Dobre stvari

Sheet maske za lice – šta su i kako se koriste?

Devojka dodiruje lice na kom je maska

Sheet maske za lice, omiljeni napitak i najdraža Netfliksova serija su tajni sastojci svakog ženskog rutala za relaksaciju.

Kao važan deo naše rutine nege lica, ove maske predstavljaju brz i jednostavan način da koži pružimo potrebnu hidrataciju i negu, bez potrebe za odlaskom u kozmetički salon. 

Ako još uvek niste isprobali ovaj proizvod, u nastavku teksta ćemo vam detaljnije objasniti šta su sheet maske za lice, kako se koriste i koje su njihove prednosti – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

Šta su sheet maske za lice?

Sheet maske za lice su proizvodi za negu kože koji se sastoje od papirnih ili platnenih maski, koje su natopljene različitim serumima za negu kože. 

Ove maske su dostupne u različitim oblicima, veličinama i bojama, a najčešće se koriste za hidrataciju i negu kože lica. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne, a najčešće se prodaju u pojedinačnim pakovanjima.

ruke drže jednokratnu masku za lice

Kako se pravilno koriste sheet maske za lice?

Sheet maske se mogu koristiti jednom nedeljno ili češće, u zavisnosti od potreba vaše kože. 

Način upotrebe maske za lice:

  1. Pre nanošenja maske, lice treba očistiti i osušiti, kako bi ona bolje prijanjala uz kožu. Očistite lice omiljenom umivalicom i/ili pilingom za lice i nanesite toner, kako biste ponovo uspostavili pH balans. Toner će ujedno pomoći i da se aktivni sastojci iz maske bolje apsorbuju.
  2. Nakon toga, masku treba pažljivo raspakovati i staviti na lice, pazeći da se ne formiraju nabori. Protrljajte kesicu kako bi se serum unutar pakovanja jednako rasporedio. Aplicirajte sheet masku na lice pomerajući izreze za oči, nos i usta i prilagodite je vašem obliku lica.
  3. Maska se obično ostavlja na licu 10-20 minuta, kako bi sastojci imali dovoljno vremena da prodiru u kožu. Zatim se uklanja i preostali serum se umasira u kožu. 
  4. Nakon upotrebe maske, ne treba ispirati lice vodom (osim ukoliko na pakovanju nije drugačije navedeno), već možete nastaviti sa vašom rutinom. Možete naneti hidratantnu kremu za lice ili tretman za predeo oko očiju, kako biste “zaključali” benefite.

Šta se nalazi u sheet maskama za lice?

Sheet maske za lice mogu sadržati različite sastojke, u zavisnosti od njihove namene i efekta koji želimo da postignemo. 

Neke od najčešćih sastojaka u ovim maskama su:

  • Hijaluronska kiselina – prirodni polisaharid koji se nalazi u našem telu, a vrlo je efikasna u zadržavanju vlage. Takođe, pomaže u obnavljanju ćelija kože, jer stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, koji su važni za održavanje čvrstine i elastičnosti kože. Sprečava isušivanje kože, a pomaže i kod smanjenja vidljivosti bora i finih linija.
  • Kolagen – protein koji se prirodno nalazi u koži, kostima i mišićima, međutim proizvodnja kolagena sa godinama opada (od 25. godine u proseku gubimo oko 1% kolagena godišnje) što dovodi do pojave bora i finih linija. Kolagen unutar preparata za negu kože pomaže u u sprečavanju starenja kože, tako što je čine manje podložnom za gubitak volumena i opuštanje.
  • Vitamin C – moćan antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala i sprečava štetan uticaj eksternih faktora na kožu (zagađenje, UV zraci, vetar, mraz i slično). Vrlo je efektivan u saniranju hiperpigmentacije i pojave flekica na licu, a pomaže i kod ujednačavanja tena.

Ključno je, naravno, da potražite kombinaciju sastojaka u skladu sa vašim individualnim potrebama i specifičnim zahtevima, kako biste postigli maksimalan efekat.

U zavisnosti od tipa kože, neke maske će biti bolje za vaše lice od drugih. Na primer, ako imate suvu kožu, potrebno je da potražite sheet maske koje su specijalno formulisane za hidrataciju i popunjavanje bora.ć

Ako imate masnu kožu, zasigurno će vam biti draže maske koje se fokusiraju na regulisanju sebuma i sužavanju pora.

devojka ispred ogledala sa maskom za lice

Benefiti sheet maski za lice

Sheet maske za lice nude mnoge benefite za našu kožu. 

Prvo, ove maske su veoma efikasne u hidrataciji kože, jer serum prodire dublje u kožu nego što bi to bilo moguće kada bismo samo nanosili kremu za lice. 

Osim toga, sheet maske mogu pomoći u smanjenju upale i crvenila na koži, zahvlajujući umirujućim sastojcima poput aloe vere ili zelenog čaja, ali i aktivnim kao što je niancinamid (aktivna forma niacina – vitamin B3).

Nakon što ste uživali u opuštajućoj i hidrirajućoj sheet maski, nemojte zaboraviti da završite vašu rutinu nekom hidratantnom kremom kako biste zadržali svu vlagu koju ste upravo uneli u kožu.

Sheet maske za lice su jednostavan, praktičan i efikasan način za negu vaše kože

Važno je samo odabrati masku koja odgovara vašem tipu kože i koristiti je prema uputstvima. Tako ćete uživati u svim benefitima koje sheet maske pružaju, te održati vašu kožu zdravom i blistavom.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih saveta u vezi nege kože ovim inovativnim proizvodom – za još zanimljivih preporuka pratite naš sajt!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.