Dobre stvari

Smart home – bezbedan dom i miran život

Krenuli ste na posao i negde na pola puta, zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi shvatate da se ne sećate jeste li zatvorili krovne prozore. Da li vam je poznat ovaj scenario? Koliko puta ste pošli na porodično ili poslovno putovanje i vraćali se zbog toga što niste sigurni jeste li spustili roletne, zatvorili sve prozore, i na kraju krajeva, zaključali svoju kuću?

Zamislite da postoji dugme koje može sve ovo da obavi za vas ili jednostavno aplikacija na telefonu koja vam može pokazati vaš dom, i sve prostorije u njemu, u svakom trenutku gde god da se nalazite. Video nadzor, alarmi i interfoni i brojni drugi pametni uređaji i aparati nisu više rezervisani samo za poslovni prostor. Pametni vlasnici nekretnina koriste pametne uređaje za bezbedan život.

Pametni uređaji – način komunikacije sa kućom

Razvoj tehnologije omogućio je čoveku današnjice mnoge pogodnosti, a bezbedan i siguran dom je jedna od njih. Zamislite da jednim klikom možete zatvoriti žaluzine na prozorima, pomeriti zavese, sklopiti tendu ili jednostavno zatvoriti garažna vrata. Zahvaljujući povezanosti svih uređaja u domu, sve to danas mogu  smart home sistemi. Ne morate da izlazite iz automobila da biste zatvorili kapiju, niti da se vraćate s puta da proverite jeste li sve ostavili u najboljem redu.

Na isti način, povratak kući s posla ili putovanja može značiti sledeće: kapija se otvara na ulasku, približavate se garaži – otvaraju se i garažna vrata, ulazite u kuću – uključuju se svetla i lampe koje ste podesili, a bez obzira na to što je napolju 30 stepeni u plusu ili 5 stepeni u minusu – u vašoj kući je prijatno, a temperatura idealna. U zavisnosti od toga koje je doba godine i kakve su vaše postavke radijatori ili klima uređaj su se aktivirali malo pre vašeg dolaska, a vaša kuća vas dočekuje kao što prijatelj dočekuje.

Suština sistem koji povezuje sve uređaje u vašoj kući jeste upravo u toj komunikaciji koju ostvarujete sa vašim domom, čak i kad niste u njemu.

Scenario smart sistema

U osnovi komunikacije sa vašom pametnom kućom koju omogućavaju smart sistemi jeste kreiranje idealnih uslova za vas, vašu porodicu i vaš životni stil. Možete podesiti svoj sistem tako što ćete kreirati različite komande, tj. scenarije koji su prilagođeni vašim navikama. Jedan od scenarija opisali smo u prethodnom pasusu i on bi mogao da nosi naziv „Povratak s posla“ ili „Povratak kući“.

Mogućnosti za komande su bezbrojne. Tako scenario „odlazak na posao/putovanje“ može značiti da sistem aktivira grejanje pola sata pre vašeg buđenja, potom uključivanje alarma koji će vas probuditi, otvaranje žaluzina ili roletni, pa čak i uključivanje šporeta – da pristavite svoju prvu jutarnju kafu.

Smart home sistemi reaguju prema komandama koje postavite i obezbeđuju vaš dom zahvaljujući komponentama koje ih čine. To su, pre svega, različite vrste senzora poput senzora za pokret ili senzora temperature, zatim detektori za prozore i vrata, ali i oni za vodu i poplave.

Neizostavan deo svakog smart home sistema su moduli za upravljanje koji omogućavaju da podešavate i kontrolišete naredbe i komande preko vašeg tableta, telefona ili računara. Konvencionalno i LED osvetljenje u kući regulišu moduli rasvete, koji su takođe bitan element ovog sistema. Na kraju, ali ne i najmanje važno, tu su alarmi i različiti paketi za sigurnost i bezbednost vašeg doma.

Idealan scenario: bezbedni i u kući i u dvorištu

Sigurna kuća znači i sigurno dvorište u kom se jure deca ili vi uživate u jutarnjoj kafi. Bez obzira na to kakvom stilu i dizajnu težite, postoje ograde i klizne kapije visokog kvaliteta koje će vam obezbediti uživanje i mir u bilo koje doba noći ili dana.

Pored svih scenarija koje omogućava sistem pametne kuće, sasvim je izvesno da je najbolji onaj u kome se osećate bezbedno, sigurno i komforno kada ste u svom domu.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke