Dobre stvari

Šta su trakcione baterije i zašto je važno da kupite kvalitetne?

Baterija na automobilu

Trakcione baterije su specifične po tome što su specijalno razvijene da obezbede određene količine električne energije za duži vremenski period. Ono što ih najbolje karakteriše jeste prilično dug životni vek, otpornost na vibracije i veoma kratko vreme punjenja.

Kako biste razumeli zbog čega je izuzetno važno da ne štedite na kvalitetu trakcionih baterija, upoznaćemo vas sa njihovom namenom, sastavom koji omogućava njihove visoke performanse, kao i drugim karakteristima ove vrste baterija.

Koja je namena trakcionih baterija?

Kako su izuzetno velikog kapaciteta, trakcione baterije daju električnu energiju mašinama i industrijskim vozilima kao što su: električne viljuškari, električna vozila i čamci, velike industrijske mašine za čišćenje, električni traktori, aerodromska vozila, golf vozila, platforme za rad na visini, električna invalidska kolica, itd.

Trakcione baterije se koriste za veoma oštre uslove, što neretko podrazumeva rad pod velikim opterećenjem i izuzetno visokim ili niskim temperaturama. Lako se održavaju iz prostog razloga što imaju jako malu potrošnju vode.

Odlikuje ih visoka efikasnost i po rečima mnogih, predstavljaju idealan, pouzdan, i pre svega, praktičan akumulator za vozila na električni pogon.

Sastav trakcionih baterija koji daje dugotrajnu energiju  

Trakcione baterije se sastoje od nekoliko ćelija od 2 volte. Ćelija predstavlja osnovnu elektrohemijsku jedinicu koja u akumulatoru proizvodi struju. U njen sastav spadaju pozitivne i negativne ploče, elektroliti, separatori i kućišta. Olovni akumulator koji ima napom 12V, sadrži šest ćelija.

Naime, kada je u pitanju trakciona baterija, te ćelije se povezuju serijski, što samim tim znači da se dobija mnogo veći napon. Primera radi, trakciona baterija koja ima 24 volti ima 12 ćelija, ona od 48 volti se sastoji od 24 ćelija, ona od 80 ima 40, itd.

Kako bi se baterija ponovo napunila, neophodno je da napon ćelije bude povećan na iznad 2 volti od spoljnog izvora napona.

Pozitivne i negativne ploče  

Unutar ćelije trakcione baterije nalaze se pozitivne i negativne ploče. Uvek postoji jedna negativna ploča više u odnosu na pozitivnu. One su odvojene jedna od druge pomoću mikro poroznog separatora kako bi se izbegao međusobni kontakt i kratak spoj.

Pozitivna ploča se sastoji od tanjirne ploče i broja olovnih šipki koje su zajedno zaštičene poroznim materijalom koji obavija ploču poput omotača. Prostor između ploča je napunjen pastom od olovnog dioksida.

Negativna ploča je mreža čistog olova. Ove ploče su u kombinaciji sa elektrolitom, mešavinom sumporne kiseline i vode, a njihov tačan sastav zavisi od proizvođača do proizvođača što doprinosi konačnom kvalitetu ćelije.

Dizajn trakcionih baterija utiče na funkcionalnost  

Ono što je od velike važnosti za dugotrajan i nesmetan rad ovih baterija jeste upravo njihov dizajn. Da bi sve funkcionisalo perfektno, postoji nekoliko ključnih aspekata konstrukcije koji će omogućiti trakcionoj bateriji da funkcioniše na najbolji mogući način.

Kada je u pitanju dizajn trakcione baterije od 2 volta, pozitivne ploče mogu da budu i ravne i cevaste konstrukcije. Primera radi, za jednu vrstu trakcionih baterija pogodne su samo ravne verzije ploče zbog potrebe održavanja jednolične kompresije prostrike od staklenih vlakana koja se koristi za separator.

Cevasta trakciona baterija sa pozitivnim konstrukcijama ploča uglavnom daje veći vek ciklusa od dizajna ravnih ploča. Razlog tome jeste što konstrukcija cevi osigurava da se aktivni, pozitivni materijal čvrsto drži na kičmi provodljive legure olova tokom ciklusa dubokog pražnjenja.

Životni vek trackione baterije je definisan brojem standardnih ciklusa dubokog pražnjenja koji može da izvrši sve dok ne padne na 80 % nominalnog kapaciteta.

Automobil koji je priključen na električni punjač

Upotreba trakcionih baterija u električnim automobilima

Električno vozilo koje ide na 100 % električni pogon je sve češća pojava u svetu. Samim tim potražnja za kvalitetnim, sigurnijim, a opet povoljnijim baterijama postaje sve veća. 

Električni automobili koriste najrazličitije baterije od standardnih, automobilskih akumulatora, jer je velika snaga energije potrebna za njegovo funkcionisanje na putu. Trakcione baterije za ovakva vozila napravljene su tako da daju maksimalnu snagu za svoju ukupnu težinu.

Akumulator električnog automobila je paket ćelija raspoređenih u module koji sadrže električnu energiju koja se koristi kada vozilo obavlja svoje mehaničke funkcije, poput ubrzanja. U zavisnosti od proizvođača i tehnologije baterije, baterija električnog vozila biće dizajnirana na više načina, sa različitim oblikom, kapacitetom, brojem ćelija.

Zanimljiva činjenica, kada je akumulator u električnom vozilu u pitanju, je da se kvalitet odnosa vrhunskog performansa vožnje po veoma niskoj ceni poboljšava i povećava iz godine u godinu. 

Reciklaža kao idealno rešenje starih trakcionih baterija

Današnja elektromobilnost troši velike količine trakcionih baterija, pogotovo litijum-jonske baterije visokog performansa. Ove baterije sadrže vredne sirovine i ne treba ih odlagati kao otpad na kraju njihovog životnog veka.

Recikliranje baterija zahteva zatvorene petlje materijala i logističko rešenje koje može da raste uz sve veći broj otpadnih baterija iz sve više električnih vozila. Istraživački projekt „Recikliranje automobilskih baterija 2020“ pokrenut početkom ove godine uz finansiranje Evropske Unije od strane “EIT RawMaterials”, namenjen je identifikaciji korisnih načina recikliranja koja su ekološki prihvatljiva i ekonomski održiva. 

Opšti cilj je poboljšati lanac recikliranja trakcionih baterija u Evropi kao i mogućnost iskorišćavanja sirovih, vrednih materijala koje mogu da se dobiju iz tokova otpada. 

Kvalitet baterije je suština dugotrajnosti i isplativosti 

Kako bi obezbedili dugotrajan životni vek svom vozilu na električni pogon, od velike je važnosti da birate najkvalitetniju trakcionu bateriju. Na taj način ste uštedeli sebi vreme i novac na duže staze, a dobili ste veliku snagu i energiju za vaše vozilo.

Birajte pouzdane i kvalitetne akumulatore koji su lideri na svetskom tržištu kako bi ste omogućili vašem električnom vozilu da dostigne svoj vrhunac u performansama i efikasnosti!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.