Dobre stvari

Šta sve nudi studiranje u Sloveniji?

Zbog svog geopolitičkog položaja, između zapadne, južne i severne Evrope, Slovenija je mesto ukrštanja kulturnih i trgovačkih puteva. Poznata je po svojim prirodnim blagodetima, uključujući prijatnu klimu, prostrane planinske poglede, bogatu floru i faunu i Jadransko more. Znate li šta sve ovo čini još boljim? Mogućnost da ovde steknete kvalitetno obrazovanje.

Ako se odlučite za studiranje u Sloveniji, uživaćete u njenom savršenom položaju, sa delom teritorije pored Alpa, a delom uz more. Ova zemlja je članica Evropske unije od 2004. godine, zatim članica Šengenskog prostora i evrozone.

Ova situacija čini Sloveniju idealnom destinacijom za međunarodne studente koji bi želeli da steknu visoko obrazovanje dok otkrivaju ostatak Evrope, a ujedno su i blizu Srbije. Pored toga, studenti su oslobođeni plaćanja školarine na redovnim studijskim programima. Pre nego što krenete sa prijavljivanjem na fakultete, nepohodno je sakupiti sva potrebna dokumenta koje mora overiti sudski tumač za slovenački jezik

Besplatne studije 

Jedna od olakšavajućih okolnosti, i za neke presudan razlog, za odlazak na neki slovenački univerzitet jeste činjenica da su studije besplatne i to da nema prijemnog ispita (osim na umetničkim fakultetima i arhitekturi). Srbija i Slovenija su zaključile bilateralni sporazum po kome su studenti iz Srbije oslobođeni plaćanja godišnje školarine za osnovne i master studije. Jedini uslov je da studiraju na slovenačkom jeziku. 

Studije na engleskom jeziku, koje postoje na Univerzitetu u Ljubljani, su uglavnom besplatne. Nekad se dogodi da fakulteti zahtevaju određenu kompenzaciju za to. Svaki fakultet ima određenu autonomiju, pa sam određuje visinu školarina, kao što je slučaj i u našoj zemlji. 

Možete izabrati tri državna univerziteta – u Ljubljani, Mariboru i Koparu i dva privatna – u Novom Mestu i Novoj Gorici. S’ obzirom na to da smo pre par decenija bili u istoj državi, ne bi trebalo da bude problema da se uklopite u novu sredinu i naučite jezik.

Studenti imaju određene povlastice

Kao student u Sloveniji dobijaćete velike popuste na mnoge aktivnosti. Sport je popularan i možete se prijaviti za snižene članarine u fitnes centrima, odbojkaškim i fudbalskim klubovima. Kursevi jezika i kursevi fotografije, takođe, su dostupni uz studentski budžet.

Većina fakulteta ima studentska udruženja koja imaju međunarodne konekcije, omogućavajući vam da pohađate različite radionice ili razmene, kao i da malo putujete.

Slovenska vlada daje razne popuste – na primer, mesečna karta za gradski prevoz je za 50% jeftinija od klasične, redovne kartice. Međutim, kao najveći benefit, studenti navode kupone za hranu. Bogati obroci su dostupni širom zemlje, ukoliko ste student i imate kupone. 

Možete uživati u pogodnostima u skoro 80% restorana širom studentskih gradova – Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici, ili Kopru. Nemojte propustiti čuvenu pastrmku iz Soče i popularne kremšnite!

Takođe, kao student možete raditi i studirati. Posao se lako nalazi, može biti i part – time, a radno vreme usklađujete sa svojim obavezama na fakultetu. 

Život u studentskim gradovima nije skup

Za razliku od zapadnoevropskih studentskih gradova, slovenački, nisu skupi za stanovanje. Možete se odlučiti za život u studentskim domovima, gde mesečna stanarina iznosi između 80 i 150 evra. Takođe, možete živeti u privatnim stanovima gde je stanarina nešto veća, ali i dalje nije previsoka – minimalno oko 170 evra, uključujući komunalne troškove. U glavnom gradu Ljubljani, međutim, cene su oko 20% više, ali i dalje vrlo pristupačne.

Na primer, u Ljubljani bi iznajmljivanje garsonjere koštalo oko 500 evra, a u drugim gradovima oko 300 evra. Zahvaljujući kuponima za hranu, na mesečnom nivou se može potrošiti do 250 evra. 

Ako se odlučite za jeftiniju varijantu i život u studentskim domovima (mesečna stanarina oko 150 evra),  biće vam potrebno minimalno 500 evra mesečno, što je mnogo manje nego u drugim evropskim metropolama. U Londonu je oko 712 evra minimalna mesečna stanarina u domu.

Dobra prilika da putujete

Slovenija je mala zemlja, sa površinom od svega 20,271 kvadratnih kilometara. To znači da za 2 – 3h vožnje možete stići gde god poželite. Da li želite do Jadrana ili do Alpa? Sve vam je na “dohvat ruke“ začas. Svojim prirodnim lepotama čini savršeni turistički paket. 

Sloveniju često zovu „zelenom zemljom“ zbog mnogih šuma koje postoje širom njene teritorije. Čak 60% zemlje je prekriveno šumama. Zimi možete skijati na Kranjskoj gori, leti se kupati u moru, proleće i jesen planinariti po prelepim planinama ili otići na izlet do Bleda. Zemlja je puna raznih atrakcija. U blizini Maribora se nalazi i najstarija vinova loza koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Slovenija se nalazi u samom srcu Evrope – između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Ako idete tamo, neće vam biti problem da otputujete u ove obližnje zemlje i istražite još neverovatnih evropskih gradova poput Beča, Venecije i Trsta.

Ukoliko se, pak, odlučite za studije na Univerzitetu u Novoj Gorici možete šetajući gradom da uđete u Italiju. Naime, granica je na sred grada – iz Nove Gorice ulazite u Staru Goriziu.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.