Dobre stvari

Smart home – bezbedan dom i miran život

Krenuli ste na posao i negde na pola puta, zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi shvatate da se ne sećate jeste li zatvorili krovne prozore. Da li vam je poznat ovaj scenario? Koliko puta ste pošli na porodično ili poslovno putovanje i vraćali se zbog toga što niste sigurni jeste li spustili roletne, zatvorili sve prozore, i na kraju krajeva, zaključali svoju kuću?

Zamislite da postoji dugme koje može sve ovo da obavi za vas ili jednostavno aplikacija na telefonu koja vam može pokazati vaš dom, i sve prostorije u njemu, u svakom trenutku gde god da se nalazite. Video nadzor, alarmi i interfoni i brojni drugi pametni uređaji i aparati nisu više rezervisani samo za poslovni prostor. Pametni vlasnici nekretnina koriste pametne uređaje za bezbedan život.

Pametni uređaji – način komunikacije sa kućom

Razvoj tehnologije omogućio je čoveku današnjice mnoge pogodnosti, a bezbedan i siguran dom je jedna od njih. Zamislite da jednim klikom možete zatvoriti žaluzine na prozorima, pomeriti zavese, sklopiti tendu ili jednostavno zatvoriti garažna vrata. Zahvaljujući povezanosti svih uređaja u domu, sve to danas mogu  smart home sistemi. Ne morate da izlazite iz automobila da biste zatvorili kapiju, niti da se vraćate s puta da proverite jeste li sve ostavili u najboljem redu.

Na isti način, povratak kući s posla ili putovanja može značiti sledeće: kapija se otvara na ulasku, približavate se garaži – otvaraju se i garažna vrata, ulazite u kuću – uključuju se svetla i lampe koje ste podesili, a bez obzira na to što je napolju 30 stepeni u plusu ili 5 stepeni u minusu – u vašoj kući je prijatno, a temperatura idealna. U zavisnosti od toga koje je doba godine i kakve su vaše postavke radijatori ili klima uređaj su se aktivirali malo pre vašeg dolaska, a vaša kuća vas dočekuje kao što prijatelj dočekuje.

Suština sistem koji povezuje sve uređaje u vašoj kući jeste upravo u toj komunikaciji koju ostvarujete sa vašim domom, čak i kad niste u njemu.

Scenario smart sistema

U osnovi komunikacije sa vašom pametnom kućom koju omogućavaju smart sistemi jeste kreiranje idealnih uslova za vas, vašu porodicu i vaš životni stil. Možete podesiti svoj sistem tako što ćete kreirati različite komande, tj. scenarije koji su prilagođeni vašim navikama. Jedan od scenarija opisali smo u prethodnom pasusu i on bi mogao da nosi naziv „Povratak s posla“ ili „Povratak kući“.

Mogućnosti za komande su bezbrojne. Tako scenario „odlazak na posao/putovanje“ može značiti da sistem aktivira grejanje pola sata pre vašeg buđenja, potom uključivanje alarma koji će vas probuditi, otvaranje žaluzina ili roletni, pa čak i uključivanje šporeta – da pristavite svoju prvu jutarnju kafu.

Smart home sistemi reaguju prema komandama koje postavite i obezbeđuju vaš dom zahvaljujući komponentama koje ih čine. To su, pre svega, različite vrste senzora poput senzora za pokret ili senzora temperature, zatim detektori za prozore i vrata, ali i oni za vodu i poplave.

Neizostavan deo svakog smart home sistema su moduli za upravljanje koji omogućavaju da podešavate i kontrolišete naredbe i komande preko vašeg tableta, telefona ili računara. Konvencionalno i LED osvetljenje u kući regulišu moduli rasvete, koji su takođe bitan element ovog sistema. Na kraju, ali ne i najmanje važno, tu su alarmi i različiti paketi za sigurnost i bezbednost vašeg doma.

Idealan scenario: bezbedni i u kući i u dvorištu

Sigurna kuća znači i sigurno dvorište u kom se jure deca ili vi uživate u jutarnjoj kafi. Bez obzira na to kakvom stilu i dizajnu težite, postoje ograde i klizne kapije visokog kvaliteta koje će vam obezbediti uživanje i mir u bilo koje doba noći ili dana.

Pored svih scenarija koje omogućava sistem pametne kuće, sasvim je izvesno da je najbolji onaj u kome se osećate bezbedno, sigurno i komforno kada ste u svom domu.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke