Dobre stvari

Top 5 trendova u dizajnu enterijera

Plavi zid ispred koga se nalazi bran polica, i na kome se nalazi televizor

Sa novom godinom dolaze i novi trendovi koji će sasvim sigurno ostaviti značajan pečat na svim poljima. Dizajneri, modni kreatori i drugi umetnici se trude da svake godine osmisle i predstave nešto novo, jedinstveno i krajnje upečatljivo. 

Kada je reč o dizajnu enterijera i uređenju prostora, već nekoliko godina unazad vladaju određeni trendovi, koje je pravo vreme da primenite i vi u svom životnom ili radnom prostoru. Poseban akcenat se stavlja na što bolje prilagođavanje prostora sebi i svojim navikama, uz poseban osvrt na ekologiju i povezivanje sa prirodom

Predstavljamo vam neke od najupečatljivijih trendova u dizajnu enterijera, koje možete implementirati u vaše domove.

Biofilno uređenje prostora – ekološki trend 21. veka

Biofilni dizajn enterijera i biofilna arhitektura počivaju na ideji oponašanja spoljašnjeg okruženja i uspostavljanja prirodne ravnoteže u našim životima. Biofilni koncept ima za cilj da poboljša kvalitet ljudskih života, a da pritom ne nanosi štetu planeti.

Eksperti za biophilic design vam svojim savetima na najbolji mogući način mogu pomoći ukoliko želite da implementirate jedan ovakav koncept u svoj životni ili radni prostor. Biofilni dizajn podrazumeva uvođenje živih biljki i nameštaja od drveta u unutrašnjost nekog prostora. 

Sam koncept podrazumeva i unutrašnje prečišćivače vazduha, aromaterapiju, zvukove prirode, a centralni princip biofilične arhitekture vrti se oko ideja energetske efikasnosti i održivosti. Na taj način postiže se harmonija organizma, oslobađate se od stresa, a i podižete svest o značaju zaštite prirodne sredine. 

Koje biljke su najbolje za uređenje enterijera?

Palmino drvo, drvo života, kaučukovo drvo, zmajevac, kaktusi – ovo su samo neke od biljaka, čiji se organski, svež izgled može savršeno uklopiti u praktično svaki ambijent, koji tako automatski izgleda znatno manje sterilno. Zbog ove odlike, ove biljke se takođe mogu postaviti bilo gde – pored nameštaja ili u ugao prostorije.

Jarke boje su i dalje in 

Iz godine u godinu jarke i upečatljive boje postaju sve popularnije i taj trend čini se ne namerava da tek tako nestane. U brojnim, različitim prostorima koristi se sve više smelih crvenih, plavih i narandžastih nijansi koje dominiraju prostorijama. I pored toga, važno je stvoriti odgovarajuću ravnotežu i upariti ove boje sa pastelnim ili neutralnim bojama poput bele i sive. 

U zavisnosti od toga za šta su namenjene, pojedine prostorije mogu biti skoro potpuno obojene u drečave nijanse, ali to se ne preporučuje za one prostore u kojima želite da se odmorite i opustite, kao što su spavaća soba, kupatilo, ili kuhinja. 

Inovativna rasveta oplemenjuje prostor

Iako je reč o elementu koji često dođe poslednji na red kada se uređuje enterijer, danas su rasvetna tela itekako bitan, takoreći, neophodan detalj bilo da se radi o stambenim ili komercijalnim prostorima. 

Postoji mnoštvo osvežavajućeg i neobičnog dizajna rasvete koji neretko sjedinjuje vrhunsku tehnologiju, kao i niz inovacija. Jedno rasvetno telo može imati nekoliko različitih verzija, ali i brojne dodatne funkcije, koje samo mogu oplemeniti vaš prostor, baš poput LED rasvete

Multifunkcionalni nameštaj i njegove višestruke prednosti

Nameštaj koji ispunjava nekoliko različitih funkcija više nije samo odlika manjih stanova i minimalističnog dizajna. Praktičan nameštaj, od kojeg se ne očekuje da bude “samo jedna stvar” je apsolutni trend poslednjih godina širom sveta, ne samo jer štedi prostor i novac, već se može itekako lepo uklopiti u celokupan dizajn enterijera. 

kancelarija sa prozorima u kojoj se nalazi beli sto sa stolicama

Plafoni konačno dolaze do izražaja

Akcentovanje prostora se konačno fokusira na onaj deo koji je do sada najčešće bio zanemarivan, a to je plafon. Možete birati između toga da ga okrečite u određenu boju, zalepite tapete na njega, oslikate mural ili pak ostavite neobrađenu betonsku površinu. 

Plafon je čitav jedan dodatni “zid” sa kojim se itekako možete poigrati i eksperimentisati. To je prostor koji može poslužiti za stvaranje kako intimne, tako i intrigantne atmosfere u objektu. U svakom slučaju, za šta god da se odlučite, budite sigurni da će ovo biti jedan sasvim nesvakidašnji detalj u vašem domu.

Pokušali smo da na što bolji način predstavimo koji su to trendovi u dizajnu enterijera i kako ih možete na najpraktičniji način implementirati u vaš prostor, baš onako kako to vama odgovara. Na vama je samo da se odlučite šta je ono što vam najviše odgovara i što će vreme provedeno u ovim prostorijama učiniti još prijatnijim.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako izabrati mesto za svadbu?

Jedna od najvažnijih odluka koju morate da donesete prilikom planiranja svadbe jeste odabir prave sale. Bajkovito i svečano okruženje je …

Dobre stvariKuhinja

Pokloni za slatkoljupce – izmamite im osmeh na originalan način

Slatki pokloni su pun pogodak za gotovo sve prilike! Mali znaci pažnje, veliki paketi raznovrsnih slatkiša ili luksuzni dezerti izmamiće …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke