Dobre stvari

Šta je BLOCKCHAIN?

Ilustrativni prikaz blockchain transakcija

U ovom tekstu bavimo se pitanjem šta je Blockchain tehnologija i po kom principu ona radi?

Blockchain i kriptovalute su usko povezane, a pošto je bitcoin najpoznatija kriptovaluta i sigurno ste čuli za nju, pojasnićemo Vam kako funkcioniše Bitcoinov blockchain.

Blokchain je baza podataka svih transakcija koje su zabeležene u bitkoinovom sistemu. Ta baza podataka se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze (blokovi) koje su međusobno digitalno povezani, a koji sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste.

Dakle, bukvalno prevedeno: blokchain je lanac blokova –  kod bitcoina se transakcije pakuju u blokove, a blokovi se vezuju u lanac. 

Ima li posrednika u blockchain tehnologiji?

Ima, ali se razlikuju od posrednika u banci, pošti i drugim institucijama. Zamislimo da šaljete novac prijatelju preko neke banke, sa Vašeg računa se novac skida i zatim prebacuje na njegov. Vi imate poverenje u službenika banke da će transakcija biti obavljena, a banka naplaćuje svoju uslugu i utiče na cene. 

Kod bitcoina stvari funkcionišu malo drugačije i posrednici ne mogu da utiču na transakciju, taj problem je rešen matematičkim algoritmom. 

Članovi mreže koji vode evidenciju transakcija u bloku ga verifikuju i zaključavaju. Za ovaj njihov rad mreža ih nagrađuje bitcoinom i taj proces nazivamo rudarenje (cryptocurrency mining).

Po čemu je Blockchain tehnologija posebna?

Po tome što nije moguće promeniti podatke koji su upisani u blockchain, jer je nemoguće promeniti sadržaj jednog bloka, a da se ne promeni sadržaj svih blokova koji idu nakon njega. 

Kada neko pošalje bitcoin sa jedne adrese na drugu, transakcija je vremenski obeležena i zabeležena kod svakog učesnika sistema

Niko ne može da prevari sistem i pošalje nešto što nema u svom vlasništvu jer:

  • ne bi bio sihronizovan sa ostalim učesnicima sistema i evidencijom transakcija;
  • pravila su definisana na početku i implementirana su kroz programski kod.

Za vezivanje blokova koristi se kriptografija, preciznije HASH funkcija. Svi korisnici Bitkoina su povezani u peer-to-peer mrežu i svaki korisnik predstavlja jedno čvorište (node) te mreže. Pošto je peer-to-peer mreža takva da svaki korisnik može biti direktno povezan samo sa nekoliko drugih korisnika, to znači da je sa svima ostalima povezan indirektno i da ne postoji centralni server, što znači da je bitcoin decentralizovan.

Da li su podaci o Blockchainu javni?

Jesu i svako može da vidi sadržaj blockchaina i sve transakcije ikada zabeležene, s tim što se ljudi kriju iza brojeva, tako da transakcija izgleda ovako :

Korisnik 686247761483 šalje korisniku 42267915241 300 evra

Korisnik 250370301634 šalje korisniku 25442798384 150 evra

Svaki korisnik bitkoina ima privatni ključ, javni ključ i bitkoin adresu. Privatnim ključem se potpisuju transakcije sa bitkoin adrese koja je za taj ključ vezana. Zamislite da je bitkoin adresa vaš broj bankovnog računa, a privatni ključ vaš pin kojim verifikujete plaćanja sa tog računa. 

Privatni ključ čuvajte kao oči u glavi, jer za razliku od pina koji će Vam banka ponovo dati, privatni ključ je nemoguće povratiti ako se izgubi. 

Šta bi uvođenje Blockchain-a promenilo u društvu?

Blockchain je odlično rešenje ukoliko postoji potreba da baza podataka bude decentralizovana i da se postigne veća bezbednost i sigurnost podataka. 

Bankovni računi, tajne državne informacije i drugi centralizovani podaci lako mogu biti hakovani. Međutim, ukoliko slično pokušate sa Blockchain-om morali biste da hakujete čitav lanac blokova, što je gotovo nemoguće. 

Uvođenje blockchain tehnologije smanjilo bi korupciju, broj zaposlenih posrednika u institucijama, krađu podataka… Deluje da bi se mnogi današnji problemi rešili, ostaje da vidimo da li će ideja zaživeti

Nadamo se da smo vam koliko toliko približili Blockchain tehnologiju i način na koji ona funkcioniše, iako je tema zaista opširna i nemoguće je pokriti je jednim tekstom. Ukoliko vi imate neko iskustvo ili mišljenje na ovu temu, podelite sa nama u komentarima.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke