Dobre stvari

Superhrana – evo koje namirnice potpomažu zdravlje i mršavljenje

Sigurno ste već čuli da se neke namirnice smatraju superhranom, zbog bogatog nutritivnog sastava, samim tim i zdravstvenih benefita koje donose. Upravo te namirnice često su i one koje se najčešće preporučuju za konzumaciju tokom procesa mršavljenja, te osim zdravlja, potpomažu i gubitak viška kilograma.

Želite da unapredite zdravlje, a usput i smršate? 

Istražili smo umesto vas, a spisak od nekoliko namirnica koje smatramo superhranom čeka vas u nastavku teksta. 

Šumsko voće – kombinacija zdravlja i finih ukusa

Šumsko voće je nutritivna bomba kada je reč o vitaminima, mineralima, vlaknim i antioksidansima. Visoka antioksidativna svojstva šumskog voća povezana su redukcijom rizika od srčanih oboljenja, kao i različitih upalnih procesa.  

Šumsko voće može da bude efektivno i za tretiranje različitih digestivnih problema i ojačavanje imuniteta. Najbolje od svega je što najčešće sadrži izuzetno malo kalorija, pa ako se pitate kako smršati, a ne odricati se voća iz  ishrane – ova superhrana pravi je odgovor. 

Zeleni čaj – blagotvorni topli napitak 

Izvorno iz Kine, zeleni čaj je kofeinski napitak za koji je utvrđeno više različitih zdravstvenih benefita, te se smatra blagotvornim pićem koje je vrlo preporučljivo za sve koji žele da unaprede zdravlje, ali skinu i višak kilograma. 

Zeleni čaj je bogat antioksidansima i odličan je u borbi protiv upalnih procesa. Istraživanja pokazuju da ovaj supernapitak može biti vrlo efektivan za skidanje viška kilograma. 

Jaja – kontroverzna superhrana 

Jaja imaju burnu prošlost – smatrana su kontroverznom temom u svetu nutricionizma zbog visokog sadržaja holesterola, ali danas su prihvaćena kao superhrana, koja umnogome doprinosi zdravlju, a u određenim režimima ishrane – i mršavljenju. 

B vitamin, selen, vitamin A, gvožđe i fosfor, samo su neki od vitamina i minerala iz jaja koja ih preporučuju da se nađu i na vašoj trpezi. Jaja su puna i proteina! Keto ishrana, kao jedna od najpreporučljivijih za mršavljenje, upravo proteine i masti stavlja u fokus ishrane, pa su jaja jedna od omiljenih namirnica svima koji prionu na ovu dijetu. Sudeći po iskustvima – uz jaja je mršavljenje i te kako dostižno!

Beli luk – prirodni antibiotik

Beli luk u našem narodu poznat je kao prirodni antibiotik, a skoro svaka tradicionalna metoda lečenja prehlade, ali i drugih oboljenja, podrazumeva i konzumaciju ove namirnice. Beli luk je odličan izvor magnezijuma, vitamina C, vitamina B6, selena i vlakana

Zbog specifičnog ukusa, popularan je u kulinarstvu, te ga lako možete uključiti u svakodnevnu ishranu, a određena istraživanja pokazuju da utiče i na smanjenje rizaka od kancera. Ima nisku kalorijsku vrednost! 

Maslinovo ulje – zdrava alternativa suncokretovom ulju

Maslinovo ulje jedna je od najzastupljenijih namirnica u mediteranskoj dijeti, a ovaj način ishrane poznat je kao onaj koji donosi vitku figuru i zavidno zdravlje. Zdrave masti iz maslinovog ulja odlična su alternativa za nezdrave zastupljene u drugim uljima, nalik suncokretovom koje se kod nas najčešće primenjuje za pripremu hrane. 

Sigurno neke od ovih namirnica već imate u kuhinji? Potrudite se da nezdravu hranu zamenite ovom superhranom i sigurno ćete unaprediti zdravlje, ojačati imunitet,  a uz dovoljno motivacije i odlučnosti  – i smršati! Uživajte u divnom ukusu supernamirnica. Prijatno! 

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke