Dobre stvari

Stan na dan u Novom Sadu – biznis koji se definitivno isplati

Zvanična statistika koju nedavno objavila Vlada Srbije pokazuje da su u decembru 2022. godine u Srbiji zabeležena 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, što je 45% veće brojke u odnosu na decembar 2021. godine kada je bilo 695.153 noćenja.

Ovo je, može se slobodno reći, prva godina kada na putovanja ne utiču nikakve restrikcije zbog pandemije koronavirusa i tek sada možemo da vidimo kolike su stvarne potrebne turista za smeštajem.

Već tradicionalno, najveći broj noćenja je zabeležen u Beogradu, koji je jedna od najpopularnijih destinacija za vikend odmore u celoj Evropi, iza njega je planinski centar Zlatibor, dok se Novi Sad nalazi na trećem mestu po broju noćenja tokom decembra prošle godine.

Iako u svim navedenim lokacijama postoji veliki broj novih i modernih hotela mnogi turisti se ipak odlučuju za smeštaj u stanovima koji se iznajmljuju na dnevnom nivou.

Uzimanje stana na dan omogućava ljudima da se prilagode svojim potrebama i planovima koje imaju tokom putovanja, bez obaveze da se smeste u hotel na neki duži vremenski period. Neki ljudi žele da dožive grad na autientičan način, kao sami stanovnici nekog mesta, a ne kao turisti, pa se upravo iz tog razloga odličuju na ovaj vid smeštaja.

Tu je i ekonomičnost – ponekad je uzimanje stana na dan dosta povoljnija opcija od hotela, posebno ako su u pitanju veće grupe ili porodice. Upravo zato “stan na dan Novi Sad” postaje prvo što kucaju na internet pretraživačima kada žele da se odmore u Srpskoj Atini

Zbog čega u Novom Sadu raste ponuda stanova koji se iznajmljuju na dnevnom nivou?

U Novom Sadu postoji veliki broj hotela, različitih kategorija, ali se čini da njihova ponuda jednostavno nije dovoljna za broj turista koji svake godine dolazi u Novi Sad. To se najbolje vidi tokom Egzit festivala ili oko Nove godine, kada nigde u gradu nije moguće pronaći slobodan krevet, pa čak ni u privatnim apartmanima.

Koliko je velika potražnja pokazuje i podatak da su neki stanovi, naročito oni u centralnim delovima grada, zauzeti i po nekoliko meseci unapred. Ukoliko tražite smeštaj, preporučujemo da redovno osvežavate ponude na sajtovima i da što pre uzmeti željeni stan kako se ne bi desilo ostanete bez smeštaja.

Stanove na dan najčešće iznajmljuju mladi, koji jednostavno nemaju tu naviku da odlaze u velike hotelske lance. Kako su upravo oni najćešći posetioci festivala poput Egzita, ni ne treba da čudi što iznajmljivanje stanova na dan u Novom Sadu cveta. Naravno, ne radi se samo o stranim turistima, jer veliki udeo među ostvarenim noćenjima imaju i domaći turisti.

Velika prednost stanova na dan je i jednostavan proces rezervacije. Na velikim onlajn platformama ili u oglasnicima je vrlo lako doći do broja telefona vlasnika i na taj način izvršiti samu rezervaciju. Nije potrebno ostavljati nepotrebne podatke, koje od vas vrlo često traže veliki hotelski lanci.

U većini slučajeva je moguće vrlo lako otkazati rezervaciju, što u slučaju hotela može biti veoma mukotrpan i komplikovan proces koji vam bez potrebe oduzima vreme.

Mnogi će, instinktivno, prvo pogledati ponude apartmana i stanova pa tek onda hotela. Ukoliko sa sobom, na primer, vodite i kućnog ljubimca mnogo lakše ćete pronaći „pet friendly“ apartman nego hotel, a i sami vlasnici nekretnina su više nego voljni da zakupcima maksimalno izađu u susret i na svaki način ulepšaju i olakšaju boravak.

Cene su dosta povoljnije nego u hotelima

Mnogima su cene u hotelima prevelike u odnosu na uslugu koja se nudi, što je i jedan od razloga zašto je trend iznajmljivanja individualnih apartmana sve više uzeo maha i u svetu i kod nas.

Cene stanova se prilično razlikuju, i najviše zavise od lokacije i opremljenosti stana ali i njegove veličine.

Moguće je pronaći stan za svega 35 evra u centru grada u kome mogu da se smeste dve osobe, dok se oni sa tri kreveta kreću oko 40 evra, sa četiri oko 45 evra dok je za stan za pet osoba potrebno izdvojiti oko 50 evra. To znači da se cene kreću oko 10 evra po osobi, što je dosta povoljnije od bilo kog hotela čak i van turističke sezone.

Cene takođe variraju u odnosu na vremenski period zakupa, pa tako najpovoljniju cenu možete dobiti ukoliko stan zakupite na period duži od dve nedelje. Treba da obratite pažnju i na period godine kada zakupljujete stan, jer u vreme Egzit festivala ili novogodišnjih praznika cene mogu da budu duplo veće nego inače. Tada se od gostiju obično traži da stan iznajme na period od tri dana ili duži, što znači da u startu morate računati na veće troškove. Verovali ili ne, i tada su skoro svi kapaciteti popunjeni bez problema.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke