Dobre stvari

Šta je apikotomija i da li ste kandidat za ovaj zahvat?

Kada prvi put nastupi infekcija zuba obično se sprovodi nehirurško lečenje zubnog kanala. Ali šta kada se upala ponavlja više puta, pa ovaj konvencionalni tretman prestane da daje rezultate? Može li se ipak spasiti takav zub?

Može, i to apikotomijom.

Šta je apikotomija, kako izgleda procedura, koliko traje oporavak posle intervencije i da li postoje postoperativne komplikacije, čitajte u nastavku.

Šta kada nehiruško lečenje zuba više ne pomaže?

Ukoliko se karijes ne leči na vreme i adekvatnim metodama, infekcija neminovno zahvata živac zuba (pulpu) i širi se dalje kroz koren zuba do samog njegovog vrha. U velikom broju slučajeva upalni proces može zahvatiti i viličnu kost. Infekcija na vrhu korena zuba izaziva stvaranje apscesa (gnojne kesice, ciste) i tada postoji samo jedno rešenje.

To je hirurška intervencija resekcije vrha korena zuba, tj. apikotomija.

Zvuči zaista komplikovano, ali uz stručno osoblje proverene stomatološke ordinacije ovaj zahvat postaje rutinski, jer kada birate preciznost i profesionalnost cela procedura prolazi brzo, bezbedno, komforno i što je najvažnije, bezbolno.

Šta je apikotomija zuba?

Hirurško odstranjivanje vrha korena zuba i okolne kosti koje su pod infekcijom nazivamo apikotomijom ili resekcijom vrha korena, a vrši se da bi se odstranio upalni proces i spasao zub. Koji su uobičajeni koraci:

  • Prvo što vas čeka je specijalistički pregled i rentgen snimak kojim se određuje veličina i ozbiljnost upale, kao i položaj u odnosu na okolne anatomske strukture. Intervencija ne traje dugo, obično između 30 i 60 minuta, radi se pod dejstvom lokalne anestezije i zbog toga je komforna i bezbolna za pacijenta.
  • Hiruško vadjenje korena zuba počinje pristupnim rezom na sluzokoži desni i podizanjem desni u oblasti zuba koji je pod upalom, što obezbeđuje pristup vrhu korena. Zatim se vrh korena i deo kosti koja je zahvaćena infekcijom uklanja specijalizovanim instrumentima.
    • Za uspešnu intervenciju koren zuba mora biti napunjen, ali ako nije, vrši se retrogradno punjenje materijalima namenjenim samo za tu svrhu.
  • Kraj postupka podrazumeva vraćanje i zašivanje sluzokože.

Apikotomija – oporavak za samo nekoliko dana

Resekcija vrha korena zuba ima veoma kratak proces oporavka.

Na kontrolnom pregledu posle 24 sata hirurg će proveriti stanje operisane regije i savetovati vam hladnu, mekanu hranu i izbegavanje fizičke aktivnosti, redovno uzimanje terapije koju vam je prepisao i održavanje oralne higijene.

Bolovi posle apikotomije nisu tako neočekivani, kao i posle svakog drugog hiruškog zahvata, ali obično nisu intenzivni i rešavaju se upotrebom analgetika koje će vam savetovati hirurg.

Uklanjanje konaca sa sluzokože i kontrola zakazuje se posle 7 dana, a do tada je, ako je pacijent poslušao sve sugestije svog lekara, proces oporavka sasvim završen.

Apikotomija – komplikacije posle intervencije

Za uspešnost ove procedure bitna su dva faktora: stručnost stomatologa i disciplina pacijenta.

Ukoliko poverenje poklonite proverenom stručnom osoblju i specijalistima oralne hirurgije, nećete ni razmišljati o mogućim komplikacijama. Iskusan i profesionalan lekar koji koristi najsavremeniju stomatološku opremu i disciplinovan pacijent dovoljni su da ne dođe do komplikacija, kako u apikotomiji tako i u bilo kojoj drugoj intervenciji.

Zato je najbolje da sve svoje nedoumice i pitanja otvoreno podelite sa svojim hirurgom i da se pridržavate njegovih saveta i sugestija.

Koliko košta apikotomija?

Cena resekcije korena zuba približno je ista ceni hiruškog vađenja zuba, što je svrstava u red veoma isplativih investicija, jer su prednosti ovog zahvata mnogo veće u odnosu na samo vađenje zuba. Cena će minimalno varirati od ordinacije do ordinacije.

Nažalost, ima situacija kada je vađenje zuba jedino rešenje, ali sve dok postoji bilo kakva mogućnost da se prirodni zub spasi i ostane u vilici, to će biti prva odluka stomatologa, jer je to najbolja opcija za pacijenta.

Brinite o zdravlju vaših zuba, a ukoliko se ispostavi da je jedino rešenje hirurško vađenje korena zuba, ovaj problem lako ćete rešiti u nekoj od renomiranih stomatoloških ordinacija.

Najnoviji tekstovi

Posao

Stan na dan u Novom Sadu – biznis koji se definitivno isplati

Zvanična statistika koju nedavno objavila Vlada Srbije pokazuje da su u decembru 2022. godine u Srbiji zabeležena 1.003.817 noćenja domaćih …

Dobre stvariLifestyle

Kako izabrati pravo ogledalo za kupatilo

Ogledala za kupatilo su veoma važan deo enterijera, kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Upravo zbog toga, postoji …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke