manama oba. Naime, odluka o prekidu, odnosno nastavku trudnoće ima svoje psihološke, fizičke i sociološke indikacije.

Seksualno obrazovanje ne sme da bude tabu tema

Ginekolozi tvrde da je uzrok velikog broja neželjenih trudnoća nedovoljna informisanost mladih o ovoj temi. Trebalo bi da prve informacije i savete dobiju od najbližih – od roditelja, ali u praksi to često nije slučaj. Problem je što mnogi roditelji otvoren odnos sa decom ne grade od malena. Još od prvog pitanja: „Mama, kako sam se rodio”, treba biti iskren, a naravno, odgovor prilagoditi dečjem uzrastu. U suprotnom, dete se neće usuditi da postavi takvo, ali ni slična „sramotna” pitanja. 

Doživljavanje seksualnosti kao nečeg nepristojnog i ružnog može postati veliki problem kada ono znatiželjno dete poraste u još znatiželjnijeg adolescenta. Sve potrebne informacije tražiće na internetu ili u razgovoru sa vršnjacima. I naravno, uvek će seks biti „ta tema”, koja stvara nelagodu i o kojoj se govori tiho, da niko ne čuje. 

Prava je sreća što se danas teži da mladi čuju sve o ovoj temi. Zbog toga je seksualno obrazovanje postalo glavni prioritet najrazličitijih radionica ali i institucija. 

Dakle, čitavi timovi stručnjaka nastoje da edukuju mladiće i devojke. Isticanje značaja seksualnog obrazovanja je dokaz da tabu polako nestaje. I veoma je važno da nestane, jer se tako smanjuje rizik od neželjene trudnoće, abortusa, ali i polno prenosivih bolesti. 

Kako sprečiti neželjenu trudnoću

Postoji jedan jedini način da se spreči neželjena trudnoća, a to je zaštita ili stručnije – kontracepcija. Medicina je do danas toliko napredovala da kada se govori o zaštiti misli se na skup različitih metoda. Samo neke od njih su: kondom, dijafragma, spirala, kontraceptivni flasteri, kontraceptivne pilule. U praksi se najčešće koristi kondom kao vrsta zaštite, ali se veliki broj devojaka odlučuje i za pilule. Važno je znati da se pilule ne uzimaju na svoju ruku, već isključivo u dogovoru sa ginekologom.  

Budući da svaki od metoda zaštite može izazvati i neka neželjena dejstva, valja dobro promisliti i oprezno odlučiti. Nadasve, ginekološka ordinacija je mesto broj jedan za sve neophodne, stručne, a pre svega, tačne informacije. 

Da li ste sa zaštitom 100 % sigurni?

Svaki vid zaštite ima visoki stepen efikasnosti, ali nijedan nije stoprocentan. Jedan od faktora efikasnosti je pravilno korišćenje zaštite. To se pogotovo odnosi na upotrebu oralnih kontraceptivnih tableta. Ukoliko se redovno koriste onda u 99% slučajeva daju rezultate, ali ako se preskoči jedna tableta, efikasnost postaje manja. 

Korišćenje kontracepcije je vid odgovornosti. Kada to kažemo, mislimo i na sprečavanje neželjene trudnoće, ali i na sprečavanje polno prenosivih bolesti. 

(Ne)istine o abortusu

Abortus ili pobačaj je prekid trudnoće odstranjivanjem embriona ili fetusa iz materice. Važno je razlikovati spontani prekid trudnoće od namerno izazvanog. Spontane pobačaje uzrokuju brojni faktori, kao što su anomalije zametka, hormonski poremećaji, anomalije polnog sistema žene i dr. Namerno izazvani prekid trudnoće vrši se na zahtev trudnice koja ne želi da rodi dete ili na predlog lekara (ali uvek uz pristanak trudnice), ako je radi o rizičnoj trudnoći (posledice po trudnicu i dete). 

Reč je o načinu sprečavanja neželjene trudnoće, koji ima dugu istoriju i koji se razmatra sa medicinskog, psihološkog, sociološkog i ekonomskog aspekta. Istorijski put do prava na abortus bio je težak, o čemu svedoče podaci Svetske zdravstvene ogranizacije o broju preminulih ili ozbiljno povređenih žena, zbog usluge nestručnih lica ili u neadekvatnim uslovima. 

Pre nego što se odluči na ovaj korak, svaka žena mora da bude svesna da je abortus ozbiljna fizička i psihička trauma. Kako će organizam pretrpeti veliki šok, mogu se javiti obilna krvarenja, infekcije ili reakcije na lekove. Abortusom se dovodi u pitanje i mogućnost buduće trudnoće. Smrt predstavlja definitivno najgoru posledicu, mada do nje retko dolazi. 

Najveći stepen posledica prekida neželjene trudnoće nastaje na psihološkom planu. Misleći u tom trenutku kako je abortus najbolje rešenje, žene kasnije prolaze kroz različite emotivne slomove. Sve od pitanja: „Da li sam dobro postupila”, pa do „Nije trebalo da to učinim”, postoji rizik od anksioznosti, griže savesti, krivice, depresije, histeričnih napada, a u najgorem slučaju od pokušaja samoubistava. Brojni su primeri i prekida emotivne veze sa partnerom, kao i osuda porodice i društva.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.