Dobre stvari

Tradicionalni srpski doručak i zašto ga volimo

Pripremanje i uživanje u hrani predstavlja sastavni deo naše tradicije i kulture. Srpska nacionalna kuhinja je bogata raznovrsnim jelima, pa su tako srpski obroci prilično hranljivi. Najvažniji je, kako nutricionisti kažu, doručak. Oni koji su probali srpski hleb, proju, poparu, kačamak ili jaja, saglasni su sa ovim savetom, zato ne treba preskočiti srpski doručak.

Kako biste u potpunosti uživali u trpezi, važno je i da izaberete prijatan ambijent u kom ćete jesti. Doručak u Beogradu na reci u Magaza Gastro baru treba probati, jer možete na miru, uz pogled koji se pruža na vodu, da uživate u tradcionalnim srpskim jelima. U narednom tekstu pročitajte koja su to jela i zašto ih volimo.

Kačamak za zdrav i ukusan doručak

Ovo jelo od kukurznog brašna, osim za Srbiju, vezuje se i za Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku i Makedoniju. Kod nas ga zovu još i palenta, a u Makedoniji mu je ime bakrdan. Kada je srpski doručak u pitanju, kačamak se uglavnom služi uz sir, mleko ili kajmak. Palenta je omiljeno jelo u mnogim srpskim kuhinjama, jer se brzo i lako priprema, a ukusno je i zdravo.

Za njegovu pripremu potrebni su kukurzno brašno, voda, mast i so. U posoljenu vodu se doda kašika masti, i nakon što voda provri, polako se dodaje kukurzno brašno uz neprestano mešanje, sve dok smesa ne dobije gustinu. Zato, ukoliko želite brz i zdrav doručak, za Vas i Vašu porodicu, pripremite kačamak.

Hleb – namirnica koja vekovima hrani Srbe

Kroz istoriju, Srbe je hleb prehranjivao u svim teškim trenucima, najviše u brojnim ratovima koje su naši preci vodili. Koliko je hleb bio popularan među srpskom vojskom, govori i činjenica da je obavezni deo uniforme srpskog vojnika bila torbica za hleb. Vojni hleb ili tain kako su ga zvali srpski vojnici, pravio se od mešavine raženog i belog brašna i mogao je danima da traje.

Domaći hleb

Danas, hleb širom Srbije predstavlja namirnicu koja je nezaobilazan deo tradicionalnog srpskog doručka. U svakom kraju naše zemlje primenjuju se različiti recepti za pripremu hleba, pa tako u zavisnosti od toga u kom kraju Srbije se nalazite, treba da probate beogradski hleb, šumadijski hleb ili na primer valjevske veknice.   

Domaća proja iz pećnice

Kada su stranci u poseti nekom srpskom selu i traže smeštaj, gotovo sigurno će ih domaćini ponuditi projom iz pećnice, koja se veoma često priprema za doručak u selima širom Srbije. Domaća proja priprema se od mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Ona se često nalazi na meniju srpskih porodica, jer je veoma hranljiva i ukusna.

Srpska proja priprema se tako što se kukuruzno brašno promeša sa ključalom vodom i kašikom masti, i  potom se dobijena smeša stavlja u podmazan pleh. Masu u plehu treba zatim poravnati vlažnom kašikom i potom se peče u pećnici na umerenoj temperaturi. Ako volite srpsku kuhinju, obavezno probajte domaću proju uz sir ili kajmak kao prilog.

Popara po receptu naših predaka

Ukoliko ste na putovanju po Srbiji, izaberite restoran u kom se popara pravi po receptu naših baka i deka i sigurno ćete se vratiti u detinjstvo. Ovo jelo je veoma hranljivo i ukusno, s obzirom na to da sadrži hleb, slani sir i kajmak ili mleko po želji. Ukoliko želite ukusan i hranljiv srpski doručak, popara je savršen izbor za tradicionalni srpski doručak.

Starinska popara se priprema se tako što se u posudu za kuvanje izdrobi stari hleb, koji se potom prelije vodom i stavi na vatru da se kuva. U toku kuvanju, hleb je potrebno stalno mešati, kako ne bi zagoreo. Nakon što se od hleba stovrila kaša, u posudu se dodaje malo masti, kajmaka ili mleka po želji.

Jaja na srpski način

Zbog svoje velike hranljive vrednosti, jaja su prisutna u mnogim jelima naše nacionalne kuhinje. Pripremaju se na različite načine tako da ih možete jesti u kombinaciji sa drugim namirnicama. Kada je u pitanju tradicionalni srpski doručak, najčeći specijaliteti sa jajima su kajgana i omlet, koji odlično idu šolju domaćeg mleka ili jogurta ujutru.

Omlet i kajgana su odličan izbor za doručak, jer uz njih možete kombinovati i druge namirnice. U srpskoj kuhinji su to najčešće slanina, paprika ili kobasica, koje će dati poseban ukus ovima jelima. Zato, ukoliko želite obilan i zdrav obrok, bogat proteinima, izaberite jaja pripremljena po srpskom tradicionalnom receptu.

Ukoliko dugo niste sebi ili svojoj porodici pripremili doručak po receptu naše nacionalne kuhinje, izaberite neko od navedenih jela i sigurno ćete imati ukusan, hranljiv i zdrav doručak. Takođe, uz ova jela, obavezno poslužite svojim ukućanima i neki domaći napitak, kao što su mleko i jogurt.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke