Dobre stvari

Simbolika najpoznatijih božićnih običaja

Božić se polako bliži, a kako nas od ovog radosnog hrišćanskog praznika ne deli još mnogo dana, već krajem decembra kreću pripreme i praznična euforija. Iako smo gotovo svi usredsređeni na pripremu bogate trpeze i poklona koji se daruje položajniku, najvažnije je da ovaj dan protekne u miru i sreći. Veruje se da je na Božić najbitnija sloga porodice i da Božić treba proslaviti poštujući običaje nasleđene od naših predaka. 

U susret Božiću, otkrivamo vam šta simbolizuju najpoznatiji običaji koji se ovog dana sprovode. Takođe, ako ste do sada brinuli da li božićnu trpezu pripremate kako dolikuje, otkrivamo i šta se sve na njoj mora naći. 

Značaj praznikovanja uoči Božića

Navikli smo da su kraj decembra i početak januara u znaku novogodišnje proslave, porodičnih okupljanja i širenja praznične atmosfere. Rekli bismo da božićno slavlje počinje i pre Božića. Naime, 6. januar proslavljamo kao Badnji dan (odnosno Badnje veče), te su ova dva praznika su nerazdvojna. Shvatanja i običaji koje narod vezuje za njih međusobno se dopunjuju. Tako je Badnji dan nazvan po badnjaku (drvo cera ili hrasta), koji domaćin toga dana donosi kući, ali ga u nju unosi tek pred veče.

Običaj je da se uveče, pred večeru, uz badnjak u kuću unese i slama, koja simbolizuje istu onu slamu na kojoj je rođen Isus Hristos. U različitim krajevima Srbije postoji još niz običaja koji se tokom ove večeri poštuju. Na primer, negde je običaj da deca pijuču oko slame, da se na slamu stave pokloni i voće za njih, da se u svakom ćošku kuće stavi po jedan orah itd. Najzad, sledi večera kojoj prisustvuju svi članovi porodice. Budući da je Badnji dan ujedno i poslednji dan božićnog posta, trpeza mora biti isključivo posna.

Božić – praznik mira i simbolika najpoznatijih božićnih običaja

Prema julijanskom kalendaru, 7. januara obeležava se Božić, praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Božić je praznik dece i porodice, radosti i mira, a veruje se da će cela godina biti onakva kako protekne ovaj dan. Zbog toga je sve u duhu veselja, izobilja, ljubavi i poštovanja među ljudima.

Šta simbolizuje položajnik/polaznik?

Položajnik ili polaznik (u nekim krajevima) je prva osoba koja uđe u kuću na Božić. U davnim vremenima to je mogao biti slučajni prolaznik, a tek kasnije su domaćini počeli da unapred biraju položajnika. Naši preci su verovali da za položajnika treba izabrati isključivo muško kršteno dete, krepko i zdravo, jer će ono u taj dom uneti sreću, zdravlje i potomstvo. Danas se ovo pravilo ne poštuje kao ranije, pa položajnik ne mora biti samo muško dete, a to čak može biti i starija osoba.

Kako je položajnik tog dana prvi i najdraži gost u kući, svi ukućani se trude da ga što bolje dočekaju, ugoste i daruju.  Položajnik se dočekuje na poseban način. Novogodišnje čestitke sada se zamenjuju božićnim. On članove porodice prvi izjutra pozdravlja rečima: „Hristos se rodi!”, a oni okupljeni sa druge strane praga uzvraćaju rečima: „Vaistinu se rodi!”. Običaj je i da se položajnik posipa zrnevljem pšenice ili kukuruza dok ulazi u kuću, čime se priziva berićetna godina.

Simbolika reči koje izgovara položajnik

Ulazak položajnika u kuću prati najvažniji božićni običaj – „džaranje” badnjim drvetom u domaćinovo ognjište. Značenje ovog običaja je simbolično, jer se vatra smatra važnim božanskim simbolom, a zajedno sa vodom to je prirodni elemnt koji prati čoveka od praiskona. Prema legendi, Isus Hristos oživljuje tela provlačeći ih kroz oganj kovačke peći, a Sveti Ilija se uspeo na nebo u vatrenim kočijama.

Džaranje položajnika u domaćinovo ognjište prate sledeće reči, koje u zavisnosti od određenog kraja imaju različite varijante: Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica, toliko parica. Koliko varnica, toliko ovaca. Koliko varnica, toliko jaganjaca, a najviše veselja i zdravlja. Amin, Bože daj! Ove reči se ne izgovaraju čisto da bi se domaćinu poželela sreća, već postoji verovanje u njihovu magijsku moć. Dok ih izgovara, položajnik preko plamena vatre priziva od Boga sreću i zdravlje u dom, ali i sveopšte blagostanje, potomstvo i izobilje tokom cele godine. Veruje se i da položajnik na putu do domaćinove kuće treba da izbegava susrete sa ljudima, kako bi prve iskrene božićne čestitke doneo u domaćinovu kuću.

Šta se daruje položajniku?

Položajnika treba bogato darovati, jer kako je on svojim prisustvom i željama darovao nečiji dom, sada mu isto treba vratiti. Ako se položajnik ne isprati iz doma kako dolikuje, ne samo da će se domaćin ogrešiti, nego se ni njegove želje neće ostvariti.

Obavezno se daruje specijalan božićni kolač namenjen položajniku (to nikako nije česnica koja se lomi tokom božićnog ručka), koji domaćica obmota crvenim končićem u obliku krsta i ukrasi bosiljkom. Nekada se uz kolač darovao i komad mesa, kocke šećera, vunene rukotvorine, košulja, peškir, najbolji pamuk, jabuka puna metalnog novca. Običaj darivanja položajnika se do danas umnogome izmenio i veoma se razlikuje od kraja do kraja. Danas se najčešće daruje novac, komad tkanine, nakit ili igračke (deci).

Simbolika božićne trpeze

Božićna trpeza je posle četrdesetodnevnog posta prva mrsna trpeza i zato valja da bude bogata. Na njoj se obavezno mora naći česnica, koju domaćica mesi rano izjutra, pre izlaska Sunca. U ovu božićnu pogaču stavlja se zlatni ili srebrni novčić – plemeniti metal koji neće podleći rđi, jer je to dar novorođenom Hristu. Novčić simbolizuje blagostanje, izobilje, bogatstvo. U nekim krajevima u česnicu se stavlja dren, što će simbolizovati zdravlje i krepkost. Ime „česnica” potiče od verovanja da se ova pogača mesi u čast (čest) Hristu, ali i zato što je ukućani lome na časti (delove).

Pored česnice, na božićnoj trpezi se obavezno mora naći i pečenica, za koju se bira najbolje prase, jagnje ili ćurka. Voće i povrće su nezaobilazni i oni su simboli domaćinovog truda tokom cele godine oko njihovog uzgajanja. Takođe, obavezni su i orasi koji simbolizuju snagu, vino – simbol nevine krvi koja je došla sa rađanjem Hrista i med kao najslađi zemaljski proizvod, koji simbolizuje slatkoću večnog života. Mimo hrane i pića, na božićnoj trpezi se mora naći i sveća. Ona označava svetlost i toplinu koja kruži između ukućana i Hista. Naizostavan je i tamjan, jer se veruje da su proroci kad su došli da vide Hrista u jaslama doneli mirtu, tamjan i zlato.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke