Dobre stvari

Šta je potrebno znati za putovanje autom u inostranstvo?

Kako se bliži leto, gledajući turističke aranžmane planiramo gde ćemo provesti godišnji odmor. Kada se odlučimo za put u inostranstvo u sopstvenoj režiji, razmišljamo kojim prevoznim sredstvom ćemo stići na destinaciju. 

Najbrže je avionom, ali ograničen je prtljag. U autobus možete staviti prtljag, jefitnije je i ne razmišljate da li ćete promašiti put, ali putovanje dugo traje i pauze određuje neko drugi. Automobil je najfleksibilniji vid prevoza, ali nosi i najveću odgovornost. U nastavku teksta saznaćete šta je od dokumenata potrebno za putovanje autom u inostranstvo, kao i kako vaše vozilo pripremiti na pravi način za takav vid putovanja.  

Priprema automobila za dalji put

Nemojte čekati poslednji trenutak pred put kako biste odvezli auto na proveru njegove ispravnosti. Ukoliko se desi da nešto nije u redu, potrebno je vreme da se kvar otkloni. Ako već nemate ovlašćenog servisera ili svog proverenog automehaničara, potražite na internetu servis za vašu marku automobila: Opel servis, Toyota servis, Fiat servis i slično. 

Majstori će proveriti sve najbitnije detalje – stanje ulja i filtera, motor, kočioni sistem, akumulator, svetla, tečnost za klimu i vetrobran, pneumatike… Naravno, većinu ovih stvari možete proveriti i sami, ali podsetnik mora da postoji. Obavezno u autu pripremite paket prve pomoći, protivpožarni aparat, rezervni točak i nešto od alata (šrafciger, dizalicu, kablove za paljenje, izolir traku, čekić, baterijsku lampu i slično). Pripremite brojeve šlep službi i pomoći na putu u svim državama kroz koje prolazite.

Kada ste odradili prvi deo priprema za putovanje autom u inostranstvo, pozabavite se navigacijom i parkinzima. Tehnologija je izuzetno napredovala, ali svima se nekad desilo da ih navigacija izda. Pogledajte na Gugl mapama put, zapišite gradove koje ćete pratiti i odredite okvirno mesta za pauzu. 

Kada stignete na destinaciju, ako nije obezbeđen parking ispred smeštajnog objekta, morate naći javni parking. Obratite pažnju da to bude što sigurniji parking, jer se krađe automobila često dešavaju u turističkim mestima

Upoznajte se sa pravilima zemlje u koju putujete: koje je ograničenje brzine, da li se pale svetla tokom dana, koje je sedište za dete potrebno i sl. Proverite i kolike su kazne za nepoštovanje propisa. Saznajte kolike su cene putarine, kao i cene goriva na pumpama. Na sajtu AMSS možete pronaći sve informacije u vezi sa saobraćajnim propisima zemalja Evrope.  

Dokumenta potrebna za putovanje autom u inostranstvo

U zavisnosti od države u koju ste se uputili ili one kroz koju prolazite, potrebna su različita dokumenta. Međunarodna vozačka dozvola potrebna je u Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Italiji. Ukoliko ste se uputili u neku od ovih zemalja, za izdavanje MVD biće vam potrebna važeća vozačka dozvola, identifikacioni dokument (lična karta ili pasoš), dve fotografije 35×45 mm sa belom pozadinom i popunjen obrazac. Ona važi 3 godine od datuma izdavanja, osim u slučaju da vaša vozačka istekne ranije. 

Zeleni karton obavezan je za BiH i Severnu Makedoniju, a izdaje ga osiguravajuća kuća kod koje ste osigurali automobil. Kako biste mogli da dođete do zelenog kartona, potrebne su vam polisa obaveznog osiguranja i saobraćajna dozvola. 

Osim ova dva dokumenta, preporučljivo je da kod sebe imate međunarodno putno osiguranje. U nekim državama možete dobiti kaznu ukoliko ga ne posedujete, a mnogo važnije je što ćete se bezbednije osećati na putu. Za okvirno 1 evro po danu, izbeći ćete nepotreban stres na odmoru. 

Osiguranje možete uplatiti u bilo kojoj turističkoj agenciji ili osiguravajućoj kući. Od dokumenata potreban vam je jedino pasoš koji važi najmanje 6 meseci od datuma povratka u zemlju. Ovom vrstom osiguranja najčešće su obezbeđeni: ambulantno lečenje, nabavka neophodnih lekova i medicinskog materijala, bolničko lečenje i drugi troškovi koji su u vezi sa iznenadnom bolešću ili povredom na putu. 

Šta je potrebno ako upravljamo tuđim autom u inostranstvu?

Krenuli ste na putovanje autom u inostranstvo, ali vozilo nije u vašem vlasništu? Tada kod sebe obavezno morate imati još jedan dokument. U pitanju je Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ili skraćeno DTV. Ovaj dokument koji izdaje AMSS predstavlja dokaz da je vlasnik ovlastio vozača da koristi njegovo vozilo. 

Za izdavanje DTV potrebna vam je lična karta vlasnika vozila, pasoš korisnika vozila i saobraćajna dozvola. Neophodno je lično prisustvo vlasnika vozila, osim ako nije priloženo njegovo ovlaščenje overeno u opštini ili sudu. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu važi godinu dana za neograničen broj putovanja u inostranstvo.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.