Dobre stvari

Šest pitanja koje treba da postavite sebi kada kupujete kućne aparate

Potreban vam je novi frižider, veš mašina, šporet? Posetite prodavnicu, bilo da je ona u tržnom centru ili na internetu i pogledate ponudu – izbor raznih modela je ogroman. To većinu korisnika može da zbuni, pa se često pitaju šta sve zapravo treba uzeti u obzir pri odabiru nekog kućnog uređaja?

Koja su to najvažnija pitanja na koje morate potražiti odgovore pre nego što donesete odluku o kupovini kućnih aparata? Pročitajte u nastavku teksta. 

#1 Šta su to energetski razredi?

Postoji veliki broj karakteristika koje svaki električni aparat čini drugačijim od drugih. Ali jedna od najvažnijih kada birate novi model za svoj dom je svakako efikasnost. Zbog toga, mislimo da je veoma važno da se najpre upoznamo sa oznakama energetske efikasnosti uređaja pa tek onda da razmotrimo i sva druga pitanja. 

Evropska Unija je 1995. godine počela da od proizvođača zahteva da na svakom proizvedenom aparatu stoji nalepnica o energetskoj efikasnosti. Informacije koje se nalaze na toj nalepnici su od velike važnosti. Kvalitet rada uređaja je obeležen slovnim oznakama od A do G i što je oznaka bliže slovu A to je uređaj energetski efikasniji. Dodatne oznake u istoj klasi su +, ++ i +++, što znači da aparat ima najveću efikasnost ako je njegov energetski razred A+++. 

Tako će uređaj energetskog razreda A+++, kao što je Candy veš mašina trošiti gotovo upola manje energije nego onaj koji pripada B klasi. Međutim, ušteda se ne postiže samo kupovinom aparata bolje klase, već i njegovim pravilnim korišćenjem i održavanjem, o čemu možete više pročitati u uputstvu koje daje proizvođač.

#2 Kolike su moje potrebe za konkretnim uređajem?

Mnogi ljudi zaborave na ovo, zapravo jako važno pitanje. U stvari, pre nego što kupite neki električni uređaj postavite sebi pitanje za šta ili kako ćete ga koristiti. Svi znamo da frižider služi za čuvanje hrane, ali koju vrstu hrane ćete odlagati i koliko ćete ga koristiti? Da li će to biti vaš glavni frižider ili će biti samo dodatni rashladni uređaj za čuvanje pića i drugih namirnica za čije skladištenje nemate dovoljno mesta?

Odgovor na ovo pitanje će u samom startu eliminisati veliki broj modela i tako suziti vaš izbor. Preporučujemo da napravite listu svojih specifičnih potreba. Ako planirate mikrotalasnu, a već imate rernu, verovatno vam nije potrebna mikrotalasna rerna sa roštiljem. Ako će mašina za pranje veša biti u izolovanoj, odvojenoj prostoriji, možda faktor buke neće biti toliko važan. Ako imate ograničen prostor, možda je  dobar izbor mašina za pranje i sušenje veša. Multifunkcionalni aparati su ponekad bolja opcija.

Ovo je takođe glavno pitanje koje trebate postaviti sebi pri odabiru kapaciteta uređaja koji kupujete. Budite sigurni da su kapacitet mašine za pranje veša i snaga rerne uračunati u cenu: što veći kapacitet ili jača snaga, biće i veća cena. Zbog toga preporučujemo da kapacitet birate prema vašim stvarnim potrebama.

Ostale karakteristike, poput toga da li je uređaj podržan pametnim funkcijama, da li ima dizajn koji vam odgovara ili dobru ergonomiju, takođe će se razlikovati u zavisnosti od toga kako odgovorite na ovo pitanje. 

Napravite spisak stvari koje električni aparati treba da urade za vas i lakše ćete doći do modela koji tražite.

#3 Koliko mogu da potrošim?

Do sada smo se fokusirali na energetsku oznaku, pomogli da donesete racionalnu odluku o tome zašto treba da kupite određeni električni aparat, a sada ćemo razmotriti finansije. Neophodno je da uzmemo u obzir dve stvari pre nego pogledamo u cenu. 

Znamo koliko je važno da svoju odluku ne donosimo samo na osnovu cene koštanja samog aparata. Bez obzira koliko vam se određeni model čini jeftinim, dugoročno gledano ćete potrošiti više ako uređaj ne koristite maksimalno.

Sa druge strane, budžet je odlučujući faktor kada kupujete bilo šta, pa i  električnu robu, zato uvek imajte na umu da se troškovi oko vašeg novog električnog aparata ne završavaju sa izlaskom iz prodavnice. Električni uređaji troše električnu energiju, a različiti modeli troše i različite količine, što znači da će vam i računi za struju biti različiti.

#4 Kolika je garancija?

Pitanje troškova se ne završava kada kupite električni uređaj, niti kada platite račun za utrošenu energiju. Postoji i treći važan faktor, a to je učestalost kvarova. Koliko dugo će vam prodavac dati garanciju na robu koju kupite? Naš zakon kaže da na tehničku robu imate garanciju od najmanje 2 godine. Međutim, mnogi proizvođači kako bi pridobili kupce daju garancije koje su i duže od dve godine. Na primer, Electrolux ugradne ploče imaju garanciju pet godina što pokazuje da proizvođač veruje u svoj proizvod i nudi kupcima dodatnu sigurnost. U nekim slučajevima, proizvđač vam takođe može dati dodatnu garanciju.

Jednostavno birajte aparate koji imaju najdužu garanciju. Ali nemojte gledati samo dužinu garancije. Proverite šta sve ta garancija pokriva, pa čak i koliko će biti lako pronaći rezervne delove kada garantni rok istekne. Dakle, pored cene koštanja uređaja i cene energenata, uzmite u obzir i učestalost kvarova.

#5 Kakva iskustva imaju drugi korisnici sa određenim modelom?

Ne kažemo da uvek treba slepo verovati iskustvima drugih ljudi, ali svakao treba imati na umu kakva su iskustva drugih korisnika uređaja koji želimo da kupimo. Danas internet deluje kao majka svih recenzija i jednostavnom pretragom možete dobiti puno korisnih informacija. Sve što je potrebno je ukucati pojam pretrage na Google-u i na različitim forumima ili komentarma pročitati šta o njemu misle drugi ljudi. 

Ne zaboravite da je sajt proizvođača ili prodavca uređaja koji želite da kupite naravno pod njihovom kontrolom, pa tako i komentari koji se ostavljaju. Stoga ako čitate recenzije sa zvaničnih veb prezentacija brendova, uzimajte ih sa rezervom.

#6 Da li je uređaj ekološki prihvatljiv?

Naravno da su vaše potrebe važne, ali nemojte zaboraviti i na životnu sredinu. Svi zajedno smo odgovorni za planetu na kojoj živimo, i važno je da biramo uređaje koji se mogu reciklirati kada završimo sa njihovom eksploatacijom. Favorizovanjem ovih modela u odnosu na ostale, doprinosimo tehnološkom napretku koji će brinuti o životnoj sredini.

Ovo su najvažnija pitanja koja sebi treba da postavite kada kupujete nov električni uređaj za vaš dom. Odgovarajući redom na ova pitanja, suzićete pretragu i lakše odabrati aparat po vašoj meri.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke