Dobre stvari

Vodič kroz znamenitosti Budimpešte: putovanje kroz veličanstvenu istoriju

Smeštena na obalama reke Dunav nalazi se Budimpešta, glavni grad Mađarske koji poseduje bogatu istoriju i čuva riznicu arhitektonskih čuda.

Prožet kulturnim nasleđem i umetničkom privlačnošću, ovaj očaravajući grad poziva posetioce da se vrate u prošlost i istraže sjaj njegovih legendarnih znamenitosti.

Zbog svoje blizine, ali i velike lepote – Budimpešta je grad koji naši ljudi rado posećuju, a do njega se lako može doći sopstvenim autom, kao i uz autobuski, avio ili kombi prevoz Budimpešta Beograd. Ipak, do posete ovom prelepom gradu – krenite sa nama na virtuelno putovanje kroz njegove najvažnije znamenitosti!

Budimski dvorac: korak u kraljevsku prošlost Mađarske

Smešten na vrhu Dvorskog brda, Budimski dvorac predstavlja svedočanstvo mađarske kraljevske prošlosti i istorijskog značaja njihvog glavnog grada.

Veličanstveni dvorski kompleks potiče iz 13. veka, a nalazi se na UNESCO listi svetske baštine i sa njega se pruža panoramski pogled na reku Dunav i Peštu na drugoj obali reke. Dok se posetioci približavaju impozantnim kapijama dvorca, oni se vraćaju u prošlost, prolazeći kroz vekove mađarske istorije.

Arhitektura dvorca je očaravajući spoj srednjovekovnih, baroknih i stilova 19. veka, koji odražavaju različite periode njegove izgradnje i širenja. Njegova velika dvorišta, drevni zidovi i veličanstvene kule šapuću priče o bitkama, osvajanjima i kraljevskim proslavama. Šetnja dvorcem vodi do skrivenih uglova od kojih svaki otkriva deo kulturnog nasleđa Mađarske.

Zgrada mađarskog parlamenta: neogotičko čudo na Dunavu

Smatra se jednom od najlepših parlamentarnih struktura na svetu i sjajan je primer neogotičke arhitekture.

Fasada Parlamenta koja izaziva strahopoštovanje, proteže se duž obale Dunava i ukrašena je složenim detaljima i kitnjastim tornjevima.

Izgradnja zgrade parlamenta počela je 1885. godine i trajala je 17 godina, uz angažovanje tima talentovanih arhitekata i zanatlija. Njen simetričan dizajn, sa centralnom kupolom i dva bočna krila, odiše osećajem ravnoteže i veličine. Kupola se uzdiže na impresivnu visinu od 96 metara, a njen pozlaćeni vrh blista na sunčevoj svetlosti, stvarajući očaravajući prizor za prolaznike.

Posebno je interesantno ovu monumentalnu građevinu videti tokom noći kada je prelepo osvetljena i stvara neverovatan prizor za sve posetioce.

Bazilika Svetog Stefana: neoklasično čudo

Nazvana po prvom mađarskom kralju, bazilika Svetog Stefana krasi obrise Budimpešte svojim neoklasičnim sjajem.

Gradnja bazilike započeta je 1851. godine, ali je bilo potrebno više od pola veka da se završi ovo arhitektonsko remek-delo.

Impresivna kupola ove impozante katoličke crkve nadvija se nad gradom na visini od 96 metara, što je, uz zgradu parlamenta, čini jednom od najviših zgrada u Budimpešti.

Posetioci se liftom ili stepeništem mogu popeti do prostora za posmatranje kupole, gde će biti nagrađeni panoramskim pogledom na grad i reku Dunav koji oduzima dah. Gradski pejzaž se razvija poput živopisne tapiserije, a daleka brda grle Budimpeštu u nežnom zagrljaju.

Unutar bazilike, posetioce dočekuje veličanstven enterijer ukrašen složenim skulpturama, prelepim vitražima i mozaicima. U okviru bazilike nalazi se i jedna od najvažnijih mađarskih dragocenosti – mumificirana desna ruka Svetog Stefana, koja se čuva u relikvijaru i koju poštuju bezbrojni hodočasnici i poklonici.

Ribarski bastion: terasa iz bajke sa očaravajućim pogledom na Peštu

Konstruisan nalik na građevinu koja je izašla sa stranica neke bajke, Ribarski bastion se nalazi u blizini Budimskog dvorca i izgrađen je u neogotičkom i neoromantičkom stilu.

Sa njegovih kula i zidina pruža se panoramski pogled na Dunav, peštansku stranu grada i ostrvo Margit. Smešten na Dvorskom brdu, pored Matijine crkve, ovaj arhitektonski dragulj je popularno mesto za turiste i fotografe.

Ribarski bastion izgrađen je između 1895. i 1902. godine u znak sećanja na ribare koji su tokom srednjeg veka branili ovaj deo gradskih zidina. Njegovih sedam tornjeva predstavljaju sedam mađarskih plemena koja su se naselila u Karpatskom basenu, dodajući simboličan štih njegovom estetskom šarmu.

Margitino ostrvo: prirodna oaza u blizini centra grada

S druge strane, u srcu Dunava nalazi se Margitino rečno ostrvo i skriveni dragulj koji nudi spokojan i očaravajući beg gradske vreve Budimpešte.

Ova bujna i zelena oaza prostire se na oko 2,5 kilometara dužine i krase je šarmantni vrtovi, prostrani travnjaci i slikovite staze za šetnju i biciklizam, pružajući savršen predah za lokalno stanovništvo i turiste koji tokom putovanja traže mirno utočište.

Ostrvo je prožeto istorijom, nekada je služilo kao privatno rekreativno područje za mađarske kraljevske porodice u srednjem veku. Danas, ostrvo Margaret služi kao prirodna oaza za sve stanovnike i posetioce Budimpešte koja se nalazi na samo 9km od Vaci ulice, a može se pohvaliti harmoničnim spojem prirodnih lepota, istorijskih znamenitosti i rekreativne ponude.

Legendarne znamenitosti Budimpešte, svaka sa svojom jedinstvenom pričom i šarmom, stvaraju mešavinu istorije, kulture i arhitektonskog sjaja koji očarava sve koji posete.

Od kraljevskog sjaja Budimskog zamka do neoklasičnog stila bazilike Svetog Stefana, proslavljena mesta grada nude zadivljujući uvid u prošlost i sadašnjost Mađarske.

Dok se opraštamo od ove riznice veličanstvenosti, nosimo sa sobom sećanja na bezvremensku privlačnost i kulturno nasleđe Budimpešte, trajni dokaz njenog mesta u srcu Evrope.

Za još dobrih priča, čitajte naš portal!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke