Dobre stvari

Školski pribor koji je neophodan svakom đaku

Dete crta na stolu

Početak septembra oduvek je bio u znaku polaska u školu. Kao deca ste se radovali pripremi pred početak školske godine, u tinejdžerskim danima to baš i nisu bile dobre vesti, a sada kada ste i sami roditelji dobro znate kakve obaveze vas čekaju poslednjih dana leta.

Pored udžbenika koje u zavisnosti od škole dobijate ili kupujete, neophodno je deci kupiti sav neophodan školski pribor. Niste sigurni šta to podrazumeva? Kako nešto ne biste zaboravili, navodimo sve što je potrebno školarcima i dajemo odgovor na pitanje – kako opremiti dete za školu?

Rančevi za školu ili školske torbe?

Torbe za školu su stavka od koje bi trebalo da krenete. Ukoliko je vaše dete u nižim razredima osnovne škole, verovatno će mu najinteresantnije školske torbe biti one sa motivima crtanih junaka, što veselije, što šarenije! 

Pre nego što detetu izađete u susret, trebalo bi u obzir uzeti nekoliko kriterijuma. Rančevi ili torbe za školu moraju biti kvalitetni, dovoljno prostrani da sve u njih stane, a opet dovoljno čvrsti da izdrže teret knjiga i ostatka školskog pribora. 

Trebalo bi da procenite i kvalitet rajsferšlusa ili druge metode za zakopčavanje koja se koristi, kao i to da li će dete sa lakoćom otvarati ranac ili će se mučiti. Takođe se preporučuje da potražite školske torbe sa širokim trakastim naramenicama, jer one više odgovaraju leđima i ramenima zbog toga što omogućavaju ravnomernu raspodelu težine.

Osim oblika, treba obratiti pažnju i na udobnost naramenica, kao i dela ranca koji prianja na leđa. Obratite pažnju i na postavu, a dete posavetujte da neke delove pribora (kao što su recimo lenjiri i šetari) ne ubacuje diretno na postavu, kako se ona ne bi cepala.

Da li su bolji izbor torbe ili rančevi za školu? Ukoliko zadovoljavaju navedene kriterijume, potpuno je svejedno. Neka vaše dete odluči o estetskoj strani. Dodatan savet je da torbe i rančeve potražite i pre septembra, odnosno “pre sezone”, jer će im tada cena sigurno biti niža.

Šta treba da sadrže pernice za školu?

Pernice za školu su sledeća, neophodna stavka! Starija deca će često birati manje, dok su prvacima i ostalim polaznicima nižih razreda često potrebne veće pernice za školu, kako bi u nju stao sav neophodni školski pribor.

Obavezno bi tu trebalo da se nađu kvalitetne grafitne olovke, koje će dete moći s lakoćom da zareže, gumica za brisanje, drvene bojice i zarezač. Na kvalitetu ovog pribora ne bi trebalo da štedite, zato što je važno da se olovke ne lome vakog časa jer dete sa njima uči da piše, a s druge strane je važno i da gumica bude dobra, kako bi sveske bile uredne. 

Pernica sa bojicama

Možete uštediti na lenjirima, pa ukoliko već imate neke kod kuće i odgovaraju traženim dimenzijama, ne morate kupovati nove, jer nema bitnije razlike. Takođe, u pernicu možete spakovati neke reklamne hemijske olovke sa štampom koje se već sigurno nalaze u vašem domu, a dokupiti ukoliko se traže neke specifičnih boja.  

U zavisnosti od uzrasta deteta, u pernici bi trebao da se nađu i:

  • Flomasteri 
  • Tehnička olovka 0,5
  • Mine 0,5
  • Geometrijski set
  • Šestar i patrona

Školski pribor u kome se piše

Kada ste kupili odgovarajući pribor za pisanje, opremite se i sveskama. Detetu će sigurno biti potrebne sveske A4 i A5 formata, a u zavisnosti od predmeta izaberite one sa tankim ili one sa tvrdim povezom. 

Na primer, za matematiku ili srpski, odnosno predmete iz kojih dete ima najviše časova, bolje je izabrati ukoričenu svesku, sa više listova, kako bi ona duže trajala. Detetu će verovatno biti potrebna i vežbanka i notna sveska, a korisno je da sa sobom nosi i neko blokče kako bi mogao da zapiše informacije koje dobije u školi (datum roditeljskog sastanka ili kontrolnog zadataka).

Pribor za likovno

Kada je u pitanju kupovina pred školu, mlađa deca se najviše raduju priboru za časove likovnog. Obezbedite detetu blok broj 5 (ili ukoliko se traži neki drugi), a boje – vodene ili tempere, se obično biraju nakon sugestije učiteljice ili nastavice. Pobrinite se da detetu obezbedite i četkice, mušemu i posudu za vodu, kako bi istovremeno bilo i kreativno i uredno.

Školski pribor i kupovina istog deci često predstavljaju posebnu zanimaciju i zabavnu aktivnost. Popišite sve stavke sa naše liste kako nešto ne biste zaboravili, i sigurni smo da će se kupovina pred školu pretvoriti u zabavnu porodičnu aktivnost!

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke