Dobre stvari

Vodič kroz Žirafin zamak u Keniji

Pravi raj za ljubitelje žirafa nalazi se upravo u Keniji, koja turistima koji se odluče da je obiđu nudi unikatno iskustvo. Pročitajte kako i gde možete doručkovati sa ovim ljupkim životinjama.

Sigurno ste nekad videli fotografiju 2 žirafe koje su provukle glavu kroz prozor i slade se kao ljudi iz tanjira u nečijoj trpezariji. U daljem tekstu otkrijte detalje o Žirafinom zamku, koji postaje sve popularnija turistička atrakcija.

Obrok sa žirafama kao deo svakodnevnice

Giraffe Manor svojim gostima nudi opciju da svakog jutra i večeri uživaju uz ove slatke životinje kada im one svrate u trpezariju smeštenu na verandi.

Zirafe doruckuju u trpezariji
Izvor: https://www.kenya-getaways.com/

Žirafe svrate kako bi pozdravile goste i kako bi se poslužile sa hranom ostavljenom za njih, ali ih vi možete ponuditi još ponekim specijalitetom sa menija.

Takođe, možete ih hraniti i sa prozora spavaće sobe na prvom spratu hotela.

Za razliku od većine svetskih zooloških vrtova, ovde smete i čak je poželjno da dodirujete, mazite i hranite žirafe.

A za one koji požele da dožive poljubac žirafe, osoblje hotela će vam vrlo rado pokazati kako se to radi.

Pored žirafa, ovde možete sresti i preko 180 vrsta ptica i retkih vrsta životinja.

Šta još nudi Žirafin zamak?

U okviru ovog kompleksa nalazi se i muzej koji je posvećen književnici Karen Blixen koja je autorka legendarnog romana “Out of Africa”.

Za najmlađe, u ponudi je i Giraffe Centar u okviru elegantnog rezervata koji je posvećen edukaciji.

U neposrednoj blizini nalazi se još i sirotište za slonove koje je 1977. godine podigao David Sheldrick kao mesto zbrinjavanja malih slonova koji su izgubili svoje roditelje negde u divljini.

Kako do ovog zamka?

Žirafin zamak nalazi se na 20 kilometara od Najrobija, koji je poznat još i pod nazivom “Zeleni grad sunca”. Smešten je u predgrađu ovog grada – Lang’atiju.

U sklopu ture čiji je slogan “Neka vas oduševi naša urbana divljina” svako može videti najlepše od Najrobija, glavnog grada Kenije, i na kraju ‘Žirafa kompleks’.

Žirafin zamak sagrađen je tokom 1930-ih i nalazi se na posedu veličine skoro 60 hektara, i predstavlja utočište posebno ugroženoj vrsti životinja – Rotšildovoj žirafi koja je izuzetno visokog rasta, nekada čak i do 6 metara.

Žirafe sa specifičnim „dokolenicama”

Opstanak Rotšildovih žirafa je ozbiljno doveden u pitanje, a one se mogu naći samo u Keniji i Ugandi.

Osim 2 prava roga i jednog manjeg na čelu, Rotšildova žirafa se izdvaja od običnih svojim dodatnim parom rogova iza ušiju.

Potkolenice ovih žirafa su uvek bele boje, bez mrlja i šara, što je još jedna karakteristika koja je izdvaja od drugih vrsta.

I mi Rotšildovu žirafu za trku imamo

Ljubimac beogradskog Zoo vrta – čuveni Žare koji je kod nas bio od 1997 – 2011. godine, pripadao je vrsti Rotšildovih žirafa.

Ceo život proveo je u Vrtu dobre nade, gde je još kao beba stigao iz češkog zoo vrta.

Nije oduvek imao namenu koju ima sada

Žirafin zamak je prvobitno zamišljen kao porodično imanje, međutim, kada su ga kupili Jock i Betty Leslie-Melville dobija sadašnju namenu.

Hotel je sagrađen po uzoru na škotske kućice za lovce i nudi mešavinu tradicionalnog i modernog stila.

U sklopu hotela nalazi se i 10 luksuznih apartmana čija je cena 550 dolara po osobi, a u ponudi je samo pun pansion.

Ovaj zamak nije komercijalizovana lokacija koja je prilagođena za veliki broj turista, ali će zato istinski ljubitelji ovih ljupkih životinja zaista uživali.

Žirafin zamak posetile su i brojne svetske zvezde: Mick Jagger, Walter Cronkite, Johnny Carson, Brooke Shileds, Richard Branson i Ewan McGregor.

Pročitajte još i kako da putujete više (čak i kada nemate novca), možda vam baš ovi saveti pomognu da posetite Keniju brže nego što ste mislili.

 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.