Dobre stvari

Šta podrazumeva test profesionalne orijentacije za fakultet?

Devojka radi test

Strah prilikom biranja fakulteta i na taj način biranje budućeg zanimanja uvek je ogroman kod budućih brucoša. Neizvesnost, često i nedovoljna informisanost o fakultetima, neposedovanje jasne vizije o tome šta želite da budete u karijernom smislu, kojim putem da krenete, nisu problemi manjine, već većine, pa i svih onih koji završavaju srednje škole i koje očekuju prijemni ispiti.

Razgovori sa onima koji su skorije prošli kroz ceo taj proces, sa studentima sa fakulteta koji vas interesuju, te savetovanje sa roditeljima i starijim osobama iz okruženja od velikog su značaja.

Međutim, čak i svi ti saveti, iako dobronamerni, mogu nekada da vas odvuku u pogrešnu stranu. Zato i postoji test profesionalne orijentacije za fakultet koji daje odgovore na sva ona pitanja koja svesno postavljate, ali još važnije, na sve one nedoumice koje su podvesno u vama i otkriva one delove vaše ličnosti za koje možda niste uopšte znali.

Šta je test profesionalne orijentacije za fakultet?

Može se slobodno reći da je ovo svojevrsni test ličnosti koji otkriva sve ono što vas je zanimalo kada su obrazovanje i karijera u pitanju. Test profesionalne orijentacije za fakultet vam neće dati odgovor koji ćete fakultet najlakše završiti, već daleko važnije, otkriće vam puteve karijere kojima bi trebalo da krenete i koje su to vrste poslova i delatnosti u kojima ćete se ostvariti u potpunosti.

Test profesionalne orijentacije za fakultet otkriva sve one vaše predispozicije za određene profesije. Ukazuje na to gde je vaša motivacija najsnažnije, te u čemu se to najbolje snalazite i šta najviše volite. Ako se vodimo time da posao koji se voli prestaje da bude posao, onda ovaj test ukazuje na to kako da odaberete profesiju kojom ćete se baviti i u kojoj ćete uživati, u okviru koje možete da date najviše sebe i na taj način da najviše i dobijete.

Test profesionalne orijentacije za fakultet osim predispozicija, perspektiva i onoga šta volite, šta vašoj ličnosti najviše odgovara, otkriva i koji su to segmenti na kojima je potrebno da radite kako biste postigli bolje uspehe i došli kasnije, možda, do stipendije za studije u Italiji ili nekom drugom inostranom gradu. Ukazuje na sve ono šta posedujete, što je već izgrađeno ili je tek potrebno izgraditi kako bi se postigli karijerni uspesi. Ali ne oni koje zamišljate i o kojima maštate, već oni kojih niste ni svesni da možete da dosegnete jer u godinama kada se bira fakultet mnogo toga promakne ili se ne shvati na vreme kao važno. Test profesionalne orijentacije za fakultet donosi odgovor u vidu liste zanimanja i procenta uživanja koji vaša ličnost pokazuje kada su ta zanimanja u pitanju, što daje lak odgovor kojim putem u obrazovanju krenuti.

Kako test profesionalne orijentacije izgleda?

Iako je test nešto što kod mladih izaziva često nelagodu i odbijanje, test profesionalne orijantacije za fakultet je u stvari jako zanimljiv. Radi se otprilike u trajanju od 20 do 60 minuta. U testu se dobiju pitanja sa ponuđenim odgovorima, a svrha svakog pitanja jeste da se zamislite kako biste nešto uradili, kako biste se postavili u određenoj situaciji, na koji način o nečemu razmišljate i tako birate odgovor koji se u najvećoj meri odnosi na vas. Iz samih odgovora skupljaju se informacije i dobija izveštaj koji govori o svemu onome o čemu je bilo do sada reči i tako se dobija odogovor koji fakultet, a samim tim i koju profesiju odabrati.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.