Dobre stvari

U susret ispitnim rokovima – Kako se pripremiti?

Ispitni rokovi su noćna mora za svakog student. S tim se verovatno svi slažu. Uz sav taj stres i nemir u glavi, potrebno je dobro se organizovati, pronaći dovoljno vremena i koncentrisati se na učenje i polaganje ispita. Oni koji tek ove godine kreću na fakultet još uvek nisu ni svesni kakve ih muke tek očekuju kada krenu prvi ispitni rokovi. Ali ipak, nije sve tako crno, sve je moguće uz dobru volju i nekoliko saveta iskusnih studenata koji su prošli kroz sve ovo i preživeli. Da bi vam pomogli u pripremi za ispite, sastavili smo listu korisnih saveta koji će vam pomoći u ovom stresnom periodu.

Organizacija ispita

Organizacija je definitivno prvi korak koji trebate da napravite. Posetite web stranicu svojeg fakulteta i skinite listu ispitnih rokova. Ako vaš fakultet iz nekog razloga ne nudi ovu opciju, moraćete ga posetiti ili listu zatražiti preko emaila. Ako se slučajno desi da su dva ispita zakazana za isti dan, pa čak i u isto vreme, moraćete odrediti prioritetniji ispit. Ali isto tako, možete tražiti pomeranje jednog od ispita sat-dva prije ili kasnije. Zakažite sastanak sa kolegama i objasnite im svoju situaciju, a vrlo je lako moguće da niste jedini koga je zahvatio ovaj problem. Kolektivno se javite u referadu i kontaktirajte profesora sa obrazloženjem problema. I ne zaboravite, uvek budite kulturni u komunikaciji i obraćanju.

Nakon što ste razmotrili i isplanirali na koje sve ispite izlazite, vreme je da ih u roku i prijavite. Rokovi za prijavu se često razlikuju od fakulteta do fakulteta, pojedini su fleksibilniji od drugih, tako da je najbolje sve proveriti na službenoj web stranici ili referadi.

Potražite savete od kolega sa viših godina

Nakon što ste odlučili na koje sve ispite želite da izađete, ne bi bilo loše stupiti u kontakt sa kolegama sa viših godina i zatražiti njihove savete za pripremanje određenih ispita. Saznajte šta možete da očekujete na ispitu, kakva pitanja se rotiraju, kroz koju literaturu je dobro proći, na šta posebno obratiti pažnju, kako izgleda pismeni a kako usmeni deo itd. Ali nikako nemojte da zaboravite da svako od nas gaji drugačiji pristup učenju, ono što je za nekoga lako drugom studentu može biti teško – i obrnuto, pa razgovarajte sa više njih i razmotrite sve dobijene savete.

Isto tako, korisni saveti se mogu da se nađu i među članovima studentskih grupa na Facebooku, pa ako niste baš društveni, ili ne znate nikog sa viših godina, potražite savete od online kolega.

Nabavite materijale i pronađite mesto za učenje

Mirno mesto za učenje je ono što svakom studentu treba, iako pojedinci odskaču i od tog pravila. To može biti učionica ili fakultetska biblioteka, gradska biblioteka, vaša soba i sl. Sva mesta moja vam mogu pružiti mir i koncentraciju za uspešno spremanje ispita dolaze u obzir.

Pobrinite se da na vreme obavite svu pripremu. Ukoliko su vam potrebni neki istraživački radovi raspitajte se kod kolega, ukoliko ste student arhitekture ili građevine nabavite potreban papir za ploter za izradu svojih radova, a ako ispit zahteva grupni rad na vreme se konsultujte sa kolegama. Okružite se materijalima koje ste sakupili za spremanje ispita, beleškama sa predavanja, skriptama, knjigama, istraživanjima, prezentacijama, primerima ispita i prionite na posao.

Ako kojim slučajem studirate i radite preko student servisa, priprema ispita treba da vam bude apsolutni prioritet, zato pauzirajte posao i vratite mu se kada ispitni rokovi završe. Zarada jeste privlačna, ali na fakultetu ste ipak zbog znanja i obrazovanja.

Ne zaboravite na pauzu

Disciplina kod učenja je veoma važna stvar i kako bi postigli zacrtane ciljeve morate da se držite isplaniranog rasporeda. Međutim, isto tako je važno ponekad napraviti pauzu. Intenzivno učenje je čest uzročnik stresa kod studenata, a to je nešto čemu ne želite biti predugo izloženi. Pa je zato malo razbistrite glavu, nešto popite i pojedite.

Studenti često gravitiraju brzoj hrani, toliko da je čak i popularni tost sendvič preimenovan u – studentski sendvič – i nalazi se u ponudi svih restorana i štandova u neposrednoj blizini fakulteta (ali i šire). Međutim, zdrava hrana je bolji izbor, a ujedno utiče i na bolje pamćenje. Zato svoj frižider opremite celovitim žitaricama, mlekom i jogurt, orašasti plodovi (bademi, orasi, lešnjaci), sušenim i svežim voćem, povrćem i tamnom čokoladom. Pronađite neki zanimljiv recept online i pripremite si ukusno i zdravo jelo.

Ali nikako nemojte jesti i učiti. Ovo je predah i vreme za odmor, pa ga tako i iskoristite. Radije izađite na svež vazduh ukoliko to vreme dozvoljava, pa čak i prošetajte, to će vam mnogo više pomoći u daljem učenju.

Ispitni dan

Ujutro, na dan ispita, nervoza vam je verovatno na vrhuncu, zato se opustite uz omiljenu muziku, šolju kafe i ponovite malo gradivo, a pogotovo one segmente koje niste uspeli najbolje zapamtiti. Ključno je da zadržite smirenost kako pre ispita tako i za vreme ispita. U glavi ponavljajte svoju smirujuću mantru, ramišljajte o zelenim poljima i šumama, planiranim putovanjima i svemu drugom što će vas smirirti. Kada ispit počne, duboko udahnite, pažljivo pročitajte sva pitanja i krenite ih rešavati.

Ukoliko se desi da na nekom pitanju zapnete, pređite na sledeće i vratite mu se na kraju. Pokušajte se setiti podvučenih reči i rečenica, beleški sa predavanja i svega ostalog što vas može dovesti do tačnog (ili barem delimično tačnog) odgovora. Improvizacija ponekad i upali.

Želimo vam mnogo sreće!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.