Dobre stvari

Sezonske alergije i kako ih pobediti

Svaka alergijska reakcija predstavlja jak imuni odgovor našeg organizma na neki alergen. Alergeni mogu biti nutritivni (unosimo ih putem hrane), kontaktni ( dolaze u kontakt sa našom kožom) i inhalatorni (udišemo ih). Svake godine, sve više ljudi se žali na sezonske alergije i to više nije problem pojedinca već društva. 

Inhalatorne alergene unosimo preko vazduha putem disanja. Takvi su na primer polen, trava, plesni, ambrozija ili čak neke hemikalije. Jednom kada uđu u naše telo, ovi alergeni počinju brzo da se šire u organizmu. Imuni sistem pogrešno vidi inhalatorni alergen kao opasnost i oslobađa antitela koja ih napadaju i oslobađaju hemijsku supstancu histamin u nos, oči i pluća. 

Osnovni zadatak histamina jeste uklanjanje štetnih materija iz tela. Histamin dodatno izaziva upale. Ukoliko imate probleme sa alergijskim reakcijama, orl ordinacija je mesto gde se trebate obratiti za pomoć. Lekar će utvrditi na šta ste konkretno alergični i prepisati vam odgovarajuću terapiju.

Dobra vest je da postoji mnogo prirodnih lekova i metoda kojima možete pokušati da kontrolišete simptome alergije bez upotrebe medikamenata. U nastavku pročitajte na koje sve načine možete preduprediti nastanak sezonskih alergija. 

Neka vam nozdrve uvek bude prohodne

Polen se lepi za sluzne membrane u nosu i tako stvara probleme. Da biste ih predupredili, pokušajte da očistite nosne kanale neti potom ili nazalnim sprejevima na bazi ulja. Ukoliko vam je nos čist i prohodan, manje su šanse da se čestice alergena zalepe za sluznicu. 

Kontrolišite stres

Hormoni stresa razaraju celo telo, a posebno naš imuni sistem, čineći sezonske alergije još teže podnošljivim. Razmotrite neke od metoda upravljanja stresom. Bavite se meditacijom, pronađite vreme za sebe i izbegavajte pretrpavanje vašeg rasporeda obavezama. Dovoljno je samo 10-15 minuta u toku dana da se opustite i uživate u trenutku.

Pokušajte sa akupunkturom

Lečenje alergije akupunkturom dovodi do rešavanja osnovne neravnoteže u telu. U toku tretmana  dolazi do ublažavanja akutnih simptoma alergije, a istovremeno se u korenu leče problemi koji uzrokuju reakciju tela na alergene.

Istražite preparate na bazi bilja

Lopuh (butterbur) je biljka koja je pokazala potencijal za ublažavanje sezonskih simptoma alergije, delujući slično antihistaminicima. Kvercetin je hranljiva materija koja se nalazi u luku, jabukama i crnom čaju za koje su istraživanja pokazala da blokiraju oslobađanje histamina. Takođe možete piti čaj od koprive, maslačka, majčine dušice.

Koristite u ishrani jabukovo sirće

Jabukovo sirće je namenjeno jačanju imunološkog sistema, pomaže u razbijanju sekreta i limfnoj drenaži. Stručnjaci preporučuju mešanje jedne do dve kašike jabukovog sirćeta sa čašom vode i limunovim sokom tri puta dnevno radi ublažavanja simptoma alergije. 

Posetite kiropraktičara

Oslobađanjem od stresa oslobađa se i naš imuni sistem.Stres utiče na nervni sistem i na taj način pogoršava simptome. Terapija omogućava imunološkom sistemu da efikasnije funkcioniše a to je  nešto što je potrebno svim onima koji imaju problem sa alergijom. Nervni sistem bez stresa mnogo efikasnije funkcioniše.

Detoksikujte telo

Toksini u telu često pogoršavaju alergije. Jetra je odličan posrednik kada su u pitanju upalni procesi u telu. Međutim, kada radi prekovremeno, prerađujući stres, lekove, alkohol i hranu, alergije mogu da se rasplamsaju. Detoksikujte svoje telo uklanjanjem pržene hrane, šećera, alkohola i drugih toksina iz vaše ishrane. Isprobajte hranu i začinsko bilje koje podržavaju jetru, poput čička, kurkume, artičoke, agruma i orašastih plodova.

Uzimajte probiotike

Alergije su rezultat neravnoteže u imunološkom sistemu zbog koje telo prejako reaguje na stimuluse. Mnoga istraživanja povezuju prisustvo korisnih bakterija u crevima sa smanjenom učestalošću alergija. Probiotici mogu pomoći u stimulisanju proizvodnje supstanci za jačanje imuniteta, ometaju rast patogena i jačaju imuni sistem.

Koristite esencijalna ulja

Dodavanje esencijalnih ulja u toplu kupku u kadi, u šolju čaja, ulje za masažu ili difuzor – može pomoći u smanjenju simptoma alergije. Ulja mente, bosiljka, eukaliptusa i čajevca povezana su u borbi protiv upala i jačanju imunološkog sistema. Esencijalna ulja za alergije pomoći će u detoksikaciji tela i borbi protiv infekcija, bakterija, parazita, mikroorganizama i štetnih toksina.

Očistite kuću

Redovnim čišćenjem kuće možete se osloboditi mnogih pokretača alergija i  tako uticati na ublažavanje simptoma. Često čistite ili menjajte filtere za vazduh u vašem domu. Takođe očistite police za knjige, otvore za ventilaciju i druga mesta na kojima se može sakupljati polen. Redovno usisavajte tepihe i menjajte jastučnice. Čišćenje pročišćivača vazduha je važan korak koji ne treba prevideti. Redovno menjajte jastučnicu jer alergeni mogu preći sa vaše kose na jastuk svake noći dok spavate.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke