Dobre stvari

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Električna kutija

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada Republike Srbije je građane i institucije pozvala na štednju. Gasite svetla, ne uključujte klima uređaje ako nije neophodno, vadite punjače iz utičnica. I najmanje uštede znače mnogo, stoga se i na računima za struju nude podsticaji, ako građani ostvare manju potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Čini se da su svi ovi apeli samo uvertira u sve izvesniju budućnost – restrikcije struje. Kako će energetska nestabilnost uticati na sve nas, više manje je izvesno. Građani će morati da se prilagode periodima u kojima je električna energija dostupna, te da oko istih organizuju sve svoje aktivnosti. Sigurno je da će trpeti sve sfere života – od rada (u našoj zemlji mnogi ljudi rade remote) do komfora (upitno je i kako ćemo se grejati). Situacija je podjednako preteća za sve, a naročito za najosetljvije grupe – naše najmlađe i najstarije sugrađane.

Duži prekidi struje mogu uticati na celu zajednicu i privredu.

Nestanak struje može:

  • Ometati komunikacije, vodu i transport.
  • Zatvoriti maloprodajne objekte, prodavnice prehrambenih proizvoda, benzinske pumpe, bankomate, banke i druge usluge.
  • Izazvati kvarenje hrane i kontaminaciju vode.
  • Sprečiti upotrebu medicinskih sredstava.

Postoji li nešto što možemo da učinimo? Da. Možemo se naoružati strpljenjem, nadati da će ova zima biti blaga i učiniti jedan konkretan korak ka ublažavanju problema – nabaviti agregat! Više o tome šta su agregati za struju i načinima na koje vam mogu olakšati život kada struja nestane saznaćete u nastavku.

Šta su agregati?

Agregat je uređaj koji pretvara bilo koju vrstu energije (npr. hemijsku, mehaničku, itd.) u električnu energiju. Izuzetno je koristan prilikom energetskih kvarova ili restrikcija struje, kada omogućava kontinuirano snabdevanje energijom u skladu sa svim potrebama korisnika.

Koje vrste agregata postoje?

Agregate na našoj listi podelili smo po veličini, kako bismo vam olakšali izbor:

Mali inverter agregat do 2.000 vati

Mali inverter agregati su najlakši tip agregata. Izuzetno su tihi, nemaju troškove instalacije i laki su za skladištenje i transport. Mnogi dolaze sa funkcijama kao što su indikatori nivoa goriva i aplikacije za pametne telefone. Ovi agregati su dovoljni za napajanje frižidera, svetala i punjača za telefon, ali ne mnogo više od toga.

Inverter srednje veličine od 2.000 do oko 3.500 vati

Inverter agregati srednje veličine su tihi i lagani. Takođe su efikasni, sposobni da održe uključena svetla i frižider 8 do 25 sati koristeći samo 8 do 12l gasa.

Veliki prenosni agregati do 8.500 vati

Prenosni agregati predstavljaju najbolji odnos cene i kvaliteta (kapaciteta). Određeni veliki modeli proizvode dovoljno energije da zadovolje sve potrebe za električnom energijom u kući. Oni su bučniji od velikih inverter i kućnih rezervnih agregata. Obično rade samo na benzin i koriste ga mnogo u poređenju sa inverterima. Glomazni su i ne bi trebalo da se koriste po kiši ili snegu bez zaštite.

Veliki inverter od 5.000 do oko 7.500 vati

Veliki inverterski agregati proizvode dovoljno energije za pokretanje frižidera, svetla i drugih osnovnih stvari, kao što su peć ili mala centralna jedinica klime. Oni su tihi i proizvode stabilnu snagu, što je idealno za osetljivu elektroniku, kao što su računari ili stereo oprema. I oni su štedljivi u potrošnji goriva.

Agregati do 20.000 vati

Ovi agregati su trajno instalirani (obično pored kuće) i automatski se uključuju tokom nestanka struje, kako bi obezbedili neprekidno napajanje. Oni mogu da napajaju sve u tipičnom domu istovremeno, do maksimalnog učinka. Mogu se podesiti da rade neograničeno na gas. Nema potrebe za povezivanjem kablova, okretanjem prekidača ili pokretanjem motora.

Profesionalni agregati za struju

Profesionalni agregati za struju su jači od 20.000 vati i namenjeni su profesionalnim upotrebama – snabdevaju strujom bolnice, maloprodaje, industriju itd. Uređaje ove jačine pokreće dizel motor i dostupni su sa poboljšanjima kao što su električni startni i naponski merači koji olakšavaju njihovo korišćenje.

Koja jačina agregata mi je potrebna?

Da biste odredili veličinu agregata koji vam je potreban, uzmite u obzir uređaje koje trebate da napajate i zbrojite njihovu snagu. Ako razmišljate o prenosnom agregatu, nemojte kupovati onaj koji proizvodi više energije nego što vam je potrebno za te uređaje, jer neki od većih modela prenosnih agregata mogu trošiti i do 90l benzina dnevno, što je ogroman trošak!

U zavisnosti od veličine agregata koji vam je potreban, možda ćete imati izbor između tradicionalnog prenosivog i inverter modela, koji elektronski pali i gasi motor da bi efikasnije snabdevao strujom vaš dom. Inverterski agregati su skuplji od tradicionalnih, koji isporučuju istu snagu, ali imaju jasne prednosti. Ako ste spremni da platite nešto više za tišu i štedljiviju jedinicu, uštedećete novac prilikom duže upotrebe inverter agregata.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.