Dobre stvari

Top 5 trendova u dizajnu enterijera

Plavi zid ispred koga se nalazi bran polica, i na kome se nalazi televizor

Sa novom godinom dolaze i novi trendovi koji će sasvim sigurno ostaviti značajan pečat na svim poljima. Dizajneri, modni kreatori i drugi umetnici se trude da svake godine osmisle i predstave nešto novo, jedinstveno i krajnje upečatljivo. 

Kada je reč o dizajnu enterijera i uređenju prostora, već nekoliko godina unazad vladaju određeni trendovi, koje je pravo vreme da primenite i vi u svom životnom ili radnom prostoru. Poseban akcenat se stavlja na što bolje prilagođavanje prostora sebi i svojim navikama, uz poseban osvrt na ekologiju i povezivanje sa prirodom

Predstavljamo vam neke od najupečatljivijih trendova u dizajnu enterijera, koje možete implementirati u vaše domove.

Biofilno uređenje prostora – ekološki trend 21. veka

Biofilni dizajn enterijera i biofilna arhitektura počivaju na ideji oponašanja spoljašnjeg okruženja i uspostavljanja prirodne ravnoteže u našim životima. Biofilni koncept ima za cilj da poboljša kvalitet ljudskih života, a da pritom ne nanosi štetu planeti.

Eksperti za biophilic design vam svojim savetima na najbolji mogući način mogu pomoći ukoliko želite da implementirate jedan ovakav koncept u svoj životni ili radni prostor. Biofilni dizajn podrazumeva uvođenje živih biljki i nameštaja od drveta u unutrašnjost nekog prostora. 

Sam koncept podrazumeva i unutrašnje prečišćivače vazduha, aromaterapiju, zvukove prirode, a centralni princip biofilične arhitekture vrti se oko ideja energetske efikasnosti i održivosti. Na taj način postiže se harmonija organizma, oslobađate se od stresa, a i podižete svest o značaju zaštite prirodne sredine. 

Koje biljke su najbolje za uređenje enterijera?

Palmino drvo, drvo života, kaučukovo drvo, zmajevac, kaktusi – ovo su samo neke od biljaka, čiji se organski, svež izgled može savršeno uklopiti u praktično svaki ambijent, koji tako automatski izgleda znatno manje sterilno. Zbog ove odlike, ove biljke se takođe mogu postaviti bilo gde – pored nameštaja ili u ugao prostorije.

Jarke boje su i dalje in 

Iz godine u godinu jarke i upečatljive boje postaju sve popularnije i taj trend čini se ne namerava da tek tako nestane. U brojnim, različitim prostorima koristi se sve više smelih crvenih, plavih i narandžastih nijansi koje dominiraju prostorijama. I pored toga, važno je stvoriti odgovarajuću ravnotežu i upariti ove boje sa pastelnim ili neutralnim bojama poput bele i sive. 

U zavisnosti od toga za šta su namenjene, pojedine prostorije mogu biti skoro potpuno obojene u drečave nijanse, ali to se ne preporučuje za one prostore u kojima želite da se odmorite i opustite, kao što su spavaća soba, kupatilo, ili kuhinja. 

Inovativna rasveta oplemenjuje prostor

Iako je reč o elementu koji često dođe poslednji na red kada se uređuje enterijer, danas su rasvetna tela itekako bitan, takoreći, neophodan detalj bilo da se radi o stambenim ili komercijalnim prostorima. 

Postoji mnoštvo osvežavajućeg i neobičnog dizajna rasvete koji neretko sjedinjuje vrhunsku tehnologiju, kao i niz inovacija. Jedno rasvetno telo može imati nekoliko različitih verzija, ali i brojne dodatne funkcije, koje samo mogu oplemeniti vaš prostor, baš poput LED rasvete

Multifunkcionalni nameštaj i njegove višestruke prednosti

Nameštaj koji ispunjava nekoliko različitih funkcija više nije samo odlika manjih stanova i minimalističnog dizajna. Praktičan nameštaj, od kojeg se ne očekuje da bude “samo jedna stvar” je apsolutni trend poslednjih godina širom sveta, ne samo jer štedi prostor i novac, već se može itekako lepo uklopiti u celokupan dizajn enterijera. 

kancelarija sa prozorima u kojoj se nalazi beli sto sa stolicama

Plafoni konačno dolaze do izražaja

Akcentovanje prostora se konačno fokusira na onaj deo koji je do sada najčešće bio zanemarivan, a to je plafon. Možete birati između toga da ga okrečite u određenu boju, zalepite tapete na njega, oslikate mural ili pak ostavite neobrađenu betonsku površinu. 

Plafon je čitav jedan dodatni “zid” sa kojim se itekako možete poigrati i eksperimentisati. To je prostor koji može poslužiti za stvaranje kako intimne, tako i intrigantne atmosfere u objektu. U svakom slučaju, za šta god da se odlučite, budite sigurni da će ovo biti jedan sasvim nesvakidašnji detalj u vašem domu.

Pokušali smo da na što bolji način predstavimo koji su to trendovi u dizajnu enterijera i kako ih možete na najpraktičniji način implementirati u vaš prostor, baš onako kako to vama odgovara. Na vama je samo da se odlučite šta je ono što vam najviše odgovara i što će vreme provedeno u ovim prostorijama učiniti još prijatnijim.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke