Dobre stvari

Tržište nekretnina u Beogradu u 2021.

Tržište nekretnina u Beogradu poslednjih nekoliko godina beleži konstantan rast. Kako tražnja postaje veća od ponude, po starom ekonomskom pravilu, cene kvadrata neumorno rastu. 

Na rast tražnje najviše utiču veliko učešće keš kupaca u kupovini stanova i povoljniji uslovi banaka za kreditne kupce. Na strani ponude, faktori koji utiču na rast cene kvadrata su više cene građevinskog materijala i nedostatak kvalitetnih građevinskih radnika. Osim toga, investitori teško dolaze do mogućnosti izgradnje na luksuznim lokacijama, koje se najbrže prodaju. 

U nastavku teksta pokušaćemo da odgovorimo na pitanja koja muče kupce stanova. Kako se upoznati sa tržištem nekretnina u Beogradu, na kojim lokacijama su niže cene kvadrata i ako nemate novca za učešće za stambeni kredit, da li ikako možete do svog „krova nad glavom“?

Upoznajte tržište nekretnina u Beogradu uz pomoć Google-a

Oko 50% od ukupnog prometa na tržištu nekretnina Srbije odvija se u Beogradu. Ako ste se odlučili da kupite stan u prestonici u 2021. godini, najpre ćete na internetu proveriti kakva je ponuda. 

Kada ukucate frazu „prodaja stanova Beograd“ u Google pretraživaču, prikazaće vam se više sajtova sa najsadržajnijom ponudom stanova u gradu, kao i sajtovi agencija za nekretnine. Na svakom od njih možete koristiti filtere i naći stan po svojim kriterijumima. Ukucajte cenovni rang, opštinu, kvadraturu, stanje objekta, vrstu grejanja, sprat, mesečne režije i slično. Rezultat pretrage će vam pokazati stanove koji odgovaraju vašim kriterijumima. 

Videćete da pandemija koronavirusa nije negativno uticala na cene kvadrata, naprotiv. Tokom 2020. godine cene stanova u nekim centralnim beogradskim opštinama porasle su i za 60 odsto u odnosu na 2018. To se najčešće odnosi na stanove u novogradnji. Cene starih stanova porasle su u proseku za skoro 200 evra po kvadratnom metru 2020. u odnosu na 2019. godinu. Taj trend se nastavlja i u ovoj godini.

Na kojim lokacijama su niže cene kvadrata

Beograd svakako spada u lokacije na kojima se isplati kupiti nekretninu tokom 2021. godine, i njegova atraktivnost što se života u Srbiji tiče ne opada. Agenti nekretnina, revizori i drugi poznavaoci tržišnih prilika veruju da će se trend rasta cene kvadrata nastaviti do kraja godine. 

Učešće keš kupaca u ukupnom prometu nekretnina je oko 70-80%. Znamo koliko oni utiču na ukupnu tražnju, a ono što preferiraju su luksuzne lokacije u centralnim gradskim opštinama. Kvadrat novogradnje na ovim mestima košta između 2.500 i 9.000 evra. Najskuplji kvadrat stambenog prostora prodat je u Beogradu na vodi za 8.754 evra. 

Kreditni kupci se pretežno odlučuju za periferne delove grada. U Mirijevu, Borči, Krnjači, Višnjičkoj banji, Železniku, Cvetanovoj ćupriji i na Ledinama cene kvadrata u novogradnji se kreći od 1.200 do 1.600 evra sa PDV-om. Možete jefinije proći sa stanovima u novogradnjama na petom spratu bez lifta, u potkrovlju ili u suterenu.

Ne raste samo cena kvadrata novogradnje. Cene stare gradnje prate trend rasta, naročito u opštinama: Stari grad, Vračar, Savski venac, Novi Beograd, Palilula, Zvezdara, Voždovac, Čukarica, Rakovica i Zemun. 

Imajte na umu da oglašena cena stanova najčešće nije fiksna i da su vlasnici radi da je spuste od 15 do 30%. 

Da li možete kupiti stan bez novca za učešće?

Kao što smo već spomenuli, tržište nekretnina u Beogradu neumorno raste. Bez obzira na to, vi ste ipak odlučili da kupite stan u našem glavnom gradu. U prvoj polovini 2020. godine je, u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, udeo kupovine nekretnina putem stambenog kredita porastao za 2% i sada se kreće oko 32%. Koje su to olakšice banaka koje vam mogu omogućiti ostvarenje vaših snova?

Ako želite da kupite stan, a nemate novca za učešće, postoji rešenje. Naime, Narodna banka Srbije donela je preporuku da se visina obaveznog učešća za stambeni kredit smanji sa 20 na 10 odsto. Na povraćaj PDV-a imaju pravo svi kupci prve nekretnine i on iznosi 10% od ukupne cene stana. Tom logikom, ukoliko nemate novca, možete pozajmiti za učešće i vratiti kada dobijete povraćaj PDV-a. Banke koje daju stambene kredite sa 10% učešća za sada su „Banka Poštanska štedionica“, „Eurobank“ i „Raiffeisen banka“. 

Stanovi u izgradnji imaju nešto niže cene kvadrata. Olakšica za kreditne kupce je i dozvola NBS za podizanje kredita kada je objekat izgrađen preko 60%. Do leta 2020. godine to ograničenje je bilo preko 80% izgrađenosti objekta.

Na osnovu svega navedenog, možemo zaključiti da će prodaja stanova u Beogradu nastaviti da raste i tokom 2021. Ako se vodimo trendovima iz bliske prošlosti i imamo u vidu da je tokom poslednje ekonomske krize 2008. godine pad vrednosti na tržištu nepokretnosti u prestonici trajao više od pet godina (do 2014. godine), posledice trenutnog ekonomskog stanja najverovatnije ćemo moći da vidimo tek krajem ove godine. 

Ukoliko vam nije hitno da kupite stan, poznavaoci tržišta savetuju da strpljivo pratite tržiše nekretnina u Beogradu i iskoristite priliku da ugrabite dobru ponudu. 

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke