Dobre stvari

Važnost rutine od prvog dana bebinog života

Nega bebe

Rutina je važna od prvog dana dolaska bebe na svet. Taj period ume da bude stresan, ali ako se stvari dobro poslože, i ne mora da bude. Situacija se da lako iskontrolisati kada imate dobar plan.

Nekoliko segmenata je važno u odgoju tek rođene bebe, zato se treba fokusirati upravo na njih dok ste na porodiljskom bolovanju.

Hranjenje bebe

Odmah po rođenju, majku u porodilištu obučavaju kako da podoji bebu, odnosno, kako da koristi dohranu ukoliko beba ne sisa. Ovo je ujedno jedna od najvažnijih stvari koje će biti potrebna majci posle izlaska iz bolnice jer novorođenče u početku samo jede i spava.

Kada se radi o dojenju, taj proces ume da bude izazov ako se radi o ženi koja nema prethodnog iskustva. Važno je da se beba od prvog dana privikava na majku i na ovu vrstu ishrane. Možda u početku ona neće moći da uzme onoliko hrane koliko je potrebno. Tada je beba često nervozna i plače, a i majku to ume u mnogome da poremeti.

Zato je potrebno veliko strpljenje dok beba ne počne da sisa kako treba. Majka bebu u početku mora nuditi da jede češće. Pominje se vreme na dva do tri sata. To nije pravilo jer su bebine potrebe individualne.

Najbolje je da u početku, naročito dok se ne uigraju, majka doji bebu kad god se probudi. Ako se lako uigraju, onda kasnije posmatra njene potrebe i radi to na sat, dva ili tri, kako bebi odgovara. Isto je i sa dohranom. Ona se daje u malo većim vremenskim razmacima, ali je potpuno u redu da se beba ponudi i malo češće, kako biste proverili da li je gladna.

Kupanje bebe i kupke

Drugi najvažniji ritual koji se mora što pre uspostaviti je kupanje bebe. Pošto beba urinira i izbacuje svarenu hranu, najpotrebnije je pranje pelenske regije, dok se ostatak kože i ne prlja previše.

Kupanje ne treba da bude duže od 10 minuta, u mlakoj vodi i zagrejanoj prostoriji, koja će biti dovoljno topla za krhko bebino telo kada izađe iz vode. Još jedna važna stvar je i korišćenje kupki za osetljivu bebinu kožu. Izbor dobre bebi kupke veoma je važan jer se koža može i više isušiti ako se koriste agresivna sredstva. Nema potrebe za bilo čime jakim, kao i za nagomilavanjem proizvoda. Jedan dobar, na prirodnoj bazi, baš za dečiju kožu, para vredi.

Trudite se da i sušenje nežne bebine kože bude nekim mekim, nežnim frotirom, koji će balgo čistiti i neće iritirati u bilo kom smislu.

Kupanje bebe

Povijanje bebe

Korišćenje pelena obavezno je od prvog bebinog dana. Stavljanje pelene i nije naročito teško, ako se koriste one jednokratne. Platnene pelene mogu da budu malo izazovnije za korišćenje, ali i to se vremenom savlada. Nije bitno kakva je pelena, dokle god postoji rutina i redovnost njihovog menjanja.

Što se tiče presvlačenja bebe, ono treba da bude takođe na nekoliko sati. Pošto beba stalno spava i jede, onda pelena je često mokra. Na pčetku to radite po utvrđenoj satnici, a vremenom ćete razviti osećaj za to kada bebu treba presvući. Teža pelena takođe može biti pokazatelj da je puna, pa se možete i time voditi.

Nega tela i pelenske regije

Nega preparatima i kozmetičkim sredstvima veoma je važna. Naročito se to odnosi na pelensku regiju jer, već smo pomenuli, ovde je iritacija najveća, zbog mokraće. Naravno, sama zatvorenost u pelene takođe u mnogome doprinosi tome.

Posle svakog kupanja, ali i prilikom presvlačenja, treba naneti kremu na pelensku regiju. Kreme su uglavnom masne jer ih ovde koža, a i pelena brzo upije. Masne kreme takođe odbijaju mokraću, ne dozvolivši joj da se upije u kožu, s toga će biti dodatno korisne.

Ako i dođe do neke iritacije, pedijatar ili dermatolog mogu preporučiti neku medicinsku kremu koja je dobra. Nemojte prezati da tražite pomoć i mišljenje. Za dodatno skupljanje vlage sa pelenske regije neki preporučuju i bebi puder, talk. Mišljenja o njemu su oprečna jer se smatra da beba nikako ne bi smela da ga udiše.

Čestice praha lete svuda okolo, a smatra se da bi ulaskom u respiratorni sistem one mogle da nanose štetu plućima. Zato, ako ga i tapkate, vodite računa da ga pažljivo sipate, bez previše raspršivanja.

Ostatak tela nije neophodno dodatno hidrirati kod bebe, osim ako primetite da se neki deo suviše peruta ili suši. U tu svrhu mogu poslužiti mleka ili losioni za negovanje bebinog tela. Mnoge od tih losiona vole i mame da koriste. Bebina kosa pere se blagim šamponom, to može biti i kupka-šampon, 2 u 1. Ako primetite temenjaču, posavetujte se sa lekarom šta bi bilo najpogodnije uraditi u ovoj situaciji.

Oblačenje bebe

Bebina garderoba

Iako mnoge novopečene mame jedva čekaju da svoje bebe obuku u divne stvari koje su kupile pre njihovog rođenja, struka kaže da u odabiru garderobe treba biti obazriv. Beba pored pelena koje joj pokrivaju veći deo tela, treba da ima na sebi samo nešto što je pamučno ili od nekog prirodnog materijala.

Iako su lepe, veći deo stvari koje kupimo za decu napravljena je od sintetike. To nije dobra opcija jer sintetika može u mnogome da bude problematična za bebinu kožu. Iako će to možda biti izazov, na početku bebu oblačite u neke pamučne i prijatne stvari, one za koje procenite da će dobro uticati na njenu kožu. Kad kupujete odeću, vodite računa o materijalima.

Rutina je važna za sve

Pored toga što ćete bebu ubaciti u rutinu ovih najvažnijih segmenata, ova će rutina prijati i vama kao roditeljima jer ćete lakše plivati kroz situacije koje su nove za vas. Barem u početku je dobro da se stvari ovako postave. Kasnije, kada budete upoznali svoju bebu i ona vas, stvari će same od sebe biti rutinske.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke