Dobre stvari

U kojim slučajevima se koristi sanitetski prevoz?

sanitetski prevoz sa službenikom

U mnogim situacijama, sanitetski prevoz je jedini način za prevoz pacijenata koji zahtevaju posebnu negu ili lečenje. Najčešće tu spadaju hitne medicinske situacije, prevoz osoba sa invaliditetom, ali i već planirani prevoz na lečenje.

Prednost sanitetskog prevoza je u tome što omogućava siguran prevoz od jedne do druge ustanove, uz mogućnost prisustva medicinske pratnje, uz prisustvo neophodne opreme. 

Prednosti sanitetskog prevoza

Prevoz starijih osoba s ograničenom pokretljivošću može biti problem, jer često automobil nije odgovarajuće veličine. Zbog medicinske opreme i uređaja, ili posebnog stanja pacijenata, neophodan je prevoz sanitetskim vozilom.

Doduše, postoji državni sanitet za prevoz pacijenata, ali je njegovo angažovnje kompleksno i zahteva odobrenje komisije. Često to traje dosta dugo, a kako u većini situacija potreba za ovakvim prevozom zahteva brzinu, privatni sanitetski prevoz je idealno rešenje.

Vozila su opremljena svom neophodnom medicinskom opremom, a pacijentima omogućavaju sigurnost i udobnost tokom puta. Tokom prevoza nepokretnih osoba ili osoba u invalidskim kolicima, postoji mogućnost transporta u mobilnom krevetu, radi veće udobnosti i komfora.

Velika prednost ovog prevoza je u brzini, jer za najkraći mogući rok pacijenti stižu na potrebnu lokaciju.

U kojim slučajevima se koristi hitan sanitetski prevoz

Ova vrsta prevoza se koristi u svim slučajevima koji zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju i prevoz u najkraćem mogućem roku. 

To su uglavnom situacije kao što su srčani udar, moždani udar, teške povrede, krvarenje i drugi hitni zdravstveni problemi koji mogu biti životno ugrožavajući. Takođe, to su i svi slučajevi kada pacijent ne može samostalno doći do zdravstvene ustanove zbog svojih zdravstvenih stanja ili ograničenja u kretanju. 

Broj sanitetskih vozila u državnim medicinskim ustanovama je često nedovoljan da ispuni sve zahteve pacijenata. I baš zato, čak i u hitnim slučajevima, sve je veća potreba za privatnim vozilima.

Kada se koristi planirani sanitetski prevoz 

Kada se dogodi neka veća povreda, ljudi konstantno moraju da idu na rehabilitacije. Starija lica ili slabo pokretna, često idu na lekarske preglede u domove zdravlja ili bolnice.

To često zahteva prevoz u kolicima ili ležećem položaju, ponekad i uz medicinsku pratnju. Privatnim sanitetskim vozilom može se stići do svih domova zdravlja i bolnica, čak i kada se ide na lekarske preglede, terapije ili dodatne analize. Velika pogodnost je što postoji mogućnost čekanja, pa vas nakon završetka terapije vozilo čeka i bezbedno vraća kući. 

Kako se organizuje prevoz osoba sa invaliditetom

Sanitetska vozila se često koriste za prevoz osoba sa invaliditetom, jer poseduju specijalizovanu opremu koja omogućava siguran i udoban transport. Takođe, imaju dovoljno prostora i za krevete, kao i za pratnju medicinskog osoblja koje može pružiti potrebnu negu i nadzor tokom putovanja.

Prevoz pacijenata u invalidskim kolicima zahteva posebnu pažnju i opremu, a organizuje se na sledeći način:

 • Pacijent se pozicionira u invalidskim kolicima – kada sanitetsko vozilo stigne na adresu, pacijent se prebacuje u invalidska kolica i pozicionira tako da mu bude udobno i obezbeđeno.
 • Priprema sanitetskog vozila – vozilo se priprema za transport i postavlja se rampa ili lift za podizanje invalidskog kolica u vozilo.
 • Pacijent se prebacuje u sanitetsko vozilo – zatim se pacijent prebacuje vozilo.
 • Invalidska kolica se fiksiraju – pomoću sigurnosnih pojaseva, kako bi vožnja tekla sigurno i nesmetano.
 • Praćenje stanja pacijenta – medicinski tim može da bude sa pacijentom tokom transporta i prati njegovo stanje.

Međunarodni sanitetski prevoz

Dešava se da u našoj zemlji nije moguće dobiti adekvatno lečenje za određene bolesti. Iz tog razloga, nekim pacijentima je potreban prevoz u drugu državu zbog dobijanja adekvatnog leka ili operacije.

Međunarodni sanitetski prevoz može biti izuzetno složen i zahteva dobru organizaciju, planiranje i saradnju između različitih zdravstvenih ustanova i drugih uključenih strana. 

Međunarodni sanitetski prevoz ima nekoliko prednosti:

 • Brzina i efikasnost – omogućava brz prevoz pacijenata iz jedne zemlje u drugu, što je posebno važno u hitnim slučajevima kada se životi pacijenata nalaze u opasnosti. Ova vozila imaju istaknutu signalizaciju, pa mnogo brže prolaze granične prelaze.
 • Svu neophodnu opremu – poseduje svu neophodnu medicinsku opremu i aparate koji će pratiti stanje pacijenta tokom puta.
 • Kvalifikovano medicinsko osoblje – koje pruža visok standard nege pacijentima tokom putovanja. Pacijenti će imati stalan nadzor, nekoga da se brine za njihove potrebe i rešava eventualne zdravstvene probleme.
 • Prilagođavanje potrebama pacijenata – ukoliko je potrebno, prevozno sredstvo se može prilagoditi specifičnim potrebama pacijenta, a može se i dodati posebna medicinska oprema.
 • Pouzdanost i sigurnost – ovaj prevoz pruža pouzdanost i sigurnost, s minimalnim rizikom od neželjenih incidenata tokom putovanja. 
 • Fleksibilnost – vozilo ima veliku mogućnost prilagođavanja, prema svim uslovima. Omogućava brz prevoz pacijenata u inostranstvo, što im pruža više mogućnosti za lečenje i lakši oporavak.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvari

Kako da uštedite vreme i novac na registraciji vozila

Postoji mnogo faktora koje vozači trebaju uzeti u obzir prilikom procesa registracije vozila. Proces može biti zamoran i složen, sa …

LepotaLifestyle

Letnji stil – Kako ostati trendi kada je napolju 35 stepeni?

Dolaskom leta, dolazi i vreme da osvežimo našu garderobu i prilagodimo je visokim temperaturama. Međutim, to ne znači da treba …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke