Dobre stvari

Uticaj inflacije na trenutno tržište nekretnina

 

Kupovina nekretnine je jedna od najlepših stvari u životu, ali i jedna od najkompleksnijih. Ovo je proces koji sadrži veliki broj stavki i koraka, i svako ko vam kaže da će se on svesti na to da ćete otići u prvi stan ili kuću i odmah je kupiti tako što ćete izvaditi novac iz koverte – laže vas. Iz različitih razloga, kupovina nekretnine se ne odvija tako lako i brzo, dok je onaj poslednji navedeni aspekt – novac koji morate da izdvojite da biste postali vlasnik nekretnine – najčešće i presudan. Ovo je situacija kod svih tipova nekretnina, svuda u zemlji, i ne postoji prostor koji ćete moći da kupite tako da ni ne pomislite na to koliko novca trošite i da li je to najbolja ponuda koja vam je dostupna. Razlog tome je i inflacija koja umnogome utiče na cene nekretnina, ali i njihovu dostupnost, stanje i popularnost, i evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate ako kupujete nekretnine i brinete se o inflaciji.

Sve je poskupelo

I vrapci na grani znaju da je sve poskupelo, od goriva do hrane i svega između, i to je činjenično stanje našeg života danas. Međutim, na koji način se ovo odnosi prema cenama nekretnina i ostalih usluga vezanih za njihovu kupovinu? Ukratko, kada se gleda prosek nekretnina na nivou Srbije u poslednjih nekoliko godina, lako je primetiti kontinuirani rast cena koji je u manjoj ili većoj meri neprestano prisuta. Tako ćete danas, na primer, u gradovima kao što su Novi Sad, Beograd ili Niš, platiti dvosoban stan isto onoliko koliko biste pre godinu, dve ili tri platili za trosoban ili čak i veći od toga.

Fluktuacije cena građevinskog materijala

Ova poskupljenja nekretnina su delom uzrokovana rastom cena građevinskog materijala i jasno je zbog čega dolazi do toga – ako je svaki pojedinačni deo materijala koji se koristi u novogradnji skuplji, poskupeće i cena samih nekretnina koje se grade. A kada skoči cena novogradnje, skače cena i stare gradnje radi nivelacije na tržištu. Nedavno je, međutim, materijal pojeftinio i zbog toga se očekuje da i stanovi postanu jeftiniji, ali i da se nađe veći broj njih na tržištu. Kada se to desi, ostaje vam samo da proverite kakva je situacija povodom raznovrsne prodaje stanova u Beogradu jer ćete verovatno moći da pronađete prostor za sebe i svoju porodicu koji ste oduvek želeli.

Žena prodaje nekretnine

Inflacija utiče i na izdavanje stanova

Za ljude koji nisu u mogućnosti da kupe stan ili koji jednostavno ne žele da se odluče na taj korak, iznajmljivanje stana je i dalje najbolja moguća opcija. No, treba imati na umu da je inflacija na globalnom nivou uticala i na ovaj aspekt svakodnevnog života, zbog čega su cene iznajmljivanja stanova takođe otišle do granica koje su se nekada činile nemogućima. Ovo je primetno svuda u svetu i to ne treba da nas čudi u ovakvoj socio-ekonomskoj klimi u kojoj se trenutno nalazimo, te budite spremni da na stanove izdvojite čak i do sto evra mesečno više nego prošlih godina!

Kada će ovaj trend da se završi?

Ovo je jedno od najnezahvalnijih pitanja u svetu danas, a najveći problem je u tome što ne samo da ne možemo da ti odgovor na to, već je suština u tome ne postoji precizan način da se uopšte dođe do odgovora. Međutim, ekonomisti tvrde da će ovaj rast cena da traje do kraja ove i tokom većeg dela naredne godine, te da bi se tek od 2024. moglo očekivati postepeno snižavanje cena nekretnina – naravno, ako se opet ne dese situacije koje utiču na poskupljenja i inflaciju.

 

Ako inflaciju shvatite kao nešto što ne možete da izbegnete, pred vama su dva puta: ili da čekate da cene nekretnine padnu ili da skupite novac za skuplju nekretninu, te pokušajte da dođete do odluke što pre!

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke