Dobre stvari

Slane pite i jela sa testom – 3 srpska specijaliteta kojima niko ne može odoleti

Gibanica

Srpska tradicionalna kuhinja nadaleko je čuvena po svojoj rapsodiji ukusa. Ona obiluje različitim slanim i slatkim receptima, od glavnih jela sa mesom, do ukusnih predjela i još ukusnijih deserata.

Veliki broj uticaja koji su se tokom istorije mešali na prostorima naše države imali su značajnog udela u formiranju brojnih aspekte srpske kulture, pa tako i u formiranju naše tradicionalne kuhinje.

Jedna od bitnih kategorija među mnogobrojnim izdašnim jelima srpske kuhinje jesu pite i druga jela od testa. U našoj tradiciji postoje brojna jela od testa, od svima omiljene i čuvene gibanice sa sirom, do ne toliko poznatog nasuva ili gomboca.

U nastavku teksta izdvojili smo 3 najpopularnija jela od testa na našim prostorima.

Proja

Proja, projanica ili projara – jednostavno i izdašno jelo sa mnogo imena

Proja je jedno od onih prostih a izuzetno ukusnih jela koje vole sve generacije. Danas se na meniju srpskih porodica mogu naći različite varijante kao što su klasična proja, proja sa sirom, projice sa zeljem i mnoge druge.

Na pitanje kako se pravi proja svako će imati svoj odgovor. Ovo jelo toliko je rasprostranjeno i ukorenjeno u našu kulturu, da svaka domaćica ima svoj recept za proju.

Današnje verzije su vrlo izdašne, a neretko i modernizovane, kao na primer projice u vidu mafina. Međutim, tradicionalna proja je zapravo hleb a ne pita, i prema izvornom receptu sastoji se od samo tri sastojka: kukuruznog brašna, vode i soli.

Dodavanjem drugih sastojaka kao što su jaja, mleko, puter ili ulje, dobijamo slanu pitu koja se tada naziva projara ili projanica. U proju možete dodati i spanać ili zelje, sir i jogurt, kao i eksperimentisati sa kombinacijom više vrsti brašna, kako biste pronašli svoj omiljeni recept za ovo ukusno jelo.

Gibanica – bogata pita sa kremastim nadevom

Gibanica ili pita gužvara još jedno je popularno i voljeno jelo srpske kuhinje. Svoje drugo, možda ne toliko uobičajeno ime “gužvara” dobila je prema načinu na koje se testo slaže, odnosno gužva prilikom pripremanja ove ukusne pite.

Sastojci za gibanicu su vrlo prosti, ali njihov odnos je ono što ovu pitu čini toliko izdašnom i mekom. Pripremanje gibanice sastoji se u naizmeničnom ređanju gužvanih kora za pitu i nadeva od jogurta, sira i jaja, nakon čega se pita peče u rerni.

Što se kora tiče, možete se odlučiti za gotove kupovne kore ili ih razvlačiti sami. Takođe, ključno je odabrati dobar sir za gibanicu, a najčešće je to domaći seljački sir od kravljeg mleka.

Rezanci

 

Nasuvo sa krompirom – koje jelo se krije iza ovog neobičnog imena?

Ukoliko ste poreklom iz Vojvodine, nasuvo sa krompirom za vas je sigurno bilo, a možda i ostalo deo svakodnevice. Međutim, među onima koji se do sada nisu susreli sa ovim jelom, njegov naziv najčešće izaziva zbunjene poglede.

Ukoliko se i vi pitate šta ono predstavlja, odgovor je vrlo prost – ovo jelo čine široki rezanci od testa sa prženim lukom i krompirom.

Nasuvo sa krompirom ili grenadir marš kako je još poznato, vrlo je pristupačno a ukusno jelo ukorenjeno u vojvođanskoj kulturi. Izvan Vojvodine uglavnom se naziva jednostavno testo ili rezanci sa krompirom.

Po originalnom receptu pravi se sa domaćim testom od brašna, vode i jaja, koje se seče na široke trake i kuva u vodi. Međutim, možete ga praviti i sa gotovim testom pa čak i makaronama, što je danas verovatno i češći način u modernim domaćinstvima.

Nadev se sastoji od isprženog luka, kuvanog krompira i aleve paprike, a možete dodati i slaninu. Osim u varijatni sa krompirom, nasuvo postoji u još mnogo izvedbi, od kojih su najpoznatije nasuvo sa sirom ili kupusom, kao i najpoznatija slatka varijanta – nasuvo sa makom.

Slatka jela sa testom – voljeni recepti domaće bakine kuhinje

Ne može se govoriti o testu, a da se ne spomenu i slatki recepti. Testo je toliko dugo prisutno na našim trpezama i raznovrsno u svojim varijantama, da je deo ne samo slanih, već i bezbroj slatkih recepata.

Postoje slatki specijaliteti koji se sastoje od iste vrste testa kao i najpoznatiji slani, a neki od njih kiflice sa džemom, pita sa jabukama i pita bundevara, burek sa višnjom ili jabukama i već pomenuto nasuvo sa makom.

Još jedan popularan desert, doduše sa testom od krompira, jesu knedle sa šljivama, koje se u Vojvodini zovu gomboce. Naravno, ne smemo izostaviti ni baklavu, koja iako je poreklom iz turske kuhinje, zauzima značajno mesto na trpezama srpskih domaćina.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke