Dobre stvari

Testovi i analize koji se obavljaju u trudnoći

U periodu trudnoće svaka žena mora biti odgovornija nego inače kada je u pitanju zdravlje, jer od njega umnogome zavisi i zdravlje bebe. Iz tog razloga vrlo je važno da trudnoća, od momenta kada žena sazna da je u drugom stanju pa sve do konačnog susreta sa bebom, bude uredno vođena. Uredno vođenje trudnoće odnosi se na proveru putem raznih testova i izradu svih analiza koje su neophodne. Testvoi i analize su najbolji put za praćenje zdravstvenog stanja i promena koje nastaju u trudnoći

Zbog stanja u kojem se trudnica nalazi, poželjno je pronaći jednu laboratoriju u kojoj se mogu raditi sve potrebne analize koje propisuje ginekolog. Prema iskustvima trudnica, ali i savetima ginekologa, u nastavku teksta saznajete koje testove i analize je neophodno obaviti u toku trudnoće. 

Trudnoća – neophodni pregledi 

Kontrolni pregledi su veoma važni za svaku trudnicu. Na ovaj način prati se razvitak ploda. Pored toga, redovno se prati i telesna težina trudice, krvna slika i krvni pritisak. Lekari savetuju trudnicama i odlazak kod stomatologa kako bi se na vreme sprečio neki kvar zuba koji može izazvati probleme. 

Kontrolni pregledi tokom trudnoće odnose se na redovni, mesečni odlazak ginekologu. Na ovim obaveznim kontrolnim pregledima prati se razvoj ploda, kao i telesna teženi ploda, njegov položaj. Pored toga, trudnicama se uzima i vaginalni i cervikalni bris, a radi se i Papanikolau test. Tokom redovnih pregleda lekar vrši i pregled dojki. 

Obavezni ultrazvučni pregledi obično se rade 5 do 7 puta u toku trudnoće. Prvi ultrazvučni pregled radi se  na početku, prilikom utvrđivanja trudnoće, a potom svakog narednog meseca. Ginekolog može odrediti i češće ultrazvučne preglede, što zavisi od komplikovanosti trudnoće. U ovom periodu takođe se rade i dva detaljna ultrazvučna pregleda: jedan između 12. i 14. nedelje, a drugi između 22. i 24. nedelje trudnoće. Na tim pregledima se između ostalog saznaje i pol deteta. 

Testovi i analize koje su neophodne u trudnoći

Obavezni kontrolni i ultrazvučni pregledi ne znače da je sa urednim vođenjem trudnoće završeno. Zbog brzog načina života, u novije vreme lekari preporučuju i izradu pojedinih testova i analiza koji mogu sprečiti moguće komplikacije u trudnoći. Uz vrhunski tim stručnjaka trudnoća može proteći vrlo lako i bezbrižno.

U zavisnosti od mesta boravka trudnice, testovi i analize se mogu obaviti u najbližoj privatnoj laboratoriji, bez čekanja i zakazivanja. Npr. ukoliko je trudnica iz Novog Sada, a nije sigurna za koju laboratoriju je najbolje odlučiti se, dovoljno je u Gugl pretraživaču ukucati “laboratorije Novi Sad” i pronaći najbližu i onu sa najboljim preporukama. U nastavku pročitajte koji se testovi i analize preporučuju u trudnoći.

Ultrazvuk za utvrđivanje trudnoće 

Prvi pregled koji se radi i koji je obavezan jeste ultrazvuk kojim se potvrđuje trudnoća. Obično traje kratko i radi se vaginalnim ultrazvukom. Analiza krvi koja se radi nakon ovog ultrazvuka jeste TSH (hormon hipofize koji reguliše rad štitne žlezde). Trudnica na početku začeća radi i analizu kompletne krvne slike. 

Utvrđivanje srčane radnje ploda 

Ovo je ultrazvučni pregled koji je obavezan za sve trudnice. Radi se u prvih 8 nedelja trudnoće. Takođe u tom periodu do 8 nedelja obavezna je i analiza krvi. 

Laboratorijski pregledi 

Laboratorija je najčešća analiza u toku trudnoće. Ovi pregledi rade se najmanje 8 puta u toku trudnoće i to u: 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32. i 36. nedelji trudnoće. U toku laboratorijskih pregleda vrši se analiza kompletne krvene slike (KKS) majke, analiza urina i glikemije. 

Fetalna ehokardiografija 

Ovo je jedan od najznačajnijih pregleda u toku trudnoće. Radi se između 20. i 24. nedelje. Cilj ovog testa jeste da se detaljno pregledaju organi bebe i da se napravi njihova anatomija. U toku ovog testa lekar obraća pažnju na glavu deteta, lice, grudni koš, ruke, noge, pupčanik, količinu plodove vodice. 

CTG 

Ovo je test koji se radi od 36. nedelje trudnoće i odnosi se na analizu srčanog rada bebe i materičnih kontrakcija majke. 

Prenatalne genetičke analize  

Ove analize odnose se na uzimanje biološkog materijala od ploda u različitim fazama trudoće. Rade se sa ciljem ukazivanja na moguće prisustvo urođenih milformacija kod deteta. Ginekolog koji prati trudnoću na osnovu specifičnih indikacija utvrđuje da li je potrebno raditi prenatalnu genetičku analizu. Ove analize obično se preporučuju trudnicama starijim od 35 godina. 

VERACITY test 

Radi se o testu novije generacije kojim se otkriva Daunov, Edvardsov i Patau sindrom kod budućeg novorođenčeta. Ovaj test otkriva genetičke poremećaje i druge sindrome prouzrokovane aneuploidijama X i Y hromozoma. Preporučuje se da se ovaj test uradi već od 10. nedelje trudnoće. Radi se vrlo jednostavno, uzimanjem venske krvi trudnice. Ukoliko trudnica ne uradi VERACITY test onda između 12. i 14. nedelje mora uraditi Dabl test koji takođe ukazuje na na hromozomske anomalije ili hromozomopatije koje uzrokuju oboljenje kao što je Daunov ili Edvardsov sindrom. 

VERAgene test 

U pitanju je još jedan test novije generacije. Radi se potpuno bezbedno po majku i plod, uzimanjem venske krvi trudice i brisa sa unutrašnje strane obraza oca. Radi se od 10. nedelje trudnoće. Ovim testom otkriva se čak do 100 mogućih bolesti kod budućeg novorođenčeta. Pojedine studije i istraživanja pokazuju da je VERAgene jako pouzdan test i da je njime na vreme otkriven veliki broj monogenetskih bolesti. 

VERIFIED test 

Na sličan način kao i VERAgene test, pokazuje od kojih mogućih bolesti može bolovati beba. Potpuno je pouzdan i nema posledica ni po majku ni po dete. VERIFIED testom analiziraju se svi hromozomi ploda i na taj način se utvrđuje da li je buduće novorođenče zdravo. 

Navedeni testovi i analize rade se vrlo jednostavno i brzo i potpuno su bezbedni po zdravlje majke i ploda. Zahvaljujući njima, kao i redovnim pregledima, buduća mama može provesti svih devet meseci u bezbrižnom iščekivanju bebe. 

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke