Dobre stvari

Uvod u ostrva Tajlanda – ultimativnu svetsku destinaciju

Čest je slučaj da nam rečenica ,,odmor na ostrvu’’ izazove osećaj zanesenjaštva i fantazije. Kako i ne bi, izolovanost od ostatka sveta koje ostrvo pruža i egzotičan prizvuk doprinosi konotaciji magičnog odmora.

Tajland se sastoji od više ostrva, koja se razlikuju jedna od drugih u mnogo čemu: izgledaju drugačije, pružaju drugačiji osećaj, a doživljaj se može potpuno razlikovati. Nalaze se na različitim lokacijama i putevi do njih su različiti, a i period turističke sezone varira. Mi ćemo ovde pružiti kratak opis o najznačajnijihm ostrvima na Tajlandu.

Dešava se da turisti imaju određenu sliku u glavi kako ostrva treba da izgledaju, koja se ne poklapa sa realnom situacijom na samoj destinaciji. Tada se ostvari situacija da nakon potrošenog novca, vremena i truda dožive razočaranje. Ako planirate da putujete na Tajland, bitno je da se upoznate sa mestom i ne postavljate previsoka očekivanja, a verovatno najbolji izbor agencije za putovanje na Tajland jeste: http://diskodrugarputovanja.rs/.

Urbana ostrva

Ovo su ostrva sa razvijenom turističkom infrastrukturom, uređenim plažama, šoping centrima… Veoma su slična poznatim odmorištima na kopnu.

Ostrvo Phuket

Phuket je najveće ostrvo na Tajlandu. Nalazi se u Andamskom moru na zapadnoj obali. Ukoliko vas pojam ostrva opčinjava, znajte da je Phuket na manje od 100 metara udaljenosti od kopna, a povezan je malim mostom. Phuket je nekada bilo veoma bujno florom i faunom, ali je danas komercijalizovana turistička destinacija.

Dosta odmarališta se ne nalazi blizu plaža, pa proverite gde se nalazi hotel pre nego što rezervišete. Takođe znajte da je Phuket dosta udaljen od turističkih atrakcija na jugu Tajlanda, pa se ne može uzeti kao baza za istraživanje juga.

Sezona na ostrvu Phuket: za one koje bi želeli da posete Phuket, sezona je od novembra do maja.

Uglavnom, najbolje je da ostavite Phuket za kraj ture, ako baš želite da ga posetite.

Ostrvo Ko Samui

Ko Samui je relativno veliko ostrvo, nalazi se na istočnoj obali Tajlanda. Ima pregršt plaža i zaliva celom dužinom svoje obale – Chaweng, Lamai, Nicki, Bohput i ostale. Svaka plaža pruža malo drugačiji osećaj. Ne propustite da posetite bogati i veličanstveni Hram Velikog Bude.

Najpoznatije plaže na ostrvu su Lamai i Bohput – to su velike i duge plaže, sa sitnim šljunkom umesto mekanog peska. One su poprilično slične, sa dosta restorana, kafića, barova i salonima.

Sezona na ostrvu Ko Samui: od januara do septembra.

Uglavnom, Ko Samui je urbano, uređeno ostrvo. Plaže su prosečne i zadovoljavajuće. Odgovara onima koji traže odmor na uređenom ostrvu i koji žele da izlaze i idu u kupovinu. Smatra se boljim ostrvom od Phuketa.

Velike oaze prirode

Ovo su velika ostrva koja nisu previše komercijalizovana i gde možete naći veoma lepe pejzaže.

Koh Chang

Koh Chan je malo ostrvo, ali veoma lepo. Blizu je Bangkoka i lako se dolazi do njega. Prava atmosfera za poslednje dane odmora. Na ostrvu postoji samo jedan put, tako da je prilično nemoguće izgubiti se. Iznajmite motor i krenite u istraživanje.

Najbliža plaža doku je White Sand plaža. Klasična turistička plaža, puna turista, bučna, skupa. Mnogo bolji izbor je Lonely plaža na samom jugu ostrva.

Sezona na ostrvu Koh Chang: od novembra do aprila (nikako nemojte ići u periodu jul – avgust, padavine se tad mere u metrima!)

Koh Phangan

Komercijalizacija još nije u punom jeku ovde, što Koh Phangan čini pravim ostrvom za opuštanje (osim žurki Punog Meseca) i odličnom destinacijom za one koji samo žele da se izležavaju na plaži.

tajland pun mesec

Na južnoj obali ćete naći Haad Rin plažu – ovo je najposećenija plaža, gde ima najviše mladih i avanturista. Ovde ćete naći dosta restorana, kafića, prodavnica… Ova plaža je prilično bučna kada se održavaju žurke i prilično mirna kada se ne održavaju.

Na ostrvu ima mnogo plaža i zaliva, a u svakom od njih ćete naći mnogo odmarališta. Znajte da pored žurki i izležavanja na plaži, nemate mnogo toga da radite i vidite na ostrvu.

Sezona na ostrvu Koh Phangan: od januara do marta + od jula do avgusta

Koh Lanta

Na severu ostrva naći ćete Baan Saladan, ovo nekadašnje ribarsko seoce je vremenom postalo živahno mesto za odmor. Možete posetiti mnoštvo restorana, kafića, pijaca…

Na severo-zapadnoj obali, ne toliko daleko od Baan Saladana, naći ćete Khlong Dao plažu. Tri kilometara odmarališta, restorana, pabova. Idealno za one koji žele da provedu odmor u živahnoj atmosferi. Ne propustite Tham Khao Maikaeo, mrežu pećina koja datira milionima godina unazad.

Sezona na ostrvu Koh Lanta: od novembra do aprila.

Pored ovih ostrva, na Tajlandu ima još mnogo malih ostrva koja su pravo blago ove zemlje. Najpopularnija su Koh Lipe, Koh Samed, Koh Tao, Koh Phayam, Koh Yao Noi, Koh Phiphi i Koh Talu. Izdvojićemo Koh Lipe kao najlepše.

Koh Lipe

Koh Lipe je možda i najlepše ostrvu na Tajlandu. Ostrvo je dobilo nadimak Maldivi Tajlanda. Kao i ostala odlična mesta, Koh Lipe je dobro poznat i popularan među turistima.

Nalazi se na južnom kraju Tajlanda, na granici NP Tarutao. Koh Lipe ima najlepše plaže na Tajlandu. Njegove kristalno čiste, tirkizne vode, zajedno sa 30 ostrva i stotine koralnih greba u okolini ga čine idealnim mestom za snorkeling.

Sezona na ostrvu Koh Lipe: od novembra do maja.

Da li se osećate inspirisano za jednu tajlandsku avanturu?

 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke