Dobre stvari

Šta sve treba da uradite u okviru velikog prolećnog spremanja doma?

Veliko spremanje

Posle duge zime, proleće je konačno došlo! Sunčani prolećni dani ponovo unose vedrinu u naše domove. Složićemo se da sunce čini da sve izgleda lepše, pozitivnije i optimističnije. Međutim, jednako čini da svako zrnce prašine u našim domovima postane uočljivije.

Pre nego što otvorite prozore da uđete svež prolećni vazduh, prvo ih morate očistiti. Da, govorimo o prolećnom čišćenju! Ali ne brinite, imamo kontrolnu listu za prolećno čišćenje kako bi ovaj zastrašujući zadatak izgledao nešto lakše i kako ne biste propustili neko mesto!

Zašto je detaljno čišćenje vašeg doma važno?

Dubinsko čišćenje vašeg doma važno je da bi vaš dom bio zdravo mesto za život vaše porodice. Sigurno ste spremali i čistili vaš dom i tokom zime, ali preporučivo je smenom godišnjih doba napraviti generalno spremanje, tzv. “generalku”, kako biste očistili i teško dostupna mesta na kojima se kriju patogeni. Prolećnim čišćenjem ćete ukloniti prašinu, fleke i buđ pre nego što postanu problem. 

Generalni zadaci čišćenja

Počnite sa zadacima koji se obavljaju u svim prostorijama, a zatim pređite na svaku sobu pojedinačno, za što detaljnije čišćenje.

Očistite lustere i plafonjere, u njima se krije mnogo prašine, a kad ste već gore, zamenite dotrajalu rasvetu. Očistite prozorske daske, roletne (venecijanere) i okna. Dok čistite prozore skinite i operite sve zavese i draperije. Obrišite lajsne, pragove i sve uglove prostorija i dezinfikujte kvake na vratima, ručke ormarića i prekidače za svetlo.

Uklonite nečistoće sa svih podnih prostirki i tepiha u vašem domu. Ako niste dubinski prali tepihe od kad ste ih kupili, imajte na umu da to treba da učinite bar 1-2x godišnje. U tepisima se taloži prašina i sve druge nečistoće vašeg doma, a Tepih servis Novi Sad će učiniti da oni ponovo zasijaju i budu kao novi. Tepihe je neophodno detaljno usisati, tretirati mrlje, a zatim ih oprati i osušiti, kako ne bi bili leglo bakterija koje izazivaju alergije i brojne druge bolesti.

Kada ste obavili sve generalne zadatke koji su zajednički svim prostorijama vašeg doma, vreme je da se detaljno posvetite svakoj prostoriji ponaosob.

Prolećno čišćenje dnevne sobe

Dnevna soba je prostorija u kojoj većina porodica provodi najviše vremena, stoga je i najpodložnija zaprljanjima. Obzirom da ste najveći deo posla već odradili kada ste oprali prozore i zavese i poslali tepihe na pranje, ostaju vam fini radovi.

Detaljno usisajte nameštaj koji je presvučen mebl štofom. Ukoliko na vašoj sofi ili foteljama ima mrlja, očistite ih rastvorom vode i sapunice ili pozovite stručnjake za dubinsko pranje. Operite ukrasne jastučiće i prebrišite prašinu sa stola, komoda i svih ostalih delova nameštaja.

Prolećno čišćenje spavaće sobe

Trećinu života provodimo u snu, a to znači da vaš krevet treba da bude besprekorno čist, kako bi vaš san bio zdrav i nesmetan. Rotirajte dušek, usisajte ga i dozvolite mu da se prozrači. 

Operite posteljinu. Kad kažemo operite posteljinu ne mislimo samo na jorganske navlake i jastučnice. Jorgani i jastuci upijaju znoj, grinje i nečistoće, stoga je pranje jorgana obavezno! Obzirom da su velikih dimenzija i teški kada se natope vodom, vaša veš mašina možda neće biti u mogućnosti da dobro opere jorgan. Ako je to slučaj, pozovite servis koji će profesionalno oprati sve delove vaše posteljine – jorgane, jastuke, ćebad.

Organizujte fioke i ormare vašeg garderobera (i razmotrite ideju da donirate svu odeću koju niste nosili). U dečijim sobama primenite isti postupak, s tim što ćete dezinfikovati dečije igračke (plastične igračke možete oprati u mašini za pranje sudova).

U spavaćim sobama se često nalazi i improvizovana kućna kancelarija. Ako je to i vaš slučaj, prebrišite radni sto, usisajte prašinu sa računara, dezinfikujte miš, tastaturu i telefon.

Prolećno čišćenje kuhinje

Kuhinja je prilično podložna teškim zaprljanjima, zbog samih uslova rada i boravka u ovoj prostoriji. Vodena para i masnoća mogu na svim površinama ostaviti lepljive tragove, naročito ako je zapustite. Bitno je da pravilno očistite sve kuhinjske površine, kako ih ne biste oštetili.

Očistite sve velike uređaje, male uređaje i površine u vašoj kuhinji. 

  • Obrišite mikrotalasnu pećnicu, aparat za kafu i druge male uređaje. 
  • Ispraznite mrvice iz tostera. 
  • Ispraznite frižider i odmrznite zamrzivač
  • Očistite police u frižideru (mogu stati u mašinu za pranje sudova!)
  • Očistite iza i ispod frižidera (kablovi su često veoma prašnjavi!)
  • Očistite rernu i oribajte ploču za kuvanje.
  • Očistite kuhinjske ormariće, operite police i bacite sve nepotrebne stvari.
  • Očistite sudoperu i unutrašnji rub štitnika za sudoperu.

Prolećno čišćenje kupatila

U kupatilu vas ne očekuje previše posla, naročito ako redovno održavate higijenu. Operite tuš kabinu ili kadu i umivaonik. Ako tuš kabina ima zavesu, možete je oprati u veš mašini. Ne zaboravite da prebrišete i pločice. Organizujte kupatilske ormare i fioke. Propisno odložite stare lekove i toaletne potrepštine.

Očistite filtere na mašini za sušenje veša, a mašinu za pranje veša pustite da odradi ciklus tokom kojeg će se dezinfikovati. Možete koristiti sodu bikarbonu i sirće, kako biste uklonili potencijalne neprijatne mirise i kako bi se omekšivač bolje osetio na opranom vešu.

Kako se pripremiti za prolećno čišćenje sledeće godine

Čestitamo, stigli ste do kraja kontrolne liste za prolećno čišćenje. Nije bilo teško zar ne?

Da bi čišćenje na jesen bilo malo lakše, preporučujemo vam da uspostavite redovan raspored održavanja higijene svih prostorija. Ako vam je potrebna mala pomoć, imajte na umu da za usluge dubinskog pranja tepiha, mebl nameštaja i posteljine možete angažovati stručnjake. 

Bez obzira da li je reč o prolećnom čišćenju ili očekujete goste, kad vam je potrebno da vaš dom zasija možete računati na svu raspoloživu pomoć profesionalaca!

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke