Kada dođe red da se sedne za slavski sto, svi s nestrpljenjem čekaju kraljicu trpeze – sarmu, a onda posle nje i da se zaslade sočnim pečenjem. Međutim, kako kraljica ne dolazi tako brzo, domaćini i domaćice se uvek trude da koraci koji vode do sarme budu ukusni i sočni.
U nastavku teksta delimo sa vama ideje kojima ćete vaše goste staviti u iskušenje da se ne prejedu već na samom početku ručavanja.
Razmazite goste već na samom početku
Na početku svake slave stoji predjelo kao raskošna dobrodošlica. Ono bi trebalo da se servira sa diskretnim upozorenjem – čuvajte se za dalje etape ručka. Ali pošto svaki domaćin i domaćica strahuju da gosti ne ostanu gladni, evo nekoliko ideja koje umanjuju mogućnost za reči “Jao, pa vi niste ništa jeli” upućene gostima.
Pite, projice i hlebići i namazi
Španska pita, projara i proja, slani mafini sa sirom, šunkom i origanom, zanimljivi hlebići u obliku ružice ili mali somuni, baget hleb iseckan na komadiće – sve su to slane varijante koje se mogu služiti uz slavski kolač. Gosti ih mogu tako jesti ili na njih namazati neki namaz – ajvar, sir, papriku u pavlaci ili kajmak.
Zato je dobro da u posebnim činijicama imate neke od pomenutih namaza. Gosti obično vole sezonu slava jer znaju da ih, pored ajvara i kajmajka, čeka i najbolja turšija.
Neki od interesantnih namaza koji bi vašim gostima bili zanimljivi, a ne nude se toliko često jesu dve varijante sa pavlakom – susam pavlaka i kukuruz šećereac pavlaka.
Propržite malo susam i ubacite u pavlaku, dobro promešajte i sačekajte da malo odstoji. Pavlaka će poprimiti lep ukus susama. Sličan postupak je i sa šećercem, koji prethodno kuvate 5-10 minuta u vodi, sačekate da se ohladi, dobro ga posolite i onda ga pomešate sa pavlakom.
Kraljice predjela i njene alternative
Svi znamo da predjelo ne može da ,,preživi’’ bez ruske salate. Tik uz rusku salatu javlja se mimoza. Njima niko ne može da odoli. Ali ako volite da se na slavskoj trpezi nađe još koja, delimo sa vama sledeće predloge:
Valdorf salata je osvežavajuća salata sa celerom, jabukama i orasima.
Kremasta salata sa šunkom, prazilukom i krem sirom.
Lagana krompir salata sa senfom, majonezom i glavicom crnog luka.
Svežu karfiol salatu napravićete od 1 glavice karfiola, 3 kuvana jajeta, kisele pavlake, malo soli, sirćeta, maslinovog ulja i mirođije po želji.
Brza salata sa kačkavaljem je jednostavna jer ne zahteva nikakve ,,egzotične’’ sastoje: iseckana šunka ili salama, pavlaka, kačkavalj i susam.
Sočne mrsne alternative
Posna ruska salata postoji, za nju ćete koristiti posni majonez, a umesto piletine i šunke i jaja, možete staviti tunjevinu, šećerac.
Takođe još jedna sočna posna salata, koja uključuje tunjevinu, može se napraviti od makarona, posnog majoneza, senfa, bibera, malo belog luka u prahu, a možete dodati i kikiriki i šećerac. Sve navedene sastoje dodajte u većoj ili manjoj meri, po želji.
Šarena salata sa pirinčem i tunjevinom zahteva oko kilogram pirinča, pola kilograma tunjevine, grašak, 2 crvene paprike iseckane na kockice, 3 iseckana paradajza, peršun, sitne iseckane masline, sok od limuna, maslinovo ulje i posni majonez.
Rolati
Pored suhomesnatog i salata, slani rolati takođe mogu upotpuniti vaše hladno predjelo i obradovai goste.
Brzi su za pripremanje i vrlo jednostavni. Ne zahtevaju posebno odabrane namirnice. Jedan od takvih ,,kandidata’’ je slani rolat sa ajvarom: ajavar se stavlja u koru, a fil se pravi od krem sira, kisele pavlake i listova šunke.
Pored njega, dobra opcija su i slani rolati sa spanaćem, gde se po sličnoj proceduri kao i za prethoni rolat, spanać stavlja u kore, dok u fil ide sir, kisela pavlaka i šunka (ili neki drugi suhomesnati proizvod). Ali ako želite malo da eksperimentišete – možete dodati rendanog kačkavallja u fil. Ne možete pogrešiti!
Kako ćete dekorisati vašu trpezu
Kada pripremate kuću za slavu, uključite sve članove porodice: neka se zna ko održava kuhinju u kojoj ćete obezbediti potrebnu opremu za slavu (poseban set tanjira i escajga, vinske i rakijske čaše i slično), ko je više uključen za posluženje gostiju i kuvanje kafe, ko postavlja i rasprema sto i slično.
To je važno da bi svi članovi porodice bili odmorni, kao i da bi organizacija u domaćinstvu bolje i skladnije funkcionisala.
Kako dekorišete vašu hranu takođe je važno, nije presudno, ali to će dodatno oduševiti vaše goste. Jestive salatice mogu postati deo dekora, a suhomesnato na tanjiru možete slagati na poseban način – zanimljivih ideja sa fotografijama možete naći na svakom internet ćošku.
Nadamo se da ćete uživati dok budete spremali hranu za vašu slavsku trpezu, kao i da če vaši gosti znati da prepoznaju trud i da će uživati u gustiranju. Prijatno!