Sve što treba uzeti u obzir prilikom izbora restorana

restoran

Izbor restorana nekada može biti presudan za celokupni užitak bilo da je u pitanju običan ručak ili najglamuroznija proslava. Ljudi se u neke restorane iznova vraćaju, jer ih pamte po ukusnoj hrani, prijatnoj atmosferi i ljubaznom osoblju, dok u neke, koji ne ispunjavaju ove uslove, više nikada ne kroče. To su glavni kriterijumi prema kojima neki restorani postaju omiljeni, a drugi budu zauvek precrtani sa liste. 

Ako do sada niste naročito obraćali pažnju na restorane u kojima jedete, vreme je da razmislite da li je to mesto koje pored lepog ambijenta pruža i odličan gastronomski doživljaj. Da li je osoblje restorana ljubazno i cene usklađene sa celokupnom uslugom.

U nastavku teksta otkrivamo kako da napravite dobar izbor restorana. 

Da li se valja oslanjati na preporuke drugih?

Ako baš želite da eksperimentišete i promenite restoran u kome inače ručate ili organizujete proslave, onda se dobro informišite koji je najbolji. Uvek se možete osloniti na preporuke bliskih ljudi, koji vam pored pouzdanih informacija mogu otkriti nešto novo i drugačije. Iskustva ljudi su zaista najbolja reklama nekom restoranu, pa ćete tako retko pogrešiti. 

Pored toga, dobar restoran možete pronaći i na internetu pretragom pomoću ključnih reči – najbolji restorani u Beogradu, restorani Novi Sad, najukusnija hrana u Nišu i slično. Kada pronađete odgovarajući restoran, ne zaboravite da pogledate recenzije, kao i komentare na društvenim mrežama. 

Ambijent restorana je zaista važan

Verovatno ste nekada bili u prilici da za neki restoran posmislite da je neugledan i nesređen. Iscepani i prljav stolnjak, klimavi sto i stolice, zagušljiva atmosfera – naravno da će vam u takvom ambijentu biti muka da sednete, a kamoli da jedete. Ambijent restorana ne mora da bude luksuzan i raskošan, ali je neophodno da sve bude u funkciji i da odiše nekom svežinom. Sa druge strane restorani čijem je ambijentu poklonjeno previše pažnje mogu biti pravi kič, čiji prostor guši ili ‘bode oči’. 

Obratite pažnju i na muziku, koja može značajno da ulepša ili da pokvari vaše iskustvo. Izbegavajte restorane gde je muzika preglasna tako da vas ometa u komunikaciji sa prijateljima ili poslovnim saradnicima.

Higijena u restoranu

Ništa ne može pokvariti utisak u nekom restoranu kao loša i neredovna higijena. Čak i ako je restoran na glasu, a hrana ukusna i osoblje ljubazno, džaba sve ako se o higijeni ne vodi računa. Najbolji utisak ćete steći u toaletu restorana, koji mora da sija. Takođe, čisto posuđe, escajg i stolnjaci, kao i uniforma osoblja može vam mnogo toga reći o higijenskim navikama koje se poštuju u restoranu. Možete biti sigurni da se na isti način tretira i hrana koja se priprema u kuhinji, kao i neophodna kuhinjska oprema za njenu pripremu, što kao gost ne možete videti.

Obratite pažnju na uslugu

restoran-konobarica-osoblje
Foto: Unsplash.com

Ne postoji ništa gore od neljubaznog osoblja u restoranu. Ako je konobar mrzovoljan ili drzak, uslužuje vas bez: “Dobar dan, izvolite”, na vaša pitanja odgovara kratko i bez namere da vam pojasni ili preporuči neko jelo, sa razlogom se u restoran više nećete vratiti. Takođe, na celokupan utisak utiče i sporo osoblje, od koga uslugu morate čekati satima. Vredno i posvećeno osoblje je naročito važno kada su u pitanju proslave, pa ako planirate organizaciju većeg skupa ljudi nikako nemojte zanemarivati ovaj kriterijum.

Izbor restorana koji opravdava cene

Cene u restoranu uvek moraju biti usklađene sa kriterijumima koje on ispunjava. To znači da će se razlikovati cene u restoranu koji je u centru grada i koji je na periferiji. Takođe, restoran sa tradicionalnim specijalitetima biće skuplji od onog klasičnijeg tipa. Ponekad su cene kreirane u odnosu na luksuzan ambijent, dugu tradiciju, popularnost restorana i slično. Vi se uvek usmerite prema usluzi, gastronomskom utisku i higijeni.

Lokacija restorana

Lokacija restorana nekada može biti sasvim nebitan kriterijum, a ponekad je i presudan. Ne bi bilo loše da birate restorane do kojih možete prošetati. Prvo, nikada ne možete biti sigurni da li ćete pronaći mesto za parkiranje, pogotovo ako je restoran u urbanijem delu grada ili ako nema svoj parking. Takođe, ako planirate dobar provod uz konzumiranje alkohola, onda ne treba ni da razmišljate o dolasku autom. Ako želite da se vratite kući taksijem, eto još jedne prednosti biranja restorana u blizini. 

Naravno, drugačije je kada je lokacija zaista odlična: jezero, obala mora, obala reke ili spektakularan pogled na arhitektonski dragulj. Uz sve to, ako je hrana preukusna, osoblje ljubazno i ambijent prelep, onda lokacija definitivno ne treba da bude presudna.
Birajte restoran prema nameni

Restoran uvek birajte u odnosu na povod kojim u njega odlazite. Kada su u pitanju ljubavni i poslovni sastanci, dobar izbor su restorani u mirnom delu grada, gde na miru možete razgovarati. Ako organizujete proslavu, birajte restorane koji mogu da prime veći kapacitet ljudi, dok za nezaboravne provode sa prijateljima idite na mesta gde se organizuju svirke.

Najnoviji tekstovi

Putovanja

Šta treba da ima hotel sa 5 zvezdica?

Godišnji odmori i putovanja su prilike kada volimo da udovoljimo sebi i izdvojimo nešto više para iz novčanika za skupe ...
Dobre stvari

Korak po korak vodič za postavljanje termoizolacije na zidove i krovove

Efikasna termoizolacija jedan je od ključnih faktora za povećanje energetske efikasnosti vašeg objekta. Kvalitetna izolacija ne samo da smanjuje troškove ...