Dobre stvari

Televizor u spavaćoj sobi – da li je to dobra ideja?

upaljen netflix u dnevnoj sobi

Lezi, uključi i isključi – uobičajena je rutina svih onih koji ne žele bez omiljenog TV-aparata čak ni u spavaćoj sobi. Jer, bilo da se radi o kulinarskoj emisiji, političkoj diskusiji, kvizu ili krimi-trileru, raznovrstan televizijski program je garancija da ćete svoju svakodnevnicu ostaviti za sobom što je pre moguće. Ali, televizija vam neće uvek pomoći da zaspite. U tekstu koji sledi pročitajte zašto je to tako, i na šta treba obratiti pažnju.

 

Ukoliko razmišljate o nabavci televizora za spavaću sobu, verovatno da imate svoje važne razloge za to, kao i veliki broj ljudi kojima je TV-uređaj neizostavni deo enterijera ispred kreveta. Razlozi su različiti, od toga da je opuštajuće ušuškati se ispred omiljene zabavne emisije, do kontinuiranog programa u cilju lakšeg padanja u san. Konačno, gledanje televizije noću se može smatrati nekom vrstom kompenzacije ako nemate partnera, ili se osećate usamljeno.

Da li je televizor u spavaćoj sobi štetan?

Kao i svaki drugi električni uređaj, televizor emituje jonizujuće zračenje. Iako su ovi elektromagnetni talasi na savremenim ravnim ekranima suptilni, oni i dalje mogu uticati na naš organizam. Ovo može izazvati izvesnu nelagodu, nemir, ili probleme sa spavanjem tokom noći. 

Obratite pažnju – čak i u pasivnom režimu, uređaji nastavljaju da zrače neprimetno!

Još jedan faktor koji ne treba potceniti je specifično svetlosno zračenje ekrana televizora. Svaka televizijska slika emituje visok udeo plave svetlosti. Ljudsko oko opaža i tumači zrake kao dnevnu svetlost, što rezultira smanjenom proizvodnjom hormona sna – melatonina, i samim tim dovodi do poremećaja spavanja.

Pored već navedenog, sadržaj koji pratimo na televizoru ili tabletu u spavaćoj sobi, može nas emocionalno uznemiriti. Zanimljiv film, koji gledamo udobno smešteni u svom krevetu, dobija preokret na kraju, koji nas iznervira ili rastuži, i tu je kraj dobrom snu za tu noć.

Zašto je bolje bez TV-uređaja ispred kreveta za spavanje?

Imajte na umu da redovno gledanje televizije uveče može stvoriti određenu zavisnost. Ako ne možete da zaspite bez pokretnih slika i zvukova, možda patite od poremećaja sna koji ste sami napravili. 

Takođe, morate uzeti u obzir da bi se vaš partner mogao osećati uznemireno zbog uključenog televizora. Kada se vreme u krevetu koristi samo za strimovanje, intimno zajedništvo je na ozbiljnom iskušenju.

spavaća soba

Kako pronaći kompromis?

Ukoliko uopšte ne želite biti bez televizora u spavaćoj sobi, poslušajte barem sledeće savete:

  • Isključite – kada se u spavaćoj sobi nalazi TV-uređaj, uvek ste izloženi određenoj količini elektromagnetnog zračenja. Da biste ovo sveli na najmanju moguću meru, trebalo bi da izvučete utikač nakon gledanja programa. Što manje zračenja utiče na telo, utoliko je lakše zaspati i imati kvalitetan san.
  • Noćni režim ekrana – pošto je opasnost od zračenja plave svetlosti sada dobro poznata, neki proizvođači televizora nadograđuju svoje modele. U ponudi su moderni TV-aparati koji automatski menjaju sliku, pomoću tajmera, i filtriraju plave zrake uveče, u takozvanom noćnom režimu, kada možete slobodno pratiti omiljeni program bez bojazni.
  • Svesna TV potrošnja – zdrav san je uvek praćen osećajem blagostanja, fizički i emocionalno. Zato vodite računa o tome šta gledate na televiziji uveče. Zanimljivi dokumentarci, romantični filmovi ili komedije, mogu biti od pomoći. Ukoliko ste svesni dugoročnog značaja zdravog sna, izbegavaćete blokbastere ili žestoke diskusije neposredno pre spavanja.

Savet: razgovarajte sa svojim partnerom o tome koji su sadržaji za njega opuštajući, a koji uznemirujući, kako biste postigli kompromis i odabrali program koji vam oboma odgovara. Tada, zajedničko vreme ispred ekrana televizora može biti harmonično, i podjednako lepo za oboje. 

Dakle, ne morate se odreći omiljenog TV-uređaja u spavaćoj sobi, ukoliko ste umereni u biranju sadržaja, i redovno ga isključujete iz utičnice posle gledanja programa. 

Takođe, umesto da koristite daljinski upravljač, s vremena na vreme svesno posegnite za dobrom knjigom. Može biti izuzetno korisno za proces uspavljivanja i dobar san, jer ćete uz knjigu odlutati na krilima mašte, potpuno uvereni da radite višestruko korisnu stvar za sebe i svoje zdravlje. Televizor ostavite za dnevnu razonodu.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.